🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Валентин Христов: Изграждането на автомагистрала "Хемус" е разковничето за развитието на целия ни регион

Кметът на Плевен в интервю за "Капитал Градове"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Д-р Валентин Христов е роден през 1974 г. в Плевен. По професия е лекар - инвазивен кардиолог. Завършил е СОУ "Анастасия Димитрова" и Медицинския университет в Плевен. Има придобита специалност по "Обществено здраве и здравен мениджмънт".

Женен, с три деца. На местните избори през октомври 2023 г. д-р Христов е избран за кмет на община Плевен. Кандидатурата му е издигната от ПП ГЕРБ.

Непосредствено преди това е изпълнителен директор и началник на ангиографския сектор на специализираната кардиологична болница "Сърце и мозък" в града.

На 4 април 2024 г. (четвъртък) "Капитал" организира събитието "Среща на бизнеса в Плевен, Ловеч и региона". По време на форума представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор ще дискутират важните за региона въпроси и ще търсят работещи решения за икономическия растеж на двете области.

Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темите и участниците.

Д-р Христов, встъпихте в длъжност преди пет месеца - какво заварихте и какво успяхте да направите за този период?

Пет месеца не са много време, но за екипа на общината това беше достатъчно ползотворен период, в който успяхме да организираме и фокусираме работата си в правилна посока, така че да действаме целенасочено всеки ден за подобряване живота на хората. Още в първите седмици инициирах пълна независима финансова инспекция за предходните осем години. Очакваме резултатите. Формирахме експертни работни групи по ресори - целта са резултати, които могат да бъдат ясно проследени. Изградихме екип от хора, които могат да носят отговорност - това за мен е изключително важно. Полагаме усилилия да реагираме във възможно най-кратки срокове на постъпилите сигнали в общината. Когато естеството на проблемите го позволява, те се решават веднага, без протакане, в много по-кратки срокове от административно определените. Например по сигнал на граждани от преди месец общината съдейства, така че в Плевен вече работи денонощна аптека.

Кои са най-спешните проблем за решаване на община Плевен?

Подобряването на градската инфраструктура. Община Плевен има три приоритетни обекта на територията на града - цялостно обновяване на централната пешеходна зона в участъка на ДКТ "Иван Радоев", изграждане на улица в жк "Дружба" за свързване на бул. "България" и бул. "Ал. Малинов" и реконструкция на кръстовището на бул. "Хр. Ботев" и ул. "Ген. л-т Ат. Стефанов". Належащ за решаване е проблемът с липсата на обходен път на Плевен.

Паралелно с това работим по развитие на спортната инфраструктура. Продължаваме да търсим решение за финансиране на дейностите по изграждане на многофункционалната спортна зала.

Само с координирани усилия от страна на общината, ВиК сектора и държавата ще намерим дългосрочно решение и на проблема с водата. Един от вариантите е рестартирането на проект за водоснабдителна система "Черни Осъм" като основно водозахранващо съоръжение на целия регион.

Трябва да подобрим експертността на общинската администрация както по отношение на качеството и сроковете на реализация на проектите, така и в подготовката за предстоящите.

Необходима е оптимизация на услугите за граждани и комуникацията с тях. Общинската администрация трябва да се интересува активно от проблемите на хората и да намира конкретни решения.

На национално ниво какви са приоритетните решения, които трябва да бъдат взети, за да се стимулира развитието на региона?

Разбира се, изграждането на автомагистрала "Хемус" - това е разковничето за развитието на целия ни регион. Връзката с магистралата не е общински или кметски въпрос, но аз съм изключително настоятелен в защитаването интересите на нашия регион пред МРРБ и неговите компетентни агенции. Изключително много разчитам и на доброто сътрудничество със съседните на Плевен общини - само така можем да постигнем икономически растеж на региона като цяло.

Какви инвеститори се стреми да привлече общината?

Инвестициите са двигателят на икономическото развитие и най-прекият път към модернизация. Затова за нас всички инвеститори са важни, когато подобряват условията за живот в региона и благосъстоянието, измерено в БВП на човек от населението. При по-мащабните проекти координацията между институциите в държавата е от ключово значение. Тук ще си позволя да спомена само едно от последните решения на правителството в тази посока - одобрена бе мащабна инвестиция за Плевен, вследствие на която в града ни ще бъдат разкрити нови 150 работни места. Става дума за "Глас контрибюшън" ЕАД и разширяването на стъкларския завод "Рубин", където ще бъде изградена 300-тонна пещ, ще се модернизират складови площи с фокус върху иновативни продукти и процеси за повишаване на ресурсната ефективност и намаляване на въглеродните емисии. Нашата цел е в Плевен да бъде създаден бизнес климат, благоприятен както за успешното развитие на бизнеса, така и за привличането на нови инвеститори - плановете в тази посока са мащабни. Насърчаваме инвестициите с общинско значение, като оказваме пълно съдействие на ниво администрация, предлагаме и съкратени срокове за административно обслужване.

Една от ключовите цели в управленската ни програма е постигането на устойчив икономически растеж и развитие на бизнеса. За целта планираме създаване на Консултативен съвет за икономическо развитие към общината, изграждане на общинска индустриална зона и рехабилитация и модернизация на довеждаща инфраструктура в съществуващите производствени зони. Планираме и пълна цифровизация на административните услуги, разширяване обхвата на електронните услуги, предоставяни на гражданите и бизнеса.

Подобно на повечето региони в страната, едно от най-големите предизвикателства на областта е застаряващото и намаляващо население. Доколко местната власт разполага с инструменти да се справи с тези проблеми?

Хората са най-важното - когато те се чувстват удовлетворени и спокойни в делника си, това означава, че си вършим работата както трябва. Затова всичките ни усилия са насочени към превръщането на Плевен в по-добро място за живеене. В бюджета на общината за тази година най-много са предвидените средства за образование - успяхме да увеличим и средствата за спорт, култура и социални дейности. В процес на изпълнение са проекти в сферата на образованието, свързани с обновяване и модернизация на детски ясли, детски градини, училища и средношколското общежитие. Имаме специална програма за хора в неравностойно положение, на които осигуряваме подкрепа в домашна среда. Децата са основен приоритет за нашия екип - наред със социалните и здравните услуги общината осигурява грижа и подкрепа за над 700 деца с увреждания. Фокусът е върху ранната диагностика, навременната и индивидуална подкрепа за децата и техните семейства с цел по-бърза социална и емоционална адаптация. Гордеем се и с нашите столетници, които общината традиционно почита. Още посоки за развитие в подкрепа на младите хора и семействата са планираните инвестиции за осигуряване на енергийна ефективност, достъпна среда, здравни, професионални и STEM кабинети, повече зони за отдих и спорт, изграждане на скейтборд площадка, културни прояви. Работим по въвеждането на програми за здравословно хранене за най-малките, прилагаме мерки за превенция на отпадането от училище. Стимулираме развитието на талантливите деца на Плевен.

Какво беше състоянието на общинските дружества при встъпването ви в длъжност?

Община Плевен е едноличен собственик на капитала в шест търговски дружества. Към 30 септември, когато са представени отчетите за деветмесечието на 2023 г., четири от дружествата са с положителен финансов резултат - печалба. Останалите две дружества отчитат счетоводна загуба поради амортизационни отчисления на дълготрайни материални активи, а именно 40 тролейбуса и асфалтосмесителна инсталация.

Как виждате Плевен след четири години?

Целта е нашият град да се развива - да привлича инвестиции, които създават модерни и добре платени работни места, да бъдем притегателно място за добре подготвени специалисти от цялата страна и чужбина. За да постигнем това, е необходима упорита работа в множество направления - от подобряване на пътната инфраструктура до Плевен, през удобна и достъпна градска среда, поддържани зелени площи, модерни детски градини и училища и множество възможности за активна почивка и отдих. Плевен е доказал, че е град с традиции, с велико минало и родолюбив дух. От всички нас зависи какво е общото ни настояще и какво ще постигнем в бъдеще. Зарядът на надеждата и доверието, с които хората ме избраха, задължават мен и екипа ми да търсим и намираме най-добрите решения - за прозрачно управление, с разум и грижа.