Топ 20 на растящите малки компании за метали: Рекорден ръст, подсилен от инфлацията

Приходите им се увеличават с близо 150% през 2022 г., като част от увеличението е от разширяване на производството

Производителите бързо са намерили алтернативни източници на материали след първоначалните затруднения с доставките заради войната в Украйна
Производителите бързо са намерили алтернативни източници на материали след първоначалните затруднения с доставките заради войната в Украйна
Производителите бързо са намерили алтернативни източници на материали след първоначалните затруднения с доставките заради войната в Украйна    ©  Shutterstock
Производителите бързо са намерили алтернативни източници на материали след първоначалните затруднения с доставките заради войната в Украйна    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Поскъпването на металите рязко вдига оборотите на компаниите в сектора, но някои разширяват и производството си.
  • Само едно предприятие е на загуба, а средната печалба на лидерите нараства почти тройно.
  • Очакванията за 2023 г. са доста по-умерени, като повечето фирми прогнозират запазване или лек спад на приходите.

Рекорден ръст на приходите отбелязват фирмите в сектора на металите през 2022 г. След като през 2021 г. най-динамичните компании се изстреляха средно с 80% нагоре, през следващата година средните обороти скачат с невижданите досега над 148%, а от всичките 20 предприятия в класацията само две замалко не достигат трицифреното увеличение. До голяма степен ефект върху резултатите оказва значителното поскъпване на металите, но много от компаниите могат да се похвалят и с повече проекти и клиенти, а някои от тях разширяват и производството си. Само едно от предприятията отчита загуба, а средната печалба е близо три пъти по-голяма, отколкото през 2021 г. Макар че войната в Украйна се отрази на доставките в сектора, всички са успели бързо да намерят алтернативни източници на материали. Основен проблем обаче остава наличието на квалифицирани работници.

Прехвърляне на дейности

С ръст 535% начело на класацията застава варненската "Планекс елемент", която има три основни дейности - производство на алуминиева и PVC дограма, арматурни заготовки и мебели. Мажоритарен собственик е "Планекс холдинг" на Христо Димитров, а миноритарен дял (10%) държи управителят Пламен Николов. Под това име компанията съществува от пролетта на 2022 г., като дотогава се е казвала "Планекс алупласт". През февруари същата година към нея са прехвърлени дейности от "Планекс" (също част от холдинга), което е и основната причина за увеличените приходи. По думите на Димитров компанията не е срещнала трудности с доставките на материали покрай войната в Украйна, но цените са нараснали, което обяснява част от ръста на приходите. Проблем обаче остава намирането на квалифицирана работна ръка.

Софийската "Лесилмаш", която се занимава с търговия и инженеринг на машини и инсталации за леярството, машиностроенето и др., също отчита впечатляващ ръст - 518%. През 2021 г. в нея се е вляла "Джи Ел инвестмънтс" - фирма с много широк предмет на дейност, която малко преди това е била придобита от управителя на "Лесилмаш" Иво Муташки. Той е едноличен собственик на компанията до март 2023 г., когато с мажоритарен дял (99.3%) в нея влиза Стефан Георгиев. Три месеца по-късно Георгиев прехвърля участието си на Крум Костадинов. Муташки продължава да държи 0.6% от капитала.

Бизнес в чужбина

По-големи поръчки стоят зад 425-процетното увеличение на приходите на "Метал-ко". Компанията се занимава с производство и монтаж на метални конструкции за халета и фабрики и е базирана в петричкото село Първомай. Поръчките обаче са в чужбина. "Оборотите се покачват, защото имам работници в Германия", казва собственикът и управител Кадри Татличев. Допреди няколко години компанията е работела активно и в региона на Балканите, но след коронавируса обемът е намалял. Забавяне на бизнеса в момента се усеща и в Германия, особено при по-малките фирми, казва Татличев, но "Метал-ко" работи с големи компании като Audi и BMW и не изпитва проблеми. Миналата година като цяло обаче е била по-слаба от 2022 г. заради плаващите цени. "Когато цените тръгнат нагоре, инвеститорите изчакват да намалеят. Когато тръгнат надолу, изчакват да видят коя е долната граница. Докато няма по-дълъг период на стабилни цени, трудно се стига до поръчка", коментира той.

Връзка с чужбина има и регистрираната в казанлъшкото село Шейново "Финестра БГ", която произвежда алуминиеви врати и прозорци, фасади и архитектурни елементи. Компанията е създадена през пролетта на 2019 г. от Боян Димитров, като по-късно същата година собствеността е прехвърлена на британската Finestra LTD. Партньори в нея са Боян Димитров и британският гражданин Анджело Емилио Меола, а предметът на дейност е същият като на българското дружество. От "Финестра БГ" не отговориха на въпросите на "Капитал", но по всичко личи, че бизнесът се ръководи от Обединеното кралство, където са имейлът и сайтът на компанията.

Утрояване

Над 200% ръст отчитат следващите три компании в класацията. Бургаската "Химтех" е специализирана в индустриалното строителство, като предлага производство и монтаж на съоръжения и технологично оборудване, както и индивидуално проектиране. Компанията е създадена през 2002 г. и според информация на сайта й първите й обекти са по инсталации за преработка на петрол, а след това разширява дейността си с клиенти в дървопреработвателната индустрия и водоснабдителната мрежа. Големи предприятия в тези сектори в Бургас са рафинерията "Лукойл Нефтохим" и производителят на плоскости "Кроношпан". Няколко години по-късно "Химтех" започва да работи и в чужбина, като произвежда и монтира метални конструкции и съоръжения във Франция, Хърватия, Сърбия и Украйна. Дружеството е собственост на Манол Загорчев. Според последния публикуван отчет очакванията за 2023 г. са били за запазване на обема на приходите и затруднения с набирането на квалифициран персонал.

Регистрираната в Перник "Мериан" се занимава с механична обработка на метал и е собственост на Ивайло Александров. Освен силно увеличение на приходите през 2022 г. (235%) компанията отчита и четирикратен ръст на печалбата, която достига 2.3 млн. лв.

Ковашко-пресовият завод "КПЗ - 99" в дряновското село Царева ливада произвежда горещи щамповки от стомана и цветни метали, както и различни метални детайли, включително корпуси за военното производство. Основни собственици са изпълнителният директор Митко Мандичев (45.8%) и Симона Денчева (40.3%). Трикратният ръст на приходите помага на компанията да излезе на печалба през 2022 г. след минимална загуба предходната година.

ВЕИ растеж, но не само

Бумът в строителството на фотоволтаични централи стои зад утрояването на оборота на разградската МАТ, в която основни собственици са Джипо Джипов и Милен Минчев (по 33%). Компанията започва дейността си преди повече от 25 години като производител на аварийни скоби за водопроводни тръби, за които има патент, но впоследствие разширява дейността си с метални конструкции за индустрията, както и с профили за соларни панели. По думите на Джипов проектите на големите заводи в региона, които компанията изпълнява, също допринасят за ръста на приходите през 2022 г. Самата МАТ традиционно реинвестира голяма част от печалбата, като модернизира производството и увеличава капацитета си.

Започването на производство на профили за фотоволтаични централи е добавило около 40% към оборота и на "Барос вижън" (11-о място в класацията) в Куклен, която увеличава приходите си със 157% през 2022 г. Основният бизнес на компанията е производство на стъклени парапети и той също традиционно расте с около 30 - 40% на година. "Постоянно реинвестирам печалбата и разширяваме производството", коментира собственикът и управител Джамал Алиман. Ефект върху приходите на дружеството през 2022 г. е оказало и поскъпването на алуминия и стъклото, както и паниката на пазара, че може да има недостиг на материали заради войната в Украйна. Това е накарало клиентите да поръчват проекти за година - година и половина напред. Обемите на производство са продължили да растат стабилно и през 2023 г. - с 50%, но заради понижението на цените компанията очаква да отчете около 15% увеличение на приходите. Въпреки свиването на строителството в Европа, където отива 75% от продукцията на "Барос вижън", по думите на Алиман интересът към продуктите на компанията остава силен и поръчките са много добри. Като се добави и приключилото наскоро поредно разширение на производството, дружеството очаква много голям ръст на приходите и през тази година.

Компанията за алуминиеви профили "Профил - И" (19-а в класацията) от пловдивското село Костиево също повече от десет години произвежда конструкции за фотоволтаични централи. От сайта на фирмата става ясно, че има изпълнени много обекти в България, Германия, Франция, Великобритания, Финландия, Белгия, Турция, Гърция, Австрия, Италия и др. Собственици на дружеството са Иван Батаклиев (95%) и Валентина Батаклиева (5%).

За индустрията

Повече поръчки и по-високи цени са причините за силния ръст на приходите на казанлъшката "Юнимет". Компанията търгува със стомана, като доставя пръти, листове, профили и тръби на големи индустриални предприятия в България за производство на машини и оборудване и за военнопромишления комплекс. С началото на войната в Украйна доставчиците на "Юнимет" са се променили, тъй като предприятията там работят трудно, а от Русия не се внася нищо заради санкциите. "Вече сме насочени към други места, където има суровина, като Турция и Иран", каза собственикът Иван Иванов.

Очакванията на Юнимет" са през 2023 г. да отчете малко по-слаби приходи - около 50 - 60 млн. лв., заради понижението на цените. Компанията обаче има няколко инвестиционни проекта, като целта е да достигне оборот от 200 млн. лв. в рамките на две-три години. "Направихме нови складови помещения 5 хил. кв.м и в момента работим по проект за нов цех, за да започнем да произвеждаме и изделия за индустрията. Там ще бъдат заети около 15 души", каза Иванов. Инвестицията се оценява на около 3 млн. евро и включва изграждане на соларни панели с батерии за съхранение. Целта е компанията да може да си осигурява цялата енергия за производството и да бъде независима. За което се надява да получи подкрепа от държавата.

Повече клиенти е имала и семейната компания "Чахов" от старозагорското село Богомилово, която произвежда и монтира метални конструкции и работи само в България. Сред по-големите търговски проекти, които е изпълнила през 2022 г., са ритейл парк в Хасково и магазини в софийски мол, а индустриалните й обекти включват разширенията на "Новотехпром" и "АТЕ пласт" (като подизпълнител на "Кордеел"). Влияние върху ръста на приходите са оказали и по-високите цени на материалите през 2022 г., коментира мажоритарният собственик и управител Георги Чахов. За 2023 г. компанията ще отчете 5-6% по-малък оборот заради спада на цените, подобен резултат се очаква и за тази година. По думите на Чахов пречка за по-нататъшното разширяване на бизнеса е липсата на работна ръка.

Вдигане на залозите

Със 153% ръст на 12-о място се нарежда софийската семейна компания "Менгов метал 1", която се занимава с обработка на механични детайли. Предприятието произвежда корпуси за покер машини и аксесоари за казино оборудване, работи и като подизпълнител на други компании, включително ABB. "Ръстът през 2022 г. се дължи на това, че увеличихме машинния парк и съответно капацитета", коментира търговският представител Никола Менгов и добави, че цялата продукция е за износ. По думите му 2023 г. е била значително по-добра от 2022 г. като резултати.

Повече от два пъти нарастват приходите и на друг производител на оборудване за хазартната индустрия - софийската ЕГТ СП. Компанията е създадена в началото на 2020 г. като дъщерна на лидера в сектора "Евро геймс технолоджи", за да изработва корпуси и компоненти за игралните машини. През март 2020 г. дружеството придобива част от "Колхида метал" в Перник, където е базирано производството.

През следващата година компанията започва да инвестира в нови машини, закупува още два имота до завода, в който работи, внедрява нови процеси и към края на годината успява да увеличи двойно производствените си мощности. Инвестициите продължават и след това, като според отчета на ЕГТ СП през 2023 г. е трябвало да бъде завършен цех за прахово боядисване, така че да не се използват външни подизпълнители. Всичко това води до ръст на приходите и компанията бързо излиза на печалба.

Класацията на най-динамичните компании се допълва от пловдивската "ЗГП България", част от "Юпитер инвест 05", която се занимава с поцинковане на метали и е единствената със загуба през 2022 г., софийския производител на метални изделия "К ботаника", както и търговците на скрап "Екологистик", "Динатрейд България", "Протект холд" и "Гаро - 2004".

Като цяло повечето компании не очакват бурният ръст на приходите от 2022 г. да се запази и през 2023 г., най-вече заради по-ниските цени на материалите. С инвестициите в производство и нови машини обаче много от тях ще продължат да разширяват пазарите си...