🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Домът на предприемачите

Основателите на единственото споделено офис пространство във Велико Търново искат да задържат хората с предприемачески дух в града

Споделеното пространство е разположено на площ от около 70 кв. метра и с капацитет близо 20 работни места
Споделеното пространство е разположено на площ от около 70 кв. метра и с капацитет близо 20 работни места
Споделеното пространство е разположено на площ от около 70 кв. метра и с капацитет близо 20 работни места    ©  Цветелина Белутова
Споделеното пространство е разположено на площ от около 70 кв. метра и с капацитет близо 20 работни места    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Споделените работни пространства са неразделна част от градския пейзаж на София: там се споделят идеи, създават се нови познанства и контакти между хора със свободни професии, фрийлансъри или предприемачи. На близо 200 километра от столицата - във Велико Търново, този модел звучи по-скоро екзотично. Но фактът не спира Виктория Добринова, Григор Караиванов и Владимир Василев да основат Freedom 21 - единственото споделено офис пространство в старата столица. Тримата вярват, че съществуването на подобни места е от ключово значение за задържането на хората с предприемачески дух в града.

Малкият ускорител на Търново

Идеята за Freedom21 се ражда в началото на 2017 г., в доста различен формат от настоящия. Всъщност Добринова, Караиванов и Василев първоначално търсят физическо пространство, където да задействат друг свой проект - школа "Иглата". Своеобразната академия предлага 3-месечно обучение в три направления - маркетинг, графичен дизайн и уеб дизайн. Освен теорията участниците преминават и през практика, разработвайки проекти за реални клиенти. Брандът Freedom21 всъщност е резултатът от последния проект на част от обучаващите се в академията - те са били разделени на екипи, за да създадат концепция за coworking пространството. И на 1 юни 2017 г. то отваря врати на площ около 70 кв. метра и с капацитет близо 20 работни места.

Сградата, в която сега се помещава споделеният офис, се намира на централната улица "Стефан Стамболов". Преди да стигнат до нея обаче, тримата основатели физически започват проекта в зала, предоставена им от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". "Искахме да откъснем хората от школата от чисто академичната среда и да ги пренесем в света на практиката - това нямаше как да се получи, ако физически нещата се случваха в сградата на университета", казва Добринова. Ражда се идеята за собствен офис, а нужните средства са 50% лична инвестиция на основателите. Останалите 50% идват от дигитална агенция "Шивачи", в която работи един от основателите. "Стартирахме начинанието с 2000 лева, които отидоха предимно за наем на мястото и консумативи. Както тогава, така и сега не търсим печалба от проекта - искахме да създадем място, където хората да се срещат, за да работят заедно върху идеите си", казва Караиванов.

Така след края на школа "Иглата" естествено идва продължението. Freedom21 е не просто споделен офис, но и място, в което се провеждат събития и обучения и има за цел да събира хора с общи интереси, търсещи възможности за развитие в града. То е подкрепено от предприемаческата организация Start It Smart, както и от дигитална агенция "Шивачи". Всъщност дейността на пространството преминава през дружеството на агенцията.

Бавно, но с енергия

"Велико Търново е град със собствена скорост на развитие - хората тук все още не са запознати с коуъркинга като цяло. Трябва да обясниш ключовите думи на цялото нещо и да ги накараш да повярват, че тук е възможно да си предприемач", казва Добринова. Бизнесите във Велико Търново са предимно традиционни и началото определено е било трудно. "Започнахме с образователни събития, като си партнирахме с общината и университета, за да можем да доведем хората тук", казват основателите. Чрез събитията си те искат да покажат добрите примери на успешни предприемачи във Велико Търново, които често са скрити дори и от местната общност.

Freedom21 е не просто споделен офис, но и място, в което се провеждат събития и обучения и има за цел да събира хора с общи интереси, търсещи възможности за развитие в града.

Интересна е прогнозата, която Караиванов рисува за бъдещето на коуъркинга: "Начинът на работа се променя и след няколко години една огромна част от хората по света ще работят различни професии, които няма да са свързани с едно конкретно място. Навиците на хората се променят. Това чака и офисите", обобщава той. Самите създатели на Freedom 21 се занимават с дейности в сферата на маркетинга и уеб дизайна и усещат от първо лице необходимостта от това подобни пространства да съществуват.

Основателите на Freedom 21 отбелязват, че макар магията да се случва по-бавно в родния им град, определено е налице раздвижване - културната и събитийната програма на Велико Търново е все по-голяма, местните предприемачески и неправителствени организации са все по-активни в региона, а това неизбежно ще доведе и до популяризирането на споделените работни пространства.

Сега и после

Бизнесът със споделените пространства във Велико Търново, а и в другите градове извън столицата не е рентабилен, ако разчиташ само на него, казва Караиванов. Достатъчен, за да се покрият разходите по него, но не е печеливш.

Цените на коуъркинг пространството според собствениците му са едно от основните му предимства. Най-предпочитан вариант е дневният, който струва 10 лв. Тази оферта е много изгодна за дигитални номади и фриленсъри, които нямат собствен офис, и със сигурност е по-комфортно от работата в шумни заведение. Месечният абонамент пък е на цена 132 лв. Добре дошли са и стартиращи компании, които все още нямат собствено пространство, като цената за екипно бюро е по договаряне.

Това, което предстои за споделеното работно пространство, са повече събития, които да събират предприемаческата общност от региона на едно място, както и включването на други млади хора към екипа."Искаме да се случват много неща. Засега сме давали шанс на всякакви идеи - работили сме с градски организации, които обсъждат различни инициативи, с университета и общината, правили сме изложби, прожектирали сме и филми. Много е важно физическото пространство да бъде съчетано с програма. Едно е да обособиш зала, но без да мислиш за хората в нея, и съвсем друго е да има някакво събитие, на което хората да се съберат да си говорят. Това е нещото, което липсва на града", казва Караиванов.

Freedom21 иска да превърне зоната в местен предприемачески хъб, който да събира хора от различни среди. И макар все още да им се налага да "образоват" хората в града, основателите на Freedom 21 остават оптимисти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 2

    Срамно е, че такива независими, малки места създават в пъти повече фирми и иновации от технологичния хъб с неговите стотици милиони "инвестиции"..

    Нередност?
Нов коментар