🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tarnovo Contemporary

Норвежкият художник Ларс Нордби и мисията му да внесе повече от духа на съвременното изкуство в града

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хващаме 31-годишния норвежки художник Ларс Нордби в хаоса около приготовленията за новата изложба в галерията му Heerz Tooya във Велико Търново. Малкото пространство на ул. "Иван Вазов" е бивша пекарна, а сега белите му стени приютяват изкуството на български и международни творци, с което културният живот на града влезе в една по-различна динамика през последната година. Heerz Tooya (от научното име на рядък вид оса) е единственото място в Търново, което е фокусирано изцяло върху съвременното изкуство.

"Може да звучи малко банално, но просто започнаха да ми липсват атмосферата и социалността около премиерите на изложби", усмихва се Ларс Нордби. Разбира се, това не е цялата история.

От Осло, през Чикаго, до село Вишовград

Роден е в Осло, където също така учи изкуство, а за година образованието му преминава през Чикаго. Авторската му работа гравитира около инсталацията, фотографията, видеоарта, различни намеси в градска среда, като през май представя звукова инсталация в Археологическия музей. От две години живее в малкото търновско село Вишовград, където развива творческата резиденция ARV.I и приема съвременни художници от различни точки на света. Връзката с мястото датира от много по-отдавна. Студиото е започнато от баща му и чичо му още през 90-те години, но в по-стандартна посока - пленери и уъркшопове за деца. Сега част от гостуващите артисти показват творчеството си в галерията и така единият проект работи за другия. Освен природата и тишината най-големият плюс на резиденцията е възможността те да работят в обширно студио.

В първите месеци не е сигурен къде да вложи креативността си. "В началото бях объркан какво точно мога да направя тук, но малко по малко започнах да навлизам в средата." Това се случва до голяма степен покрай хората в бара и културен център ТАМ. Първите изложби, които организира във и около Търново, са на различни локации - процес, който с времето го учи, че истинска стабилност може да се постигне само ако намери собствено пространство. Дебютната изложба в Heerz Tooya се провежда в края на януари и представя творчеството на родения в Перу и учил в Лондон художник Тим Бригнал, сега с адрес в търновското село Водолей.

Законът на джунглата

Ларс признава, че да прави нещо нестандартно в град като Търново, където има силна традиция на изобразително изкуство, но не толкова на съвременно, носи предизвикателствата си. В подкрепа на думите му, докато говорим, често минувачите надничат объркано през прозореца. Сред предизвикателствата, които му предстоят, е да направи точна стратегия как мястото може да се самоиздържа, а междувременно е получил общинско финансиране, което му помага да планира програмата.

С времето и най-вече покрай работата с български художници и куратори той започва да проглежда за някои специфики на българската среда - трудността да намериш медийно отразяване, ако събитието се организира извън столицата, враждуващите групи артисти, липсата на критици и спорното отношение към малкото останали, скъсаната връзка между студентите и това, което се случва на практика. Наблюдава и че ако в Норвегия и САЩ е учен да говори по-директно за това кой е и какво прави, в България трябва да започва по-заобиколно, преди да стигне до есенцията. "В Осло общността е доста малка, отделните списания за изкуство харесват различни артисти, но в края на деня всички са в един бар и няма особено разделение, конкуренцията не навлиза в личното пространство. Но до голяма степен общностите около тези събития са винаги сплотени - и в Чикаго всички се познаваха."

Сцената, с нейните несъвършености, но и нерегулирана енергия, придобива очертания за Ларс. "Като човек, дошъл от другаде, дори в известен смисъл аутсайдер, нямам толкова ясни филтри в главата си с кого да работя или да не работя. Намирам липсата на предубеждения за плюс."

Повече за галерията и резиденцията на официалния сайт на Heerz Toya.

Все още няма коментари
Нов коментар