Технологиите яхнаха старите гепарди

Компании от IT сектора от предходната класация продължават да растат със завидни темпове, но не са само те

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Продължителният растеж в "Гепард" не е илюзия. Факт е, че често компаниите в класацията през следващата година не успяват да задържат темповете си, някои дори губят скорост и се връщат назад. Сега таблицата с подреждането при "старите гепарди" обаче опровергава това.

Така например от първите 56 в предходната класация през 2022 г. днес 20 компании участват и в това издание, макар и на по-задни позиции. Всички от тях растат с над 34%, а видимо от таблицата има две, които дори се ускоряват - дилърът на автомобили Opel "Ес Еф Ей ритейл - 3" и проектант-изпълнителят на фотоволтаични централи и инсталации "Соларен дом". Това не е изненадващо - първата показва ефекта на възстановяване от ковид пандемията, а втората е в един набиращ скорост сектор.

Покрай войната в Украйна цените на горивата и енергоносителите силно се повишиха, а по тази причина и домакинства, и бизнес потърсиха алтернативи. И ги намериха във фотоволтаиците, които се изграждат лесно и бързо, носейки ако не изцяло, то поне частична енергийна независимост. Това обяснява позицията на "Соларен дом".

Лидерът при старите гепарди е "Нитропак" - компания, чието име трудно се асоциира с нещо старо. Създадена през 2018 г., тя беше най-динамично растящата IT фирма в предходната класация - тогава с растеж почти 460%. Година по-късно тя забавя темпа до "скромните" 63%, като приходите й достигат почти 8.5 млн. лв. Печалбата й обаче е близо двойна и вече е 2.1 млн. лв. NitroPack разработва едноименен продукт, който оптимизира скоростта на зареждане на даден уебсайт, като премахва ненужни части от кода, приоритизира зареждането на отделните елементи, използва физически по-близки сървъри за визуализирането на по-тежки неща и др.

Втората в подреждането - "Марица полимер", е компанията, която стои зад завода за рециклиране на полипропилен в Пловдив. Това е един от най-разпространените видове пластмаса. Инсталацията отвори в началото на 2022 г. и след стартовата 2021 г. очевидно си осигурява добри основи за растеж. Суровината се купува от цяла Европа и България, а след преработката й се продава на клиенти за ново производство. Срещу завода имаше доста обществено недоволство и сигнали за нарушения. Петицата при старите гепарди затваря "Монтакс", микропредприятието е специализирано в монтаж, демонтаж и ремонт на мобилни модулни къщи. Компанията работи с имена като "Булярд КИ", "БМФ Порт Бургас", SDI, "Топ хаус", "Агрополихим", "Девня цимент" наред с редица германски клиенти.

Техно инвазия

Заедно с "Нитропак" класацията на старите гепарди е населена с технологични компании и стартъпи, чиито имена веднага правят впечатление. Като първия български еднорог "Пейхоук" - приходите му са почти 9 млн. лв., но загубата расте значително и е 18.8 млн. лв. В това обаче няма нищо изненадващо и притеснително, тъй като е типично за компания в началото на своето развитие и набрала значителен капитал от външни инвеститори. През март 2022 г. компанията добави 100 млн. долара към вече внушителния си рунд от 120 млн. долара инвестиция, като така стана първият български стартъп, оценен на 1 млрд. долара. За годината след това събитие персоналът й в България се е утроил до над 150 служители. Payhawk, както е латинското й име, разработва софтуер за управление на корпоративни разходи и разплащателни карти.

През 2022 г. стана факт и една от най-големите сделки в българската стартъп екосистема - американската Quick Base придоби създадената от българи и базирана в Лондон и София Cloudpipes. Стойността на транзакцията не беше официално обявена, но според запознати е най-големият exit (излизане от инвестиция чрез продажба) на фонда LAUNCHub Ventures, който е сред основните инвеститори в Cloudpipes. Очевидно всичко това си е заслужавало, защото "Клаудпайпс" продължава да расте с трицифрен темп - приходите му за 2022 г. са 12.3 млн. лв., а печалбата нараства до 824 хил. лв.

Компания на тази група прави студиото за блокчейн решения "Лайм лабс" с над 90% растеж до 20 млн. лв. продажби. Наличието на цели 4 стари гепарда от IT сектора само потвърждава тенденцията, че това е един от най-растящите сектори с потенциал в България.

В подреждането са и няколко компании от хранително-вкусовата промишленост - производителят на млечни продукти "Белииса", която продава под едноименния бранд, и мелницата за специфични брашна и храни за животни "Тиватрейд" от Чирпан. Топ 20 се затваря от производителя на парапети и крепежни елементи "Барос вижън" (профил на компанията на стр. ...).

Каре:

Победителят от 2022 г. се вля в новия си собственик

Победителят от предходната класация "Рок 7" е продължил да расте динамично, с почти 60%, и през 2022 г. След като стана част от гръцката "Фибран груп", той вече се е влял в новия си собственик и така не съществува в правния мир. През 2021 г. производителят на каменна вата от Търговище порасна на годишна база с 2550%, което го направи и победител в "Гепард" през 2022 г. Динамиката му се дължеше на бума в строителния сектор, но и на заемане на празна ниша в страната. Именно вливането във "Фибран груп" е причината за отсъствието на компанията в настоящото издание на най-динамичните малки и средни предприятия.