Силата на "Елсол" е в компетентния ВЕИ анализ

Над 80% от клиентите ни гласуват доверие за последващата експлоатация и поддръжка на системите, казва управителят на компанията Илия Еленин

Илия Еленин, управител на "Елсол"
Илия Еленин, управител на "Елсол"
Илия Еленин, управител на "Елсол"
Илия Еленин, управител на "Елсол"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изграждането на ВЕИ инсталация изисква много работа - от подготвянето на проекта и документите до самото монтиране на мощностите. Каква е ролята на "Елсол" и каквашите експерти могат да помогнатза реализацията на проекта до ключ?

Изграждането на фотоволтаични мощности е свързано с редица документални и полеви дейности. Заедно с нашите клиенти анализираме изискванията и целите на проекта и разработваме оптимално решение, за да ги постигнем. Можем да реализираме един проект за фотоволтаична система до ключ или да окажем съдействие само в определени фази. Отделно - можем да бъдем полезни във всяка фаза: администриране и развитие на проекта, проектиране, цялостна логистика, монтаж, инсталиране и пускане в експлоатация и не на последно място - поддръжка и експлоатация.

Как виждате развитието и позиционирането на "Елсол" с оглед огромния брой заявки за присъединяване на нови ВЕИ?

Голяма част от тези заявки отпадат. Те са или спекулативни, или с недобри условия за присъединяване. Това, че си заявил 1 мВт, чието присъединяване предполага изграждане на кабелна линия в километри, подмяна на силов трансформатор в подстанцията, по-скоро предполага, че този проект няма да бъде изпълнен. Според нас на пазара ще останат само инвеститорите с опит, а реномето на "Елсол" сред тях за наша радост е добро. Стараем се да поддържаме високо ниво на услугата, защото наши клиенти са едни от най-успешните бизнеси на България.

Предвиждате ли разширяването на портфолиото на компанията и как щенадграждате услугите си?

От гледна точка на развитието на компанията към момента основен фокус e O and M екипът. Над 80% от нашите клиенти са се доверили на компанията ни за последващата експлоатация и поддръжка на системите им. Стремим се да предоставим пълен списък на услуги, които предполагат световните добри практики. Това включва мониторинг, гаранционно обслужване с много кратки срокове, миене на панели, с една дума - всичко. Целта ни е да дадем възможност на бизнеса да бъде спокоен и да се фокусира изцяло към основната си дейност, без да се налага да мисли за изградената от нас система.

За домакинствата или по-малките потребители съвсем скоро ще пуснем платформа, от която ще могат да се закупуват материали за изграждане на фотоволтаична централа, като целта ни е основно "изчистване" на остатъчни количества панели, инвертори конструкции и т.н., закупени за по-големи проекти, като по този начин ще предложим много добри цени за малки количества. Например с пускането на онлайн магазина ще предложим напълно окомплектована система с 5 kWp панели и инвертори и 5 kWh батерия за по-малко от 10 хил. лева.

Какъв е профилът на клиентитеви и от какво най-често се интересуват те?

Нашият фокус е основно насочен към изграждането на системи за бизнеса. Ако правим домашни инсталации, за нас интерес представляват тези от тях, които предполагат използването и на системи за съхранение, зарядни станции за електроавтомобили - с една дума, искаме да предложим комплексни решения към клиента. Основно клиентите ни се обръщат към нас заради това, че сме доказали многократно, че силата ни е в компетентния анализ, който правим. Чрез него успяваме много точно да дефинираме нуждите на съответното предприятие и така да предложим максимално ефективно решение, което да доближи клиента до енергийна независимост и постигане на целите му за декарбонизация.