Проф. д-р Здравко Каменов, дмн: Борбата със затлъстяването е и борба с диабет тип 2

Началникът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския факултет на Медицинския университет – София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Проф. д-р Здравко Каменов, дмн, е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския факултет на Медицинския университет - София. Има специалности по ендокринология и болести на обмяната и вътрешни болести и магистърска степен по здравен мениджмънт, както и квалификация по сексуална медицина от Екзаминационния комитет на Европейското дружество по сексуална медицина. Той е първият български лекар, получил за работата си в областта на ендокринологията медала на Американската асоциация на клиничните ендокринолози, както и редица български награди - "Проф. К. Чилов" на Медицинския факултет; "Панацея златна" на Медицинския университет - София, "Питагор" на Министерството на образованието и науката и др. Специализирал е в областта на ендокринологията във Великобритания, Дания, Япония, Австрия, Италия и САЩ. Член на редица бордове на наши и международни професионални организации и редколегии на научни списания. Има над 270 публикации, от които 120 в международни списания, цитирани над 2000 пъти в чужбина.

Защо диабетът е едно от най-често срещаните заболявания?

- Има много фактори, които увеличават риска от диабет. Когато говорим за пандемия от диабет, визираме преди всичко диабет тип 2, който имат около 90% от хората с диабет. Данните от атласа на Световната диабетна федерация за миналата година сочат, че по света във възрастта 20 - 79 години има 463 милиона души с диабет, като само за последните 20 години този брой е нараснал три пъти. Очаква се към 2045 г. да бъдат над 700 милиона, но според мен това е едно твърде оптимистично предположение, съдейки по изпреварващата прогнозите реалност досега. У нас има около половин милион хора с диабет.

Най-важният рисков фактор за развитие на диабет тип 2 на популационно ниво е затлъстяването. Излишните килограми отчитаме с Индекса на телесна маса (ИТМ), който се изчислява, като се раздели теглото на ръста в метри, повдигнат на втора степен (кг/м2). Теглото на човека е нормално, когато ИТМ е в диапазона 18.5 - 25 (по-точно до 24.9, но кръглите числа се помнят по-лесно, това важи и за следващите степени). За наднормено тегло се приема ИТМ 25 - 30, а за затлъстяване (обезитет) I степен 30 - 35, II степен 35 - 40, III степен 40 и повече кг/м2. Някои наричат ИТМ над 50 "суперобезитет". Понастоящем излишни килограми имат около 2 милиарда жители на Земята, като поне 650 милиона от тях са със затлъстяване. В България по данни на Световната банка от 2016 г. 1/4 от населението е със затлъстяване. За съжаление с тези си 25% България заема 10-о място в Европа по затлъстяване на населението. Още по-тревожни са данните на Българското дружество по ендокринология, които сочат, че 1/3 от възрастните българи имат затлъстяване, повече при мъжете, отколкото при жените (39/28%), и повече на село, отколкото в града (33/28%). В сравнение с ИТМ = 22-23 кг/м2 по-нататъшното му нарастване увеличава вероятността за диабет тип 2 експоненциално и при ИТМ над 35 относителният риск става около 90 пъти по-висок. Намаляването на телесното тегло с 5 до 10% намалява риска от диабет.

Затлъстяването в най-голяма степен е вследствие неблагоприятните промени в стила на живот - повишен прием на калории (ядене на много и богата на въглехидрати и мазнини храна), намален разход на енергия (обездвижване), стрес, малко сън, вредни навици. Наследствеността (генетиката), както и "битовата" епигенетика (традиции в семейното прехранване от ранна възраст, при което се модифицира изявата на вече наличните гени) има също много голямо значение. Затлъстяването, особено това в коремната област около и във вътрешните органи (висцерално, мъжки тип), и инсулиновата резистентност стоят в основата на развитието на метаболитния синдром, който включва и артериална хипертония,, промени в мастния профил и нарушения в нивата на глюкозата в кръвта до развитие на диабет тип 2. Разбира се, генетиката, стресът и депресията, нездравословното хранене, някои болести и медикаменти могат директно да увеличат риска за диабет, без да се преминава през затлъстяване.

Борбата със затлъстяването е и борба с диабет тип 2. В Александровска болница работи единственият в страната сертифициран от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) Център по проблемите на затлъстяването с комплексна програма за предоперативна оценка и постоперативно мониториране на пациентите лекувани с бариатрична хирургия.

Освен кръвната захар кои са другите показатели, които трябва да се следят за добър контрол на диабета?

- По-рано, до началото на това хилядолетие, си мислехме, че ако контролираме добре кръвната захар, лекуваме оптимално диабета, защото повлияваме най-специфичното за това заболяване, което е в основата на всички други проблеми. Това беше времето на "глюкоцентричната парадигма". После обаче се установи с клинични мегапроучвания, че само гликемичният контрол не е достатъчен, ако искаме да удължим живота на хората с диабет. Трябва да се атакуват и много други фактори, основните от които са телесното тегло, артериалното налягане, липидните нарушения, тютюнопушенето. От успешността в реализацията на един такъв мултифакторен подход зависят продължителността и качеството на живота. Днес разполагаме с лекарства, които имат по няколко от тези желани благоприятни ефекти.

Кои са последните терапевтични методи в диабета?

- В последните години три нови групи лекарства заемат все по-предни позиции в лечението на диабета и предотвратяването на риска от сърдечно-съдови, бъбречни и др. усложнения. Това са прилаганите и в България GLP-1 (глюкагон-подобен пептид-1) рецепторни агонисти, SGLT-2 (натриево-глюкознен ко-транспортер-2) инхибитори и DPP-4 (дипептидил-пептидаза-4) инхибитори. В големи проучвания за сърдечно-съдова сигурност с включени в тях десетки хиляди участници с диабет тип 2 беше доказана тяхната безопасност, а за някои представители от първите два класа и значителни предимства за намаляване на сърдечно-съдовите събития, сърдечно-съдовата и обща смъртност, сърдечната недостатъчност и забавяне прогресията на диабетната нефропатия. Освен това като техни съществени предимства могат да бъдат посочени намаляването на телесното тегло и артериалното налягане. Така приложението на GLP-1 рецепторните агонисти и SGLT-2 инхибиторите повлиява благоприятно редица патогенетични механизми в развитието на сърдечно-съдовите заболявания извън гликемичния контрол. Освен това разполагаме и с най-новите видове инсулини - с ултрадълго или ултра-бързо и кратко действие. Всички тези медикаменти се прилагат и у нас, а НЗОК ги отпуска по определени медицински критерии. Все повече навлизат и високо-технологичните средства за продължително мониториране на кръвната захар, инсулиновите помпи и др. Така разполагайки с последните терапевтични възможности, добрият контрол на захарния диабет и повлияването на сърдечно-съдовия риск при хората с диабет стават все по-реално възможни у нас.

Какво ще посъветвате диабетиците по време на COVID-19?

- Всяко заболяване е стрес за организма и психиката на човека. При сегашната COVID-19 епидемия се смесват две сфери на тревожно очакване - (1) тази на диабета с информираността за по-високия риск за влошаването му и за по-тежко протичане, както и обичайната неувереност във възможностите за достатъчно стриктен гликемичен контрол и (2) тази на COVID-19 инфекцията с очакваното по-тежко нейно протичане. В такава напрегната ситуация често се наблюдават трудности във вземането на решения, особено когато насреща имаме непознатия и коварен нов вирус. Затова се дават няколко прости правила, които е добре да се спазват, ако имате диабет: Не се оставяйте да бъдете силно изненадани - подгответе се предварително за в случай че се разболеете; Уверете се, че имате всички подходящи данни за контакт, за да ги предадете, в случай че имате нужда от тях; Обърнете допълнително внимание на контрола на кръвната захар. Редовното й измерване може да помогне за избягване на усложнения, причинени от висока или ниска кръвна глюкоза; Ако проявите симптоми, подобни на грип (повишена температура, кашлица, затруднено дишане), е важно да се консултирате с лекар. Ако кашляте с храчки, това може да означава инфекция, така че трябва незабавно да потърсите медицинска помощ и лечение; Всяка инфекция ще повиши нивата на глюкозата и ще увеличи нуждата ви от течности, затова се уверете, че имате достъп до достатъчно количество вода; Уверете се, че имате достатъчно количество лекарства за диабет, от които се нуждаете. Помислете какво би ви трябвало, ако трябва да се поставите под карантина за няколко седмици; Уверете се, че имате достъп до достатъчно храна; Уверете се, че ще можете да коригирате ситуацията, ако направите внезапно хипогликемия; Ако живеете сами, уверете се, че някой, на когото можете да разчитате, знае, че имате диабет, тъй като може да се наложи помощ, ако се разболеете; Поддържайте редовен режим, като избягвате преумора и си осигурите пълноценен сън.

По отношение на храненето: Дайте приоритет на храни с нисък гликемичен индекс (напр. зеленчуци, пълнозърнести тестени изделия); Избягвайте прекомерната консумация на пържени храни; Ограничете консумацията на храни с високо съдържание на захар, въглехидрати и мазнини; Изберете постни протеини (напр. риба, месо, яйца, мляко, боб, които са напълно сварени); Яжте зелени, листни зеленчуци; Яжте плодове на две или три порции

Интервюто взе Десислава Николова

Публикацията е със съдействието на Novo Nordisk

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 1

    Всичко казано е вярно (според мен) и най-вече движението - движете се и ще бъдете здрави!

    Нередност?
Нов коментар