Най-рентабилните динамични компании: Рекордно ускорение

Средната норма на печалба на растящите малки и средни предприятия достига невижданите 61.62%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Динамичният растеж на бизнеса често е свързан и с добра рентабилност. Ето защо в класацията "Гепард" традиционно подреждаме и онези между малките и средните компании, които, освен че увеличават бързо дейността си, отчитат и най-големи норми на печалба. А техните резултати определено впечатляват - през последните години, с изключение на пандемичната 2020 г., средното постижение на водещите 50 дружества по показателя неизменно расте. Докато се стигне до последната отчетена - 2022 г., в която числото достига невижданите 61.62% средна норма на печалба, или с други думи, за всеки лев приходи компаниите са реализирали 61.62 стотинки печалба. За сравнение - предишният рекорд, поставен в предходната 2021 г., беше 51.99% средна рентабилност на най-добрите 50 фирми по показателя.

И през 2022 г. рекордните енергийни цени и инфлацията в Европа след началото на войната в Украйна продължаваха да са определящ фактор и за представянето на бизнеса в България. Показателен в това отношение е и фактът, че подреждането на 50-те най-рентабилни е доминирано именно от представители на сектор енергетика - общо 18 на брой. Именно енергийните компании бяха най-многобройни в извадката по рентабилност и в класацията "Капитал 100", която подрежда най-големите дружества в страната. Там също 2022 г. донесе рекордна средна норма на печалба - 36 стотинки на всеки 1 лев приходи. Обяснимо, постижението е под това на по-малките, при които по-скромните размери помагат и за по-динамичния растеж.

Нагоре по всички параграфи

Представянето на 50-те най-рентабилни измежду класираните в "Гепард" впечатлява и ако се погледнат резултатите им в абсолютни стойности. През 2022 г. общата им печалба достига 492 млн. лв., като скача със 153.76% спрямо финансовия резултат на същите 50 дружества за предходната година. За сравнение - в предното издание на "Гепард" лидерите по рентабилност имаха общо 348 млн. лв., докато в пандемичната 2020 г. при водещите 50 по показателя числото беше 204 млн. лв. Логично расте и средната печалба в топ 50 - през 2022 г. тя е 9.85 млн. лв. при 6.97 млн. лв. за 2021 г. и 4.08 млн. лв. година по-рано.

При представянето на челната десетка по показателя динамиката е сходна, но с по-умерени скокове. През 2022 г. средната им рентабилност е била 74.24%, докато постижението на топ 10 за 2021 г. беше 72.77 стотинки печалба на всеки лев приходи.

Обяснимо расте и прагът за попадане в групата на 50-те най-рентабилни в "Гепард". През 2022 г. влизането в елитния клуб вече става с поне 47.24 стотинки печалба за лев отчетени приходи в сравнение с 39.78 стотинки година по-рано.

Тазгодишните гепарди печелят убедително и в сравнението по отношение на общия обем на бизнеса им. Общият оборот на топ 50 по рентабилност за 2022 г. е 798.9 млн. лв., докато сумарните приходи на предишната петдесетица бяха 670.1 млн. лв. Освен това най-печелившите 50 от тазгодишното издание на класацията са постигнали и доста по-ускорено разширяване на бизнеса си - средно със 105.28%, докато при най-рентабилните 50 за 2021 г. средният ръст на приходите беше 62.30%.

Предимството да си по-малък

Вече традиционно за последните години предприятията с по-малки размери доминират в подреждането на най-рентабилните от "Гепард". Показателен в това отношение е фактът, че в групата на 50-те шампиона по показателя има едва три дружества с оборот над 50 млн. лв. Първенец в това отношение, с приходи 91 млн. лв., е казанлъшката "Арсенал - 2000", която е холдинговата структура на производителя на оръжие "Арсенал". Компанията е и генерален търговски представител на военния завод, като именно от това перо идва и основната част от оборота й. С приходи 66.3 млн. лв. място сред най-рентабилните намира и пловдивската "Галакси инвестмънт груп", която е част от групата около "Винпром Пещера" (понастоящем "ВП брандс интернешънъл"). Компанията развива и управлява проекти за недвижими имоти - хотели ("Хилтън" и "Интерконтинентал" в София, Barcelo Beach в Слънчев бряг), жилищни и ваканционни комплекси, офисни сгради, търговски и индустриални площи. Групата на големите и печеливши сред най-динамичните допълва "Риал стейтс" на Гинка Върбакова. Дружеството е собственик на една от най-големите фотоволтаични централи в страната - "Априлци" край Пазарджик, а приходите му за 2022 г. са 62.1 млн. лв.

Извън тази тройка в топ 50 по рентабилност влизат още шест компании с оборот над 20 млн. лв., както и 10 други с приходи над 10 млн. лв. За пореден път обаче най-многобройна е групата на дружествата, при които обемът на бизнеса за последната финансова година се измерва в седемцифрени стойности - те са общо 31, колкото бяха и в предишното издание на "Гепард".

И още един разрез, който говори за това как по-малкият размер позволява по-големи скокове в разрастването на бизнеса - в тазгодишното издание на класацията цели 24 от 50-те най-рентабилни компании са увеличили приходите си с трицифрени стойности. Първенец по показателя е вече споменатата "Риал стейтс", при която ръстът в оборота на годишна база е с феноменалните 869% - както заради високите цени на тока, така и заради утрояването на мощностите. Вицешампион по ръст в групата на най-печелившите е "Маркони МДС", което управлява четиризвездния балнеохотел "Маркони" в Павел баня и през 2022 г. отчита скок на приходите си с 643.74%. Тройката по показателя с ръст 478.48% допълва още една енергийна компания - софийската "Варуна", чиято дейност е свързана с производство на ток от ВЕЦ "Мездра".

Челната тройка на най-печелившите

На фона на поредната силна година за енергийния сектор обаче на върха в подреждането на най-рентабилните през 2022 г. са две компании от сферата на информационните технологии. Водач на класацията е пловдивската "Символи апликейшънс", която разработва платформа за създаване на сайтове. За последната отчетена финансова година приходите й достигат 7.4 млн. лв., като растат с 49.18% на годишна база, а печалбата се увеличава до 6.6 млн. лв. при 4.4 млн. лв. за 2021 г. С това компанията постига рентабилност 89.38%, с което заема челото на подреждането, като подобрява постижението на лидера по рентабилност от миналогодишното издание на "Гепард" - "Слънчев дар", която имаше 86.77% норма на печалба.

Второто място е за варненската "Дигитал маркетинг солутионс 2011", която през 2022 г. е успяла да постигне 88.52 стотинки печалба на всеки лев приходи. Сумарно за последната финансова година оборотът й е 7.3 млн. лв. спрямо 3.7 млн. лв. за 2021 г., а печалбата нараства до 6.5 млн. лв. при 3.3 млн. лв. година по-рано.

Триото допълва енергийната "Сентрал хидроелектрик дьо Булгари", която е част от групата на френската Akuo Energy. Компанията е собственик на два ВЕЦ-а на река Искър - "Пасарел" и "Кокаляне". През 2022 г. приходите й растат с 81.63% на годишна база до 47.2 млн. лв., а печалбата достига 37 млн. лв. в сравнение с 14 млн. лв. година по-рано. Това й носи рентабилност 78.62%.

Регионални и секторни шампиони

По традиция дружествата от София доминират подреждането на 50-те най-рентабилни в класацията "Гепард". В тазгодишното издание броят им намалява леко спрямо миналогодишните 26 и сега с регистрация в Столичната община са 24 компании. При останалите най-печеливши разпределението е с лек превес за бизнеса от южната част на страната - общо 15 фирми спрямо 11 от Северна България. Извън София най-многочислени и тази година са представителите на областите Пловдив и Варна - по пет от всяка.

Секторното подреждане обаче за поредна година има нов шампион - без изненада, предвид избухналите енергийни цени, компаниите от този отрасъл на икономиката са най-много в групата на най-печелившите. Броят им в топ 50 е общо 18, като изпреварват осезаемо следващите най-силно представени сектори, които оглавяваха съревнованието по отрасли през предходните две години - на строителството и на селското стопанство. В тазгодишната група на най-рентабилните броят на дружествата с дейност в областта на строителството е осем, а представителите на агросектора са общо шест.