Приложението Test and Trace - английският опит за укротяване на опърничавия вирус

Над 19 млн. пъти само за месец след 24 септември е изтеглено най-масовото и нашумяло приложение

*Статията е приключена редакционно преди откриването на новия, по-заразен щам на коронавируса във Великобритания през декември

COVID-19 се оказа доста опърничав вирус, тъй като нито едно управление по света не успява да проследява напълно разпространението му.

Човешкият фактор се оказа недостатъчен за почти всички здравни системи в усилието им да тестват, изолират и лекуват засегнатите от коронавируса. За да се озапти COVID-19, в много държави започнаха да разчитат на новите технологии, като мобилни приложения проследяват места и контакти и чрез специални алгоритми - риска от заразяване.

Заради опасения от разпространението на заблуждаващи или вредни действия и информации Apple и Google поставят ограничения за това кой може да добавя приложения в техните App Store, като ги ограничават само до "официални" или уважавани организации.

Най-масовото изтегляне на приложение в историята на Англия е Test and Trace

Това е най-нашумялото и най-обсъжданото приложение за борба с коварния вирус - NHS COVID-19, достъпно за изтегляне в Англия и Уелс от 24 септември. То е абсолютно доброволно за потребители над 16 години и действа на осем езика. Мотото на английските здравни власти е "Защитете близките си. Изтеглете приложението".

Още първия ден то е изтеглено шест милиона пъти, две седмици по-късно - 16 милиона, след месец - повече от 19 милиона. Според статистическите изчисления това се равнява на около 40% от възрастните с достъп до смартфон. Баронеса Дидо Хардинг, която ръководи приложението, се похвали, че то дава "по-добра производителност от всяка друга държава, където изтеглянето не е задължително".

В Англия определени публични места задължително имат

Официален плакат за QR код на NHS(National Health Service)по закон

Те трябва също да имат дневник, където на хартия се записват данните на клиентите, който нямат или не искат да изтеглят приложението.

Местата, за които не се изисква по закон да имат плакат за QR код на NHS, могат да го направят доброволно като част от усилията им за борба с коронавируса. Към края на октомври повече от 160 хиляди фирми доброволно използват този код в своите офиси и съоръжения.

На входа на обществено място - ресторант, магазин, църква или стадион, официалния плакат за QR код на NHS COVID-19 трябва да се сканира с приложението. Регистрирането става само така, с камерата на телефона е невъзможно.

Ако други са били на същото място по същото време и по-късно са дали положителен тест за COVID-19, потребителят може да получи съобщение за риска от заразяване и съвет какво да се направи, като например самоизолиране или резервиране на тест при развитие на симптоми. Решението дали да се изпрати сигнал се взима от местните здравни екипи, а не е автоматично решение, задействано от един човек с положителен тест. Сигналите се основават на алгоритъм за оценяване на риска, оптимизиран от научни експерти, базиран на функционалността, предоставена от V1.6 на Google и V2.0 на Apple Application Application Programming Interface (API).

Приложението NHS COVID-19 проследява контакти, като използва технология, разработена от Apple и Google, наречена "известяване за експозиция" и "регистриране на експозицията". Тя позволява на приложението да изпраща предупреждения, използвайки произволни идентификатори, когато е имало близък контакт до друг потребител, който има положителен тест за СOVID-19.

Приложението използва Bluetooth сигнал

за да разбере колко близо са потребителите на приложението един до друг.

"Близък контакт" обикновено е 2 метра за повече от 15 минути. Данните остават само на телефона и не могат да се видят или използват от никого, ако потребителят не реши да ги сподели.

Ако някой има положителен тест за коронавирус, ще бъде попитан дали иска да го сподели. По този начин може да се предупредят други потребители, били в близък контакт, но без да се съобщава кой е заразеният.

Информацията за посетените места се съхранява в продължение на 21 дни. Приложението може да се постави на пауза, когато потребителят е сам вкъщи или не се налага проследяването на контакти.

Приложението се използва и за проверка на симптоми,

Ако потребителят се почувства зле

Задават се въпроси, чиито отговори са с "да" или "не", и ако се окаже, че е възможен коронавирус, чрез приложението може да се резервира тест и следват съвети за самоизолация, докато не излязат резултатите.

Приложението има таймер за обратно отброяване на дните в изолация.

Мнозина се притесняват за личните си данни, но според разработчиците на приложението те са защитени и не могат да бъдат използвани от NHS или правителството, за да идентифицират потребителя или с кого е прекарал известно време. Чрез Bluetooth сигнала на телефона приложението може да каже дали потребителят е бил в близък контакт с някого, който вече има положителен тест, но не и кой е той - непознат в автобуса или редящ се на дълга опашка в супермаркета.

Bluetooth сигнала проверява само разстоянието и времето и мнозина се съмняват във валидността на риска, тъй като например не отчита някои ситуации като задръстване, където вече заразеният е в друг автомобил и на безопасно разстояние.

Месец след появата на приложението

Медиите в Англиядебатират върху ефективността му

След приблизително две седмици от появата му, когато то е изтеглено около 16 милиона пъти, Sky News съобщава, че е изпратен само един сигнал за огнище, свързано с определено място. Излизат информации, че хиляди не са могли да получат съобщение за контакт със заразен заради грешка в софтуера.

Задават се въпроси като какъв трябва да е балансът между поверителността и ефективността на приложението и не е ли то за "твърде лична употреба". ВВС цитира Том Лоузмор, който е бил част от екипа за създаването му, че им е отказана важна информация като кога хората са били заразени и как да се свържат с тях по телефона. Той критикува начина, по който правителствата в цял свят позволяват на Apple и Google да определят тяхната здравна политика, като дефинират как трябва да работят техните приложения за проследяване на контакти. На въпрос на ВВС до Министерството на здравеопазването защо в приложението не е включена функция за обаждане на хората, получили съобщение за изолация, отговорът е, че " приложението е проектирано с оглед на поверителността на потребителите, така че проследява вируса, а не хората".

Изглежда, че засега английският опит за укротяване на опърничавия вирус чрез мобилно приложение залага на доброволността, споделянето на информация и съзнанието, че всички сме свързани, макар и да не се познаваме.