🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цифровото бъдеще на нашите деца

Как Vivacom дигитализира учебните заведения и публичните пространства в Централна Северна България

Цифровото бъдеще на нашите деца
Цифровото бъдеще на нашите деца
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Случвало ли се е да забравите своя мобилен телефон сутрин на тръгване за работа, след което целият ви ден да отиде наопаки? Благодарение на бързия интернет достъп, безжичните технологии, социалните медии и смартфоните нещо странно започва да се случва с дългогодишните ни навици. В наши дни като че ли сме загубени без подкрепата на нашите нови спътници в живота – дигиталните свързани устройства.

Това, което видимо се променя, е начинът, по който възприемаме информация по принцип. Тя достига до нас предимно в електронен вид, използвайки най-разнообразни устройства – компютри, лаптопи, специализирани е-четци, таблети, смартфони и какво ли още не. Логично се трансформира и начинът, по който учим. Затова и образователната система е принудена бързо да се адаптира към тази обществена промяна.

Е-учи, за да сполучиш

На първата линия в този процес на дигитална еволюция са телекомуникационните оператори. Съвместно с регионалните структури на Министерството на образованието и науката и местните власти в страната те ударно започват да цифровизират учебните заведения и градската среда, стремейки се да отговорят на обществените очаквания. "Реално като компания имаме wi-fi мрежи и проекти в над 150 училища в цяла България. Те са изградени по Националната програма за информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование", разказва Мирослав Стоянов, регионален мениджър корпоративни продажби на Vivacom за Централна Северна България. Телекомуникационният оператор реализира подобни инициативи не само в училищата, но и в детските градини и дори в детски ясли. "Имаме проект и в едно помощно училище, където децата са със специфични нужди", споделя Стоянов.

Идеята на Vivacom е да предлага цялостно решение за електронно обучение. То включва както изграждането на безжични мрежи с осигуряване на интернет достъп за учениците и децата, така и онлайн платформата за преподавателите. Фирмата заедно с партньор е разработила система, наречена "Умни дечица", която да предоставя картинно обучение за нуждите на детските градини. За нуждите на преподавателите в училищата е разработено приложението "Електронен дневник" и специализирана форма за интерактивно обучение.

Електронният дневник е приложение, което изключително улеснява учебния процес. В него са интегрирани няколко модула: домашни работи, комуникация с учениците и родителите им, тематични подразделения в зависимост от преподаваната дисциплина. "Най-важното е, че платформата е интуитивна и лесна за използване както от учителите, така и от ученици и родители. Тя може да бъде достъпвана през всякакви дигитални устройства – персонални компютри, лаптопи, мобилни телефони, таблети", разказва Стоянов. Родителите дори могат да получават информация за оценките на децата си в реално време. По-консервативните преподаватели пък високо оценяват функцията за разпечатване на дневника.

Обучението като youtube клип и електронна игра

"Във Велико Търново наблягаме на проектите с осигуряване на таблети за учениците, с интерактивни дъски и дигитализирани класни стаи. Такова е например основно училище "Бачо Киро", което се числи за едно от най-реномираните в старата столица", споделя също така мениджърът на "Виваком". Телекомуникационният оператор осигурява и крайни устройства, необходими за цифровизацията на образователния процес.

Вариантите в общи линии са два. Единият е обучението да бъде с таблети, предоставени от "Виваком" като част от месечната такса. Другият е с лаптопи, предназначен предимно за по-горните класове. По-бюджетната опция обаче са таблетите, интерактивна дъска и лаптоп за самия учител. "По този начин преподавателят подава задачите, те се визуализират на интерактивната дъска и учениците отговарят през таблетите си. Най-оптималният вариант е именно този. В училище "Бачо Киро" във Велико Търново има ученици дори в 8-ми клас, които също успешно ползват обучението с таблети", допълва Мирослав Стоянов. Препоръчително е таблетът да е ударо-, влаго- и прахоустойчив, защото самата му експлоатация е по-голяма и по-честа. Има обаче и по-евтини варианти, защото не всяко училище може да си позволи високия клас устройства.

Телекомите, разбира се, осигуряват и интернет достъпа и изграждането на безжичните мрежи за нуждите на учебните заведения. "Това, което трябва да се знае за нашите wi-fi мрежи, е, че имат висока защитеност срещу хакерски атаки, различни нива на достъп за учениците, отделна платформа за достъп на преподавателите и отговарят на най-високите стандарти в момента", разяснява мениджърът на Vivacom за Централна Северна България. Той допълва, че в самите приложения са интегрирани разнообразни аналитични функции – може да се види колко потребители има едновременно, къде влизат, какво правят, кога е пикът на достъп, дали е по време на занятия или извън тях и т.н. "Компанията ни предлага цялостно решение, т.е. е ангажирана с всичко - от заданието на клиента, през изграждането до поддръжката. През цялото това време училищата не губят излишно време и се обръщат само към нас", обобщава Мирослав Стоянов.

Също така от Vivacom организират обучението на преподавателите за работата със системата, което "е проведено достатъчно скоро след закупуването на самата платформа, нещата вървят по-добре". Но в малките селища, където има недостиг на работна ръка, на учителите понякога им е по-трудно да се справят, споделят от компанията.

По-безопасни училища

Освен за свързаността и е-обучението телеком операторите в голяма степен се грижат и за сигурността на учебните заведения. "Видеонаблюдението е изключително важно за училищата, тъй като такова трябва да има по време на всички национални изпити и матури. Трябва да се знае какво се случва и картината да се предава, включително до София", казва Мирослав Стоянов. Другото важно нещо е превенцията на противообществените прояви. "Там камерите имат и респектиращи функции, да се пази повече самата материална база на учебното заведение, да се предотвратяват конфликтни случаи между самите ученици и т.н. В една от общините дори направихме такова решение в училищните автобуси, тъй като ставаха обект на вандализъм. Веднага след това подобни случаи намаляха", разказва регионалният мениджър на Vivacom.

По принцип всички училища вече имат някакво видеонаблюдение, но в повечето случаи то не покрива никакви стандарти, прави се с остарели видеокамери, купени от различни места, има проблеми с интернет свързаността и електрозахранването. "При нас всичко е интегрирано – от доставката на най-малкия кабел и камерите до DVR-а, където информацията се съхранява", казва Мирослав Стоянов. За по-малките населени места се слагат предимно камери само за видеонаблюдение. В по-големите училища обаче се използва и наблюдение с аналитични функции, което например може да алармира при струпване на хора, съмнителни предмети и т.н. Запитванията за подобни решения обикновено са от гимназии в големите градове и от частни училища.

Дигитална градска среда

Освен учебните заведения и детските градини Vivacom поетапно оборудва с умни камери и самите населени места. "Видеонаблюдението идва с най-различни възможности, като най-важното за момента е софтуерът за разпознаване на регистрационните номера на автомобилите. Имали сме случай в Търговище с блъсната жена и избягал шофьор, който бе намерен точно за един час благодарение на тази функционалност на камерите", разказва Мирослав Стоянов.

В момента в Търговище има една точка с 8 камери, които снимат в реално време и засичат регистрационни номера. В следващите около 3 месеца ще бъде инсталирана още една точка, с което ще се покрият две от три основни кръстовища. Намерението е до средата на следващата година камерите да обхванат всички критични точки в населеното място.

Предвижда се в най-скоро време видеонаблюдението в Търговище да се вкара в интегрираната платформа Vivacom Smart City. Към системата, базирана на т.нар. интернет на нещата, вече са закачени и измервателни станции, които следят качеството на въздуха в града.

В града от 3-4 месеца работи и безплатна мрежа за публичен интернет-достъп по проекта на Европейската комисия WiFi4EU. "В момента сме в процес на изграждане на безжичен интернет в Елена. До 15-и трябва да бъде направена зоната в Попово. В община Завет проектът също трябва да бъде финализиран до края на този месец", обобщава регионалният мениджър на Vivacom.

Все още няма коментари
Нов коментар