Как с едно комплексно решение на QNAP да си гарантирате непрекъсваем бизнес

Осигуряването на непрекъснатост на бизнес процесите и планирането на система за съхранение на резервни копия на данните вървят ръка за ръка

Как с едно комплексно решение на QNAP да си гарантирате непрекъсваем бизнес
Как с едно комплексно решение на QNAP да си гарантирате непрекъсваем бизнес
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В ежедневието обикновено не стои на дневен ред мисълта за най-лошото, което може да се случи. Перспективата обаче години упорита работа да бъде застрашена от събитие извън контрола на мениджмънта на компанията е нещо, което може да изпълни с ужас дори най-закоравелите бизнес лидери - и има основателна причина за това.

В съвременната дигитална ера най-тревожното потенциално събитие от този сорт е прекъсването на бизнес операциите. Затова много фирми избират да инвестират в план за създаване на резервни копия на данните (backup plan) и впоследствие на бързото им възстановяване. Така организациите ще продължат да работят дори когато възникнат сериозни заплахи за стабилността като хаквания или внезапни прекъсвания.

Именно подобно решение за съхранение предлага QNAP NAS, с което както малките и средните предприятия, така и големите могат да създадат резервни копия и да възстановяват бързо своите данни, услуги и системи.

Това комплексно (all-in-on) решение поддържа всички данни на фирмата. Една NAS система на QNAP може да изпълнява множество задачи за резервно копиране (а не архивиране, както често се бърка от редица потребители). Решението на QNAP покрива повечето бизнес системи, включително PC/Mac компютри, виртуални машини, контейнери, популярните облачни услуги, SaaS услуги и файлови сървъри.

QNAP NAS позволява създаването и управлението на резервни копия на сървърни системи, компютри, облачни услуги, виртуални машини с Vmware®/Hyper-V, както и на системи Google™ Workspace/Microsoft 365®.

Самата процедура по резервно копиране е максимално опростена. Изключително високата хардуерна производителност на това NAS решение от типа "всичко в едно" ускорява обработката и изпълнението на задачите за резервно копиране и възстановяване на данните. Когато разполагате с PC или MAC компютри, можете да синхронизирате вашите компютърни файлове към NAS устройството с помощта на програмата Qsync. QNAP NAS поддържа също и функцията Time Machine за Mac компютри.

При виртуалните машини фирмите могат да създадат множество копия на VMware® и Hyper-V™ VM с помощта на функцията Hyper Data Protector. При резервното копиране на файлов сървър се поддържат множество протоколи като Rsync, FTP и CIFS за копия на различни файлови сървъри.

Интерес представлява и приложението за резервно копиране на SaaS бизнес решения. С помощта на Boxsafe бизнес потребителите могат лесно да създадат копия на данните за бизнес акаунти в Google™ Workspace и в Microsoft 365®. Освен това ексклузивната услуга MARS позволява резервно копиране на бази данни и файлове от Google Photos и WordPress в NAS системите на QNAP.

Възстановяване на данните

Резервното копиране има една основна задача - да осигури бързо и лесно работоспособността на системите при настъпване на бедствие - авария, хакерска атака, наводнение, пожар или друг природен катаклизъм. За да улесни ефективното възстановяване, специалистите на QNAP са разработили интуитивен уеб базиран графичен потребителски интерфейс (Web GUI), чрез който засегнатите бизнес системи бързо могат да бъдат върнати към нормалното си работоспособно състояние.

"Скоростта е ваша грижа, но и наша мисия", споделят от QNAP. Компанията предоставя пълен набор от продукти за осигуряване на високоскоростно резервно копиране - както NAS системи за съхранение, така и комутатори и мрежови карти (с портове от 2,5GbE до 100GbE).

"Намалете времето за резервно копиране с QNAP и добавете устойчивост, сигурност и стабилност на вашия бизнес, услуги и производство", препоръчват от "Перси" ООД, официален дистрибутор на QNAP за България. По-бързото създаване на резервни копия и възстановяването им се постига и чрез иновативни технологии на производителя като QuDedup - технология за дедупликация на данни.

С фокус върху облачните услуги

QNAP решението "всичко в едно" е оптимизирано за облачни услуги, като компаниите могат да направят резервни копия от NAS устройството в довереното хранилище myQNAPcloud. "Гъвкавостта е ключът към хибридната облачна архитектура и е само на няколко кликвания в QNAP." Облачното хранилище myQNAPcloud Storage позволява лесното изпълняване на задачите за резервно копиране и възстановяване на вашите данни. Всеки акаунт в QNAP има право на 16 GB безплатно място за съхранение", добавят от QNAP.

Но освен облачната инфраструктура на QNAP компаниите имат възможност да създават резервни копия и в повечето популярни публични облачни среди. Чрез функцията Hybrid Backup Sync фирмите могат да рационализират своите планове за резервно копиране в хибридния облак, който интегрира основни услуги за облачно съхранение, комбинирайки предимствата на локалното и облачното съхранение със сигурност, гъвкавост и простота. Сред поддържаните облачни платформи са Amazon Glacier, Amazon S3, MS Azure, Alibaba Cloud, Catalyst Cloud, Citrix ShareFile и др.

Приоритет е безопасността

Данните на фирмата се съхраняват напълно сигурно чрез стандартно AES 256-битово криптиране. QNAP поддържа криптиране както от страна на клиентското устройство, така и на сървъра за ефективно предотвратяване на неоторизиран достъп. Компанията дава възможност за добавяне на допълнителен слой защита срещу рансъмуер и злонамерен софтуер чрез внедрената система за правене на множество версии на моменталните снимки (snapshots).

"Благодарение на разделянето на отделни дялове на платформата за съхранение на данни QNAP NAS нашата компания има възможност да направи резервни копия на информацията от настолните компютри и лаптопи на служителите към външен мрежов ресурс. По този начин се предоставя гаранция в случай на повреда на твърдия диск с копия на важните корпоративни данни", коментира Александър Енгерт, IT специалист в SKG S.A.