Д-р Мария Янкова: Целта ни е скринингът за прееклампсия да бъде достъпен във всяка точка на България

Управителят на "Оскар клиник" и председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина пред "Капитал Здраве"

Д-р Мария Янкова    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За трета поредна година "Капитал" и биофармацевтичната компания "АбВи" потърсиха иновациите в българската медицина, дигиталното здравеопазване и пациентските организации в своя вече традиционен конкурс.

Журито отново беше изключително затруднено да избере най-добрите примери сред операциите, терапевтичните подходи, преструктурирането на болници и клиники, за да посрещнат предизвикателството COVID-19, сред проектите на пациентските организации.

Резултатите от гласуването бяха изключително близки и така проектите, които се случват за пръв път в България, които спасяват животи и подобряват качеството на живот на пациентите, които са усилие на мултидисциплинарни и мениджърски екипи, почти се изравниха в крайното класиране.

Критериите за оценка на проектите са шест - дали проектът решава конкретен здравен проблем, дали спасява/подобрява ли живота на пациента, използвана ли е иновация, има ли данни за включване на пациенти и отзиви от тях, какво може да бъде научено от проекта и може ли той да бъде повторен.

В основната част на конкурса - проектите на лекарите, тази година не намери място изключителната саможертва на медиците в COVID кризата. За сметка на това класирането показва, че и по времето на пандемията българските лекари не са престанали да откриват нови хоризонти и да бъдат пионери в своята област, като първите две награди са за операции, които са извършени за пръв път в България. За сметка на това пък проектите за дигитално здравеопазване и за дейност на пациентска организация са точно с фокус върху COVID-19 и са били полезни на стотици пациенти в разгара на кризата.

Благодарим на всички участници и разчитаме, че ще имаме възможност да представим на читателите тяхната работа и постижения.

Визитка

Д-р Мария Янкова е акушер-гинеколог, консултант по фетална медицина, управител на "Оскар клиник" и председател на управителния съвет на Асоциацията по майчино-фетална медицина. Завършила е медицина в София през 2000 г., а през 2006 г. придобива специалност по акушерство и гинекология. Има магистратура по здравен мениджмънт и е защитила докторантура с тема "Управление на рисковете по време на бременност". Ученик е на проф. Кипрос Николаидес - ръководител на водещата в световен план Фондация по фетална медицина към King's College Hospital в Лондон, където е специализирала и сертифицирана в областта на пренаталната диагностика, 1-ви триместър скрининг на бременността, фетална ехокардиография, инвазивната диагностика и др. Извършва специализирана фетална диагностика в МЦ "Св. Петка" и създава съвместно с д-р Стратиева през 2010 г. O.S.C.A.R. Clinic - One step clinic of assesment of risks. Това е първата за страната специализирана клиника за намиране и профилактика на най-честите усложнения на бременността. От 2011 г. е асистент в катедра АГ към Медицинския факултет на Софийския университет в Университетска болница "Лозенец".

На Третите годишни награди за иновации и добри практики в здравния сектор на "Капитал" и АбВи печели трето място с данни за въведения за пръв път рутинно у нас скрининг за прееклампсия, през който са преминали 12 хиляди бременни жени за пет години.

Вие сте един от иноваторите, които през последните години усъвършенстваха женската консултация със скринингови програми за установяване на вродените заболявания на плода и състоянията, които застрашават нормалното протичане на бременността. Скринингът за прееклампсия, с който спечелихте награда в конкурса, е въведен рутинно първо при вас. Как виждате включването му при проследяването на всяка бременност в страната?

Ние въведохме поетапно скрининга за прееклампсията в синхрон след обявяването на доказани резултати от многоцентрови проучвания в Европа, проведени под ръководството на Fetal Medicine Foundation London. Това е най-престижна научна школа в света с най-широка научна дейност в областта на пренаталната диагностика. Резултатите от работата на FMF се имплементират в системите на здравеопазването във Великобритания и в държави - членки на ЕС, чрез техните професионални общности. В България приемник на FMF е Асоциацията по майчино-фетална медицина. Основна цел на нашата организация винаги била въвеждането на скринингови програми за превенция на хромозомни и генетични заболявания, както и откриване и превенция на животозастрашаващи състояния при майката и плода, каквато е прееклампсия. Наша задача преди повече от 10 години беше всяка бременна жена да има достъп до качествен скрининг през първия триместър и сме горди, че той вече е златен стандарт и се прилага навсякъде. Това означава, че всяка бременна жена може през първите три месеца на бременността да премине през специализирана консултация, която включва обстоен преглед с ехограф и биохимични лабораторни изследвания, които да докажат или отхвърлят още на този ранен етап от бременността наличието на вродени аномалии на плода. Сега целта ни е да постигнем същото със скрининга за прееклампсия и той да стане достъпен във всяка точка на страната в центровете, в които се провежда специализирана пренатална диагностика.

Какво представлява прееклампсията като състояние?

Прееклампсията е мултисистемен синдром, развиващ се през втората половина на бременността. Характеризира се с хипертония и протеинурия или при липса на протеинурия се констатира дисфункция на майчините органи. Хипертонията е състояние, при което систолното налягане е >140 mm Hg и/или диастолното кръвно налягане е >90 mm Hg 2 и се развива след 20 гестационна седмица при жени с нормално кръвно налягане. Протеинурията е наличието на > 300 mg протеин за 24 часа събирана урина или съотношението на пикочен протеин към креатинин е >30 mg/mmol. Съществува и прееклампсия, която е наложена върху хронична хипертония (налична хипертония преди зачеването или установена хипертония преди 20 гестационна седмица) и която е съпроводена с протеинурия или дисфункция на майчиния организъм.

Прееклампсията е основна причина за майчина и перинатална смъртност. Описват се повече от 50 000 смъртни случая на майки годишно в световен мащаб поради прееклампсия. Най-сериозните усложнения, които могат да доведат до майчина смърт, са еклампсия (конвулсии или кома при жена с прееклампсия), мозъчен кръвоизлив или инсулт, десеминирана вътресъдова коагулация (DIC) и HELLP синдром (хемолиза, повишени чернодробни ензими и ниски тромбоцити). Други тежки усложнения включват мозъчен оток, слепота, бъбречна недостатъчност, чернодробна недостатъчност или белодробен оток.

Прееклампсията е свързана с намалено кръвоснабдяване на плацентата с последващо увреждане на растежа на плода, оксигенация и повишен риск от мъртво раждане. Освен това голям процент от жените с прееклампсия изискват преждевременно раждане за индикации за майката и/или плода и следователно бебетата са изложени на допълнителни рискове, произтичащи от недоносеност. Те включват неонатална смърт, мозъчен кръвоизлив, гърчове, затруднено дишане и хранене, жълтеница, ретинопатия и продължителна хоспитализация и инвалидизация.

Колко често се среща прееклампсията?

Прееклампсията се развива в от 2 до 8% от бременностите. Процентът зависи от демографските характеристики на изследването население. Например при чернокожи жени процентът е 2-3 пъти по-висок от белите жени.

В една трета от случаите състоянието води до раждане преди 37 гестационна седмица (преждевременна или ранна прееклампсия), а при две трети раждането се случва след 37 седмица (късна или прееклампсия на термин).

Какви допълнителни изследвания включва самият скрининг?

Скринингът в най-пълния си обем, както го прилагаме в "Оскар клиник", включва Доплер на маточните артерии, измерване на средно артериално налягане на майката, кръвни изследвания на няколко метаболика, които имат доказана връзка с хипертонични усложнения по време на бременността. Те имат отношение към плацентарната функция и могат да покажат завишена предразположеност към сърдечно-съдово усложнение. Комбинираният скрининг от майчините фактори, МАР, UTPI, PLGF и sFLT прогнозира почти всички случаи на преждевременна прееклампсия (<37 седмица). А комбинираният скрининг от майчини фактори МАР, PLGF и sFLT-1 прогнозира около 85% от късната прееклампсия (>37 седмица).

Установявайки навреме риска, вие реално можете да промените хода на една иначе обречена бременност, която застрашава както живота на нероденото дете, така и този на майката. С какво поведение го постигате?

Важно е да се знае, че в момента на установяване на предиспозицията за развитие на прееклампсия тя все още не е проявила алармиращите симптоми с високо кръвно на майката и изоставане в растежа на плода. Това е и времето за взимане на превантивни мерки. Когато бременността се усложни, вече е късно.

Скринингът не цели да плаши родителите, а да адаптира женската консултацията, така че всеки симптом и проява да бъдат правилно прихванати от специалистите и терапевтирани. Целта е да печелим време, в което оказваме пълен контрол върху рисковите фактори, за да подсигурим оптималните условия за развитие на плода, да опазим здравето на майката и раждането да бъде максимално близко до термина.

Това е философията на превантивната медицина, която въвеждаме за мъже и жени, както и в детска възраст в "Оскар клиник". Да имаме пълната информация за потенциалните рискове, за първите предиктори на проблемите, да ги контролираме, отлагаме развитието на болестните процеси и да прилагаме ранно лечение, когато е необходимо.

АГ специалистите, особено в родилната помощ, са в постоянен режим на спешност, как се отрази на вашата работа пандемията, имаше ли заболели колеги в клиниката ви и как най-общо се справяте с безпрецедентната здравна криза?

Въведохме режим на изключителна стриктна хигиена, дезинфекция, разделяне на екипи и потоци на пациенти, недопускане на струпване на голям брой хора във фоайетата и оптимално спазване на графиците на специалистите, за да намалим максимално излишния престой и чакане на пациентите в клиниката.

Искам да уверя всички наши пациенти и близките им, че мерките, които прилагаме, се контролират непрекъснато и прецизността ни е насочена изцяло за тяхната безопасност.

Да, за жалост имаше заболели колеги, които вече се връщат на работа. Няколко специалисти бяха карантинирани, а другите покриваха графика им. Целият ни екип е в режим на ежеседмичен PCR контрол, независимо дали имат симптоми или не.

Имахте ли бременни жени с COVID-19 и как протича инфекцията на фона на бременност?

Имахме заболели от коронавирусна инфекция и сред пациентките и техните съпрузи, за радост при всички тях до момента терапията даде очакваните резултати и вече са с негативни тестове. Слава Богу, вирусът не дава отклонения в развитието на плода.

Световната медицинска общност продължава да следи и търси отговори дали майка с COVID-19 може да прехвърли инфекцията на детето си, имате ли наблюдения от практиката си?

Няма данни в световната общност нито за асцендентна, нито за трансплацентарна трасмисия на вируса от бременна майка, положителна с COVID-19, към плода й. За пълноценна защита на новороденото обаче то остава в изолация от майката до момента на един негативен PCR тест, когато тя вече ще може да го кърми и да бъде в пълен контакт с детето си.

Интервюто взе Десислава Николова