ARVI тест - новият PCR тест диагностицира COVID-19, грип или настинка с една проба

Тестът детектира и разграничава 22 патогена, причиняващи респираторни инфекции със сходни симптоми на COVID 19

ARVI тест - новият PCR тест диагностицира COVID-19, грип или настинка с една проба
ARVI тест - новият PCR тест диагностицира COVID-19, грип или настинка с една проба

Какво представлява ARVI тестът?

- ARVI тестът (Acute Respiratory Viral Infections) е PCR тест за едновременна детекция на 22 патогена, свързани с остри респираторни вирусни инфекции. Тестът открива множество респираторни вируси, свързани с грипни и негрипни респираторни инфекции, като ги разграничава от SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

COVID-19, грип и настинка. Прилики и разлики.

- Добре известно е, че COVID-19 се причинява от нов коронавирус, наречен SARS-CoV-2. През зимния сезон битката срещу COVID-19 може да се усложни поради очакваното нарастване в разпространението и на други респираторни вируси. Сред тях основно място заемат причинителите на сезонния грип - грипните A и B вируси. Но наред с тях се увеличават заболяванията, причинени и от други респираторни вируси - риновируси, други коронавируси, респираторно синцитиален вирус, парагрипни вируси и др. Някои от симптомите при COVID-19, грип и настинка са сходни - температура, обща отпадналост, кашлица, хрема, болки в гърлото и др. В същото време терапевтичният подход и опасността от развитие на усложнения при тези заболявания са различни. Това налага своевременно да бъде установен причинителят на заболяването, за да се предприеме подходящо лечение.

Как можем да разграничим COVID-19 от останалите респираторни вирусни инфекции?

- Тестването е единственият начин да се идентифицират правилно патогените, причиняващи тези симптоми. С диагностична цел за установяване на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19) понастоящем се използват две групи тестове - PCR и антигенни. PCR тестовете са по-чувствителни от антигенните тестове и се приемат за "златен стандарт" в лабораторната диагностика на SARS-CoV-2.

Колко надежден е ARVI тестът?

- ARVI (Acute Respiratory Viral Infections) е PCR тест, а PCR тестове се приемат за "златен стандарт" в лабораторната диагностика на SARS-CoV-2 и други респираторни заболявания. Тестът е одобрен за използване от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ.

За кого е препоръчителен ARVI тестът?

- Тестът е предназначен за пациенти със симптоми и отнема няколко часа. Резултатите от теста ориентират лекаря за вида на патогена, който предизвиква респираторното заболяване (вирусна, бактериална или смесена етиология). Това дава възможност за аргументирана преценка на терапевтичния подход за конкретния пациент - например необходимост от прилагане на антигрипни препарати, антибиотици или само симптоматично лечение и др.

Каква проба е необходима за провеждане на теста?

- Подходящи проби за изследване са назофарингеален и орофарингеален секрет. ARVI тестът дава възможност с една-единствена проба да бъде подпомогната диференциалната диагностика между COVID-19, сезонен грип и друга респираторна вирусна инфекция.

Каква е цената на теста?

- ARVI тестът се предлага в два варианта. Първият включва изследване на новия коронавирус, двата грипни и 15 негрипни вируса и ще е на цена 140 лева. Вторият надгражда изследването с още четири вирусни патогена, изчерпвайки всички възможни респираторни вирусни патогени, като цената ще е 190 лева.

Къде може да се направи ARVI тест?

- Към днешна дата лаборатория "Геника" е единствената, която предлага този тест. Лабораторията от 15 години е тясно профилирана в PCR диагностиката на инфекциозен и човешки геном и е пионер във внедряването на нови тестове и висококачествена диагностика.