Ваксините може да не са толкова финансово изгодни за фармацевтичната индустрия

Производители на лекарства обещаха да се придържат към научния процес, докато работят по създаването и одобрението им

Светът дочака ваксина срещу COVID-19 и получи повече доказателства, че други лечения са ефективни срещу коронавируса. Много от най-големите фармацевтични компании се включиха в надпреварата за ваксини - над 250 работят за създаването им според консултантската компания McKinsey. AstraZeneca си партнира с Университета в Оксфорд, а съюзът между Pfizer и германската BioNTech вече дава резултат, след като във вторник във Великобритания започна ваксинацията с нея.

GlaxoSmithKline има три отделни партньорства - с Clover Biopharmaceuticals, със Sanofi и Университета в Куинсланд. Sanofi също така си партнира с Translate Bio. Moderna Therapeutics също напредва и чака одобрение за ваксината си в САЩ. Белият дом сключи договори за разработване на ваксини с екипите на Pfizer/BioNTech, Sanofi, Johnson & Johnson, Novavax и Regeneron.

Дълъг и труден процес

Усилията на фармацевтичните компании досега показват, че процесът по създаването на ваксина е труден и продължителен, съпроводен с неуспехи в изпитанията, което притеснява инвеститорите. Ето защо някои борсови експерти съветват малките инвеститори да не залагат на компании - победители и губещи от ваксини. Големият фармацевтичен гигант (и част от индекса Dow Jones) Johnson & Johnson обяви по-рано, че трябва да прекрати опитите за ваксината си, след като доброволец се разболя. Британската фармацевтична компания AstraZeneca също беше принудена да прекрати изпитанията си временно.

А Eli Lilly, производителят на коктейл с антитела, рекламиран от американския президент Доналд Тръмп, след като беше диагностициран и лекуван от коронавирус, каза, също спря временно клиничното изпитване. Акциите на Eli Lilly и Regeneron, чието лекарство също беше използвано от Тръмп, докато беше в болницата, поскъпнаха след изказаното мнение от президента. И двете компании също са подали молба за одобрение за спешна употреба за лекарствата им до Агенцията по храните и лекарствата.

В началото на ноември американският производител Pfizer съобщи, че експерименталната му ваксина е показала над 90% ефективност. Заключението се основава на данни от голямо проучване, а първите коментари са, че това е голяма победа в битката с коронавируса. Разработката е съвместно с германския партньор BioNTech и беше първата, показала успех в мащабно клинично изпитание на ваксина. Последваха подобни съобщения и от други компании като AstraZeneca и Moderna.

Производителите на лекарства и биотехнологичните компании разбираемо работят усилено, за да предложат ваксина или лечение от COVID-19. Но инвеститорите вероятно не бива да бързат с купуването на акции с надеждата, че един от тях ще бъде първият, който ще създаде успешна ваксина.

Краткосрочен генератор на приходи

Ваксините може да не са донесат големи приходи и печалби за биотехнологичните компании, смятат експерти.

"По-големи компании като Pfizer и Johnson & Johnson не търсят да спечелят много пари от ваксина", казва пред CNN Кайл Денис, основател на сайта Raging Bull. Денис отбеляза, че повечето производители на ваксини ще приключат с нея, след като изпълнят договорите си с правителството. Така че ваксината вероятно няма да бъде голям генератор на приходи или печалба за тях.

Инвеститорите също трябва да бъдат предпазливи по отношение на производителите на ваксини срещу COVID-19 и лекарствата просто защото много от техните акции вече се повишиха заради надеждата, че ще успеят, и рекламата покрай това.

Книжата на Regeneron са поскъпнали с над 60% тази година. Тези на Moderna и друга малка биотехнологична компания - Inovio, са скочили с около 300% през 2020 г. А на Novavax са се изстреляли с невероятните 2840% - от около 4 долара в началото на 2020 г. до текуща цена 117 долара.

"Скептичен съм към така наречените пиеси на коронавируса. Аз лично бих избегнал всички тях. Всички те са надценени. Дори компаниите, които успяват, могат да бъдат надценени", смята Брад Лончар, експерт по биотехнологични инвестиции, който ръководи два ETF фонда - The Cancer Immunotherapy и The China BioPharma.

"Има много хора, които не са традиционни биотехнологични инвеститори, които хвърлят пари по заглавията, но не пишат домашните си, за да разберат каква ще бъде финансовата печалба", добави Лончар. Той също като Денис смята, че малко, ако има такива, здравни компании ще генерират значителни дългосрочни приходи или печалби от ваксина или лечение.

Денис отбеляза, че тъй като биотехнологичните компании и големите фармацевтични производители се движат с висока скорост, за да разработят коронавирусна ваксина, вероятно ще има повече неуспехи в клиничните изпитвания.

"Това е агресивен график, така че това е малко притеснително. С оглед на тези графици никога не сме произвеждали ваксина толкова бързо. Така че има рискове", казва Денис.

По правилата

Това се осъзнава от фармацевтичния бизнес. През октомври група производители на лекарства, включително Pfizer, обеща да "поддържат цялостта на научния процес", докато работят по създаването и одобрението на първите ваксини срещу COVID-19. Необичайният на пръв поглед ход идва, след като малко по-рано д-р Стивън Хан, комисар на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ, заяви пред Financial Times, че регулаторът е готов да заобиколи пълния федерален процес на одобрение, за да разреши използването на потенциална ваксина възможно най-скоро.

Настоявайки, че президентът Доналд Тръмп не е притиснал агенцията да ускори одобрението на ваксината, Хан каза, че спешното разрешение може да бъде подходящо преди завършване на клинична проба на трета фаза, ако ползите надвишават рисковете.

Решението на групата производители идва и след новината, че от Центъра за контрол и превенция на заболяванията са помолили губернаторите и здравните служби да се подготвят за разпространение на ваксина веднага след ноември.

"Искаме да се знае, че и в настоящата ситуация не сме склонни да правим компромис с безопасността и ефикасността", казва Угур Шахин, главен изпълнителен директор на германския партньор на Pfizer BioNTech. Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла нарече ангажимента "исторически залог".

От своя страна Европейският регулаторен орган по лекарствата обяви, че няма да определи минимално ниво на ефикасност за потенциалните ваксини срещу коронавируса, когато ги разглежда за одобрение. По този начин той възприема различен подход спрямо този на американските си колеги. Изследванията при хора трябва да демонстрират убедително ниво на ефикасност, но дали то ще се счита за приемливо за одобрение ще се преценява за всеки отделен случай въз основа на всички налични данни за неговата безопасност и ефикасност, заявиха от Европейската агенция по лекарствата (EMA). "Следователно не е възможно предварително да се определи количествено минималното ниво на ефикасност за дадена ваксина, която да се счита за приемлива за одобрение." До края на годината се очаква европейският регулатор да одобри ваксината на Pfizer и германската BioNTech, която вече се използва във Великобритания. На опашката чакат тези на AstraZeneca и Moderna.

Лечението на рак е по-печелившо от COVID-19

Инвеститорите трябва да се фокусират повече и върху други заболявания, казва Лончар. Например фондовете, които управлява, притежават акции от Moderna и BioNTech поради техния набор от лекарства за онкологични заболявания за разлика от ваксините срещу коронавирус. Той също така инвестира и в Gilead Sciences, чието лекарство ремдесивир също е използвано за лечение на COVID-19.

Лончар обаче отбеляза, че е на "бича" позиция при Gilead заради портфолиото й от лекарства за рак. Наскоро компанията обяви, че купува създателя на онкологични лекарства Immunomedics, което показва, че се подготвя за времето след коронавируса.

Експерти вече заявиха, че инвеститорите може да останат неприятно изненадани от резултатите на Gilead Sciences, защото лекарството ремдесивир не е било използвано толкова масово, колкото първоначално се очакваше. В допълнение Световната здравна организация обяви, че международно изследване на различни лечения срещу коронавируса не разкрива съществен ефект от използването на ремдесивир върху продължителността на болничния престой на заразените, нито върху шансовете за възстановяване на най-тежко болните. От своя страна компанията смята, че липсват солидни доказателства за подобни заключения.

Според Refinitiv Уолстрийт прогнозира приходите на компанията до края на годината от продажбата на лекарството да бъдат 2.5 млрд. долара. Въпреки това Министерството на здравеопазването на САЩ, под чийто надзор се проведе дистрибуцията на лекарството през второто тримесечие, обяви, че болниците са купили едва 32% от 500 хил. налични курсове на лечение. През юли Европейският съюз купи 30 хил. курса на лечение, а наскоро се договори за още 500 хил. за следващите шест месеца, като сделката не изисква ангажимент за покупка. Gilead продава и лицензира ремдесивир в почти целия свят, но очакванията им бяха най-големите приходи да дойдат от САЩ и Европа.

Политическата игра на Китай

Китай обещава преференциален достъп до своите ваксини за COVID-19 за страни от Азия, Африка и Латинска Америка, като така ще ги използва като пореден инструмент за подобряване на отношенията с държави, на които САЩ не обръщат сериозно внимание. Китайският външен министър Уан И ръководи тези усилия, като обещава, че Малайзия, Тайланд, Камбоджа и Лаос ще бъдат сред "приоритетните" получатели на китайски ваксини, пише Financial Times.

Пекин се стреми да стане световен доставчик на ваксини с 4 свои продукта, които сега са във фаза 3 - този последен етап има за цел да осигури безопасност и ефективност преди одобрение за обществена употреба.

Въпреки че американските фармацевтични групи също разработват ваксини, Вашингтон не проявява интерес да помага за разпространението им зад граница. "САЩ отстъпиха пред Китай по отношение на двустранните сделки с ваксини в Югоизточна Азия", казва Арън Конъли от Международния институт за стратегически изследвания.

Китай е твърдо решен, че дипломацията с ваксините може да успее там, където тази с маските се провали. Офанзивата на Пекин в началото на пандемията не беше успешна, след като няколко страни в Европа отхвърлиха маски и други защитни средства, произведени в Китай, като нестандартни. Азиатската страна, разбира се, не приема идеята, че използва "ваксинална дипломация", за да засили влиянието си. Според външното министерство целта е "сътрудничество" за ускоряване на доставките за развиващите се страни.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    prostokiro avatar :-P
    Харвард
    • - 1
    • + 4

    Ха-ха-ха. Ама изобщо не са финансово изгодни, те завалиите едва смогват да си платят милиардите дивиденти на ръководството.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-P
    borodino

    Забравили сте да сложите рубриката Виц на седмицата!

    Нередност?
Нов коментар