Емилио Галиарди, изпълнителен директор на "Servier България": Трябва да инвестираме повече в здравните системи

Емилио Галиарди, изпълнителен директор на "Servier България": Трябва да инвестираме повече в здравните системи
Емилио Галиарди, изпълнителен директор на "Servier България": Трябва да инвестираме повече в здравните системи
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Емилио ГАЛИАРДИ е изпълнителен директор на "Servier България" от октомври 2019 г. Той има 20 г. международен опит във фармацевтичната индустрия и е заемал редица мениджърски позиции в различни страни в Европа и Латинска Америка. По образование е молекулярен биолог, завършил Университета във Флоренция, Италия; притежава и магистърска степен по финанси. Той споделя своите впечатления от българския фармацевтичен пазар и как Servier като компания се справя с предизвикателствата в бизнеса в контекста на COVID-19 пандемията.

Италианец, който ръководи френска компания в България. Преживяхте ли някакъв културен шок с идването си тук?

- Всъщност произходът ми е от Южна Италия. За тази една година в България открих много прилики по отношение на ценности и традиции. Аз идвам от Матера, която, както и Пловдив, беше европейската столица на културата преди година. Има някаква съдба...

Работили сте в много страни. Колко различна е българската реалност от това, което очаквахте, когато пристигнахте?

- Нямах някакви конкретни очаквания, водеше ме желанието да приема тази професионална промяна, да опозная българската култура, както и пазарните тенденции. България е място, където можеш да постигнеш добър професионално-личен баланс. Социалната среда е приятелска и бих искал да подчертая изключителното ниво на професионализъм, който срещнах тук - както по отношение на качество на работата, така и по отношение на лоялност. За съжаление, пандемичната криза ни ограничава в много дейности и затова не мога да се насладя напълно на това преживяване.

Като мениджър и експерт по молекулярна биология можете ли да обясните защо светът и световната фармацевтична индустрия се оказаха неподготвени за тази атака на COVID-19?

- Това е много сложен въпрос. Самият аз навремето участвах в обучителен курс по управление на пандемична криза, по управление на N1H1. За щастие, този вирус не се предава толкова лесно, колкото COVD-19 и не доведе до глобална пандемия. Факт е, че учените и здравните власти от години са наясно с риска от пандемия. Решенията изискват глобална отдаденост и координация, както и специфични ресурси. Трябва да инвестираме повече в здравните системи, особено в най-бедните региони на света. Трябва да сформираме медицински екипи и да развиваме дигиталните канали за информираност на населението. Ще бъде много трудно да успеем, ако не следваме програма, одобрена и управлявана от властите в световен мащаб.

Как опитът от една пандемия ще промени бъдещето на фармацевтичната индустрия?

- Както в много други бизнес сектори, пандемията ускори промените във фармацевтичната индустрия. Повечето инвестиции в сектора днес се пренасочват към намиране на лечение на този вирус и броят на компаниите, демонстриращи своя ангажимент за производство на ефективни ваксини, е изумителен. Усилията за иновации ще продължат да бъдат важни. Дигиталните подходи, вече внедрени в много компании, ще бъдат част от нашия бизнес модел в бъдеще. Освен това ще трябва да увеличим ангажираността си в лечението на хронични заболявания като диабет или сърдечно-съдова патология - в такава тежка пандемична ситуация виждаме колко крехки са хроничните пациенти.

Факт е, че България е страна със застаряващо и намаляващо население. Това излага ли страната на по-голям риск?

- България е сред лидерите в Европа по отношение на застаряването на населението и страната е изправена пред демографска криза. Тези 2 предизвикателства са изключително взаимосвързани. Първо, застаряващото население ще доведе до повече пациенти, нуждаещи се от здравни грижи. България вече е сред страните с изключително висок процент на сърдечно-съдови заболявания и една от първите в ЕС по честота на инсултите. Нараства честотата и на онкологичните заболявания. Що се отнася до демографските данни, населението намалява по най-лошия начин. През следващите двадесет години България се очаква да загуби 30% от работната си сила. Много лекари и медицински сестри вече са напуснали страната. Този сценарий очевидно прави страната по-уязвима от пандемия като тази, която преживяваме. Необходими са повече инвестиции в здравеопазването, за да се осигурят грижи и задържане или привличане на таланти. Това е един от най-мъдрите ходове, които държавата може да предприеме през следващите години.

Тъй като вашата компания е добре позиционирана в лечението на хроничните заболявания, мислите ли, че имате своята роля в тази криза?

- Както вече споменах, застаряването на населението води до по-голяма честота и тежест на хроничните заболявания. В тази област ние предлагаме широка гама от решения. В лечението на сърдечно-съдовите заболявания сме водеща компания в България, нашата ангажираност в областта на хипертонията е конкретна - с иновативни решения, каквито са и комбинациите от няколко медикамента в една таблетка. Те осигуряват ефективност и подобряват придържането към терапията - нещо изключително важно в страна с висока честота на инсултите, каквато е България. По отношение на диабета имаме дълготрайно партньорство със здравните специалисти и с асоциацията на пациентите. Благодарение на това разработваме проекти, изцяло посветени на пациентите - например обучение на кучета за личен асистент на пациенти с диабет 1. Наскоро няколко такива кучета - асистенти на пациенти с диабет, които усещат и сигнализират за предстоящи хипогликемични кризи, официално получиха своите дипломи и вече служат на своите стопани. Това е само един конкретен пример, който показва нашия ангажимент към българските пациенти и желанието ни да сме полезни в борбата с техните заболявания по много начини.

Servier глобално укрепва имиджа си на лидер и в лечението на онкологичните заболявания, влагайки солидни инвестиции в разработването на такива медикаменти. В този смисъл каква е вашата стратегия в България?

- Servier е независима международна група, управлявана от фондация. Следователно печалбата не се разпределя между акционери, а се реинвестира в научноизследователска и развойна дейност. Тя върви в две направления: по-нататъшно развитие на нашето основно портфолио и инвестиране в онкологията и иновациите. Един такъв пример е много обещаващата UCART-19 клетъчна терапия. Понастоящем в България имаме 3 терапевтични решения за онкологичните пациенти с рак на дебелото черво, неходжкинов лимфом и остра лимфобластна левкемия. Предстои и регистрацията на още един онкологичен медикамент до края на тази година. Отзивите на българските онкологични експерти в това отношение са много позитивни и се надяваме да бъдем полезни на пациентите.

Връщайки се към филиала на Servier в България, компанията има историческо присъствие в страната като една от топ 10 на фармацевтичния пазар. Коя е тайната на вашия успех?

- В България сме от 27 години. Servier открива своя филиал тук още през 1993 г. Вярвам, че нашето успешно развитие се дължи на етичния ни подход и на нашето целенасочено продуктово портфолио със солидни, надеждни и достъпни решения, което е от решаващо значение за региона на Централна и Източна Европа като цяло и в частност за България. Медикаментите ни са насочени към лечението на такива социално значими заболявания като диабет и сърдечно-съдова патология. Но освен това зад решенията ни стои един високообразован и талантлив екип, напълно способен да разговаря равноправно с българския лекар. Всъщност ние продължаваме да инвестираме много в курсове за обучение, за да гарантираме, че човешкият ни капитал остава в челните редици на медицинското познание във всички наши терапевтични области. В допълнение, непрекъснато отделяме значителни ресурси за медицински образователни дейности; каним лидери от световна класа на научни форуми в България, за да споделят те своите идеи с българските лекари. Нашият ангажимент да подкрепяме българските здравни специалисти и пациенти е конкретен, сериозен и устойчив във времето.