Сектор търговия: Тройно увеличение в годината на високите цени

Топ 10 компаниите в сектора отбелязват среден ръст на приходите 3.7 пъти - доста над предходната година

Общо за топ 20 средното увеличение на приходите е 3.1 пъти
Общо за топ 20 средното увеличение на приходите е 3.1 пъти
Общо за топ 20 средното увеличение на приходите е 3.1 пъти    ©  Велко Ангелов
Общо за топ 20 средното увеличение на приходите е 3.1 пъти    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Топ 10 компаниите в сектора отбелязват среден ръст на приходите 3.7 пъти - доста над предходната година.
  • Зад тези увеличения стои високата инфлация, но и растящо потребление.
  • Картината сред растящите търговци отново се мени и те са от най-разнообразни сектори.

Шок от започналата война в Украйна, последван от десеткратен ръст на цените на газ и на енергия, но и растящо потребление. Така може да се определи вече далечната 2022 г. Но пък е важно в каква среда работеха компаниите през тази година, защото тя дава частично обяснение и на подреждането на най-динамичните малки и средни компании от сектор търговия в класацията "Гепард" .

Общо за топ 20 средното увеличение на приходите е 3.1 пъти. На първите десет - над 3.7 пъти. Една голяма част от тези ръстове се дължи на инфлацията - 2022 г. беше годината на високите цени. Потребителският индекс отбеляза двуцифрени стойности - първо заради икономическото съвземане след ковид пандемията, а след това и заради войната в Украйна. През пролетта и лятото на 2022 г. цените на електроенергията се изстреляха рязко нагоре, а първоначалният шок се отрази и в цените на всички стоки и услуги. Пикът на инфлацията беше през септември 2022 г., когато индексът на потребителските цени достигна 19% на годишна база и на практика надхвърли високите стойности от началото на финансовата криза през 2008 г. Така НСИ отчете средногодишна потребителска инфлация през 2022 г. 15.3%.

Друг фактор беше растящото потребление, подхранвано и от увеличението на доходите. Заплатите растяха с двуцифрен темп през годината, като в някои сфери увеличението на възнагражденията дори изпревари инфлацията. Изминалата 2022 г. може да се определи и като годината на пенсиите - те бяха увеличени няколко пъти, бяха дадени и великденски добавки. Всички тези фактори влияят на сектор търговия, но все пак е важно и как всяка компания е успяла да се възползва от моментното състояние на пазара.

Най-динамичните фирми в сектора този път са съсредоточени основно в София и големите областни градове - Пловдив, Благоевград, Силистра, Стара Загора, Бургас.

И отново - промяна

За разлика от предходната година, през 2022 г. търговците на храни не са толкова силно представени за сметка на дистрибутори на най-разнообразни артикули, които са B2B, или насочени към бизнеса. С изключение на една-две компании всички в топ 20 са нови. Това не е изненада - сектор търговия е доста динамичен като цяло. А и обикновено след година на огромен скок развитието на бизнеса продължава с по-плавни темпове в следващите. Така едни компании заемат първите места за сметка на други. Разбира се, 2022 г. беше малко по-особена заради високи цени на газ, електроенергия, мазнини, прекъснати вериги на доставки.

От класацията на най-динамичните обаче отсъстват търговците на дрехи и обувки. Тенденцията от предходните две години на осезаемо присъствие на малки и средни търговци на храни се запазва частично.

Челната тройка

През 2022 г. лидерската десетка при най-динамичните компании отбелязва доста по-висок ръст спрямо предходната година - приходите на дружествата се покачват между 290% и над 470%, 9 от 10 компании са на печалба. Всички запазват или увеличават наетите служители и работници, но за разлика от предходната година компаниите са били по-предпазливи.

В групата на динамичните 10 тази година отново преобладават търговците на едро от различни сектори и са общо шест.

Заради рисковете от спиране на доставките на природен газ и поскъпналите цени на твърдите горива за отопление много хора започнаха да се замислят за отопление на климатици. А най-динамичната компания за 2022 година е с такъв профил - пловдивската "Еклима", която е онлайн магазин за климатици. Компанията предлага доставка и монтаж на едро и на дребно в цялата страна и е основана през 2018 г.

"2022 г. беше най-силната година за продажба на климатици в последните пет години. Но нашият ръст се дължи и на нашите усилия. Подобрихме времето за доставка и монтаж, увеличихме броят на екипите", казва собственикът Васил Трендафилов. Той добавя, че имат и много активни маркетингови кампании. Дружеството предлага съдействие за стокови кредити на крайни клиенти и едрови отстъпки при по-големи заявки.

Финансовите резултати на дружеството показват ръст на приходите над 471%, като през 2022 г. те достигат близо 5.5 млн. лв., печалбата е 675 хил. лв. От компанията обясняват ръста на приходите си с усилията на екипа си, който в момента е 8 души. Както и с повече сключени сделки с корпоративни клиенти.

Втора позиция заема софийската "ДАНС фарма". Дружеството е доставчик на лабораторно оборудване, апаратура, консумативи и стъклария, лабораторни реактиви и химикали, китове, тестове и реагенти за молекулярна биология. Компанията е с над 438% ръст на приходите през 2022 г. до 8.4 млн. лв., печалбата е 43 хил. лв.

Третото дружество в топ три е видинската "СКМ груп". Неговите приходи също растат с над 400% до почти 75.2 млн. лв. за 2022 г., но от там заявиха, че на този етап не искат да коментират на какво се дължи увеличението. От компанията посочват на своя сайт, че са едно от малкото дружества в България, което изнася сярна киселина (H2SO4), "предимно за водещи фабрики в Сърбия. Компанията разполага с индустриална железопътна линия и собствен маневрен локомотив". Освен това притежава фабрика за производство на биг-бегове (полипропиленови и полиетиленови опаковки за насипни товари) и търгува с метан и CNG.

Останалите до топ 10

Ако миналата година в топ 20 имаше две вериги магазини, които предлагат турски стоки, тази година на четвърта позиция застава вносител на храни от Италия. Това е регистрираната в Бургас "Бурани интерфууд България". Приходите на дружеството през разглеждания период растат с внушителните 404%.

На следваща позиция е силистренският търговец на земеделска и хранително-вкусова техника и продукция "Уни компани". Компанията има офиси в София, Варна, Видин и Благоевград и предлага и консултиране при внедряването на всяка технология за бизнесите, свързани със сектора. Приходите на дружеството са нараснали с 370% през 2022 г.

Следващ в класацията отново е търговец на едро с бързооборотни стоки. Компанията "Елит Тз" е базирана в община Петрич и е основана през 2018 г. От 2021 г. излизат и на външни пазари като Румъния, Италия, Гърция. В сайта на дружеството се посочва, че има складова база 1500 кв.м, с капацитет 600 палетоместа и е в процес на разширяване. Ръстът на приходите на дружеството е 400% до 7.2 млн. лв.

Пловдивският онлайн магазин за специализирани инструменти, акумулатори, градинска техника Kraft Shop е следващ в подреждането. Зад сайта стои компанията "Веле трейд", която е с 332% ръст на приходите.

На осма позиция е гръцкият дистрибутор на осветителна техника за дискотеки, клубове и събития "Фос технолоджис". От компанията посочват, че продават в над 48 държави и регистрират около 20% ръст на бизнеса си по света. Българското им дружество отбелязва 306% увеличение на приходите за 2022 г.

Предпоследна в топ 10 на най-динамичните малки и средни компании е "Оптексим". Компанията е специализирана в разработката, производството и търговията с оптични компоненти, оптико-електронни и оптико-механични изделия с цивилно, медицинско и военно приложение. Дружеството доставя уреди за нощно виждане и термовизионни камери, системи за контрол на документи, видеоспектрални системи и екипировка за криминалистиката и криминологията. Има и производствена база за електронно-оптични преобразуватели. Производственият им капацитет е 3 хил. броя годишно. На сайта на дружеството се посочва, че то е "един от основните доставчици на системи за дневно и нощно наблюдение за Българската армия и българската национална Гранична полиция".

Топ 10 се допълва от "Метхимтрейд" с предмет на дейност печене и пакетиране на ядки и търговия с метали.

След високата инфлация през 2023 г. дойде и очакван ръст в заплатите в страната - а това може да означава само повече потребление и ръст за търговците.