Сделките във фармацевтичния сектор се съживяват след удара от пандемията

Стратегическите купувачи бързо се насочват към разработчици на лекарства за широк спектър от заболявания, включително коронавирус

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

През последните няколко години главните изпълнителни директори на т.нар. Big Pharma компании бяха повече от склонни да отделят милиарди долари, за да придобият компании, с чиято помощ се надяваха да продължат растежа си. През 2020 г. обаче пандемията от коронавирус извади от релсите света само за по-малко от два месеца и сключването на сделки се превърна в много по-различна игра.

Първата половина на годината може да се определи като почти нулева за сливанията и придобиванията (М&А). Данните на PwC показват, че между втората половина на 2019 г. и първата половина на 2020 г. обемите на сделките са намалели с 56% за фармацията до 7.7 млрд. долара и със 74% за биотехнологиите до 12.6 млрд. долара. Сравненията на годишна база са още по-фрапиращи, като се има предвид, че стойността на сделките през първата половина на 2019 г. във фармацията и биотехнологиите достигна съответно 100.1 млрд. и 137.4 млрд. долара.

Пандемията от коронавирус очаквано оказа широко въздействие върху М&А в сектора. Няколко големи компании са променили курса си в опит да разработят лекарства и ваксини за лечение на вируса - пренасочвайки ресурси, които иначе биха били използвани за сливания и придобивания. В същото време промяната на веригите за доставки принуждава компаниите да преосмислят начините на използване на капитала си.

"Независимо дали се фокусират върху разработването на ваксини, или дават приоритет на стабилизирането на веригата си на доставки, тези компании трябва да пренасочват ресурсите", каза Карън Йънг от PwC.

Ако не беше новият коронавирус, факторите, необходими за стимулиране на сделките в сектора, щяха да са стабилни. Компаниите за частни инвестиции разполагат с изобилие от средства за сключване на сделки. А големите фармацевтични компании се стремят да продадат несъществени активи и да използват получените пари, за да придобият компании, които ще им подсигурят растежа.

Пандемията обаче засегна цели индустрии през 2020 г., но може би нито една не пострада толкова много, колкото здравеопазването. В този сектор в момента се води глобално състезание за разработване на тестове, производство и разпространение на ваксина срещу COVID-19 и това се случва за рекордно кратко време.

Ако през първото полугодие очаквано пандемията смрази пазара на M&A, сега може да се каже, че леденият период приключва. Въпреки че разпространението на вируса не се забавя толкова бързо, колкото всички се надяваха, анализаторите на PwC прогнозираха, че активността при сделките ще се засили през втората половина на 2020 г., особено в онкологията и генната и клетъчната терапия. И до голяма степен се оказаха прави. През последните седмици имаше редица съобщения за нови сделки не само във фармацевтичния сектор.

Общата картина се подобрява

M&A във всички сектори световен мащаб са били рекордно много през третото тримесечие на 2020 г. За трите месеца до септември са били договорени общо 36 сделки на стойност 5 млрд. долара или повече, като общата им стойност е 456 млрд. Най-голяма е била активността в САЩ - над 3 пъти повече от тази през миналото тримесечие. Сключените сделки на континента са били за 415 млрд. долара, или 91%, от общата сума в глобален мащаб.

Скокът на сливанията през лятото обаче не е бил достатъчен, за да компенсира незначителния им брой по-рано през годината. За деветте месеца общата стойност на придобиванията и сливанията е около 2.2 трлн. долара, най-ниската от 2013 г. насам.

Сериозно понижение има в сделките между компании от различни държави, които са на 7-годишно дъно. Това беше очаквано, имайки предвид, че пътуването между държавите е затруднено, което ограничава възможността за срещи между мениджърски екипи.

Частните инвестиционни компании, много от които успяха да наберат рекордни суми преди началото на пандемията, отговарят за 15% от активността при M&A през първите девет месеца на годината, което е най-високото ниво от 2007 г. Общо сделките са били над 5500, най-много, откакто се води статистика от 1980 г., но стойността им е била с 6% по-малко от тази през 2020 г., което значи, че повечето сделки са били за по-малки суми.

Повишен интерес

Използвайки високия интерес към всички дейности, свързани със здравеопазването по време на пандемията, бившият изпълнителен директор на инвестиционната компания KKR Джим Момтази създаде Patient Square Capital - дружество за частни капиталови инвестиции, фокусирано върху сделки в здравеопазването. Момтази прекара 21 години в KKR, където през 2001 г. помогна за създаването на здравната група на фирмата и я ръководи повече от десетилетие.

Частните инвеститори не са единствените, които обявяват сделки в сектора. Стратегическите купувачи бързо се насочват към разработчици на лекарства за широк спектър от заболявания, включително коронавирус, но не само него.

Натискът за развитие на ваксини ще доведе до още големи фармацевтични сделки.

Johnson & Johnson се съгласи да купи Momenta Pharmaceuticals за около 6.5 млрд. долара, за да подобри присъствието си в лечението на автоимунни заболявания. А френската Sanofi обяви, че ще придобие биотехнологичната компания Principia Biopharma, която разработва лекарства за множествена склероза и редица автоимунни заболявания, за 3.4 млрд. долара.

А в средата на септември Gilead обяви, че ще купи производителя на лекарства за ракови заболявания Immunomedics за 21 млрд. долара. Това се очертава да бъде и най-голямата сделка за годината в сектора.

Ваксината срещу коронавируса също помага

Сделките се случват в период на полагане на огромни усилия за създаване на ваксина срещу коронавируса - най-големите фармацевтични компании в света в партньорство с университети и филантропи се конкурират, докато в същото време търсят придобивания, за да поддържат бизнеса си.

Натискът за развитие на ваксини ще доведе до още големи фармацевтични сделки, смята Артър Уонг от S&P Global Ratings.

Експертите са на мнение, че спешността в глобален мащаб за разработване на ваксина срещу COVID-19, съчетана с тенденцията за сливания преди пандемията, поставя началото на стабилна среда за сключване на сделки във фармацевтичната индустрия. Задачата е колосална - да се разработи ваксина в рамките на една година, въпреки че нито една досега не е създавана за по-малко от четири, и след това да се произведат милиарди дози.

M&A в сектора вероятно ще надхвърлят нивата отпреди пандемията, тъй като факторите, които водеха до сделките преди коронавируса, все още са налице, казва Артър Уонг, директор в S&P Global Ratings, пред themiddlemarket.com. Според него фармацевтичната индустрия все още е сравнително фрагментирана, така че има повече възможности за сливане. Преди пандемията придобиванията вече се превръщаха в нарастващ компонент на бъдещия растеж за фармацевтичните компании, като сделките ще стават все по-важни за поддържането на бъдещия им растеж.

Високите маржове на печалба и силните парични потоци, често срещани във фармацията, водят до много парични средства в балансите на компаниите. Така че, когато компаниите се стремят да наберат още повече средства чрез издаване на дълг, освен ако той не е за рефинансиране, те обикновено се подготвят за бъдещи придобивания, казва Уонг. Към юли американските фармацевтични и биотехнологични компании са емитирали повече облигации, отколкото през цялата 2019 г., показва анализът на S&P Global Market. Те също така си осигуряват парични средства чрез разпродажба на бизнеси. Pzifer например продава подразделението си Upjohn на Mylan, което подхранва спекулациите, че ще използва парите от сделката, за да продължи придобиванията. По същия начин Sanofi генерира много средства за потенциални сделки, продавайки по-голямата част от дела си в Regeneron.

Натиск за по-ниски цени

Фармацевтичните компании отдавна са под натиск да намалят цените, като същевременно осигуряват високи нива на растеж, така че те трябва да създават нови печеливши лекарства. Най-сигурното средство за повече потенциални нови лекарства и технологии е чрез сливания и придобивания.

Още преди пандемията през 2020 г. големите фармацевтични и биотехнологични компании в САЩ са повишили нетния си ливъридж (съотношението между нетния дълг и EBIDTA), като тази тенденция се дължи на повишената активност на сливания и придобивания според S&P Global Ratings.

Златен момент за иноваторите

Редица фармацевтични, биотехнологични и свързани с тях компании се надпреварват да създават лекарства и тестове за коронавирус. Експерти оценяват това като златен момент за иноваторите. С фокуса на всички върху ваксините и лекарства, свързани с коронавируса, хората наистина оценяват важността на развойната дейност и иновациите от тези компании, смята Скот Плъмридж, управляващ партньор в американската Halifax Group.

В тази ситуация биотехнологичните компании привлякоха интереса от страна на инвеститорите. Само в щата Масачузетс около 80 компании са участвали в разработването на ваксини и терапевтични препарати срещу COVID-19. През първата половина на 2020 г. биотехнологичните компании в щата са събрали повече от две трети от финансирането с рисков капитал, което са осигурили през цялата 2019 г.

Ландън Уилямс, партньор в консултантската компания WilliamsMarston, отбелязва, че настоящият инвеститорски интерес към биотехнологиите е към всички компании в сектора, а не само към тези, които са пряко ангажирани с усилията срещу коронавирус.

Разбира се, все още има някои пречки, които биха могли да забавят темпото на сделките, поне временно. Една от тях е ходът на пандемията и как ще се справят развитите страни със задаващата се втора вълна. Изборната година в САЩ също оказва влияние върху компаниите. Но силата на фармацевтичния и биотехнологичния пазар предвещава връщане към сделките.

Дигиталното здраве на хоризонта

Тъй като пациентите без коронавирус избягват болнични грижи по време на пандемията, телемедицината и други форми на дигитално здравеопазване са предпочитани цели за сливания и придобивания.

Експерти отбелязват, че дигиталното здраве е може би най-горещата област в момента за сделки. Според тях частните инвестиционни компании се фокусират повече върху фирми, които имат технологично предимство, за да ги направят уникални. Това включва компании, при които софтуерът е ключов отличителен актив, като например телемедицина.

"Мисля, че хората виждат това като промяна на парадигмата, при която целият аспект на отдалечената медицина и технология при предоставянето на здравни грижи се ускорява", казва Уилямс. Това е начин за безопасно предоставяне на здравни грижи, но също така е потенциален механизъм за доставянето му на много по-ниска цена.

Последните сделки в дигиталното здравеопазване включват тази на доставчика на здравни данни и аналитични технологии Health Catalyst, който ще придобие Healthfinch, която прави софтуер за анализ на електронни медицински данни. Също така базираната във Ванкувър компания за телемедицина CloudMD Software & Services наскоро купи клиника в Мисисипи като част от плана си за изграждане на мрежа от клиники за телемедицина в САЩ.

Телемедицината е подпомогната от облекчаване на регулациите по време на пандемията, за да позволи доставката на този вид здравни услуги в САЩ. Инвестициите в нея са привлекателни и поради фокуса върху ангажираността на потребителите, които получават грижите в дома си.
Все още няма коментари
Нов коментар