Топ 20 на най-бързорастящите компании за производство на храни и напитки: Без страх от сътресения

Компаниите в секторната класацията "Гепард" отчитат ръст на продажбите през 2022 между 80% и 186%

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Компаниите в секторния топ 20 на класацията "Гепард" за най-бързо растящите малки и средни фирми отчитат ръст на продажбите през 2022 между 80% и 186%.
  • Най-многобройни в класацията са производителите на олио, мляко, брашно и хляб.
  • Поскъпването на суровините се е прехвърлило в по-свити маржове на производителите.

Пандемия, война, инфлация са фактори, които оказват влияние на всички бизнес участници в страната. Хранително-вкусовата индустрия обаче е сравнително устойчива на сътресения от този род, но е силно зависима от потребителските нагласи. Това е и секторът, който работи с най-малки маржове на печалбата през 2022 г. - очевидно, че компаниите са абсорбирали част от инфлацията, за да не се прехвърли тя изцяло в по-високи крайни цени.

Класацията "Гепард", която подрежда фирмите по скока на продажбите, показва, че за 2022 средното увеличение на приходите на топ 20 дружества е над 104%. Четиринадесет фирми в таблицата отчитат трицифрен ръст на продажбите, останалите - двуцифрен. На фона на милионните продажби печалбите са доста по-скромни (най-високата отчетена е от "Яна 1" - с. Ресен - 804 хил. лв.), а четири компании дори са работили на загуба през 2022.

Производство на растителни масла

Лидер в класацията с над 186% скок на приходите през 2022 е бургаската фирма "Български натурални храни". "Нашата цел е да предлагаме качествени натурални и биосертифицирани продукти, без добавени консерванти, изкуствени оцветители или аромати", коментира за "Капитал Гепард" Мая Георгиева, собственик на компанията.

Основният продукт на дружеството е рафинирано олио с марката Vital Drop, което се предлага в цялата страна, а също и зад граница. "Производството ни е в Ямбол, работим само с български суровини. Строим нова производствена база с инсталации за добив, рафиниране и бутилиране на растителни масла. Разчитаме на добър екип от служители, инвестираме в нови технологии, разширяваме партньорската мрежа. Стабилно стоим на пазара, ще увеличим продуктовата гама", обобщи Мая Георгиева.

Компанията притежава и марките Vital Meal за макаронени изделия, както и Vital Grain - за варива. Някои от продуктите й се произвеждат по поръчка от малки семейни фирми в екологично чисти райони, притежаващи биосертификат.

Втората фирма в класацията - "Растителни масла" ООД - Плевен, отбелязва над 173% ръст на продажбите през 2022. Компанията произвежда и продава наливно олио в цистерни и бутилирано под марката "Ниагара", както и слънчогледов експелер за храна за животни.

"Използваме само български слънчоглед, работим по стара производствена технология. Правим непрекъснати инвестиции в машини и съоръжения, изнасяме продукция в Гърция. Скокът на приходите е резултат от ръста на цените и от потребителското презапасяване с трайни продукти през 2022", коментира за "Капитал Гепард" Валя Вълкова, мениджър "Продажби". Нейният баща Евгени Вълков е собственик на предприятието, което съществува от 1995 г.

"Целта е да се задържим на пазара. Проблемите идват от цената на слънчогледа. Ние купуваме почти всички количества, които са ни нужни за цялата година, на цена по време на жътва, а цената после пада. Суровината не е проблем, проблем е непостоянната й цена", обобщава Валя Вълкова.

Слънчогледово масло произвежда и фирма "Хелиос ойл" - Първомай, която заема 15-о място в класацията с над 94% ръст на продажбите през 2022. Компанията - собственост на Лилия Асенова Христова, произвежда нерафинирано и рафинирано олио, слънчогледово кюспе, белен слънчоглед. Според доклада за дейността през 2022 най-съществено влияние върху бизнеса на фирмата има ценовият риск. Той е породен от трудността при прогнозиране на пазарите заради изменение в обема на търсене и предлагане, както и заради промените в цената на суровината - маслодайния слънчоглед.

Скок на приходите с над 83% отрежда на "Голд-оил" - Харманли, 17-а позиция в топ 20. Компанията е основана през 1995 г., произвежда слънчогледово и царевично олио, има цех за белен слънчоглед, цех за брашно, цех за пелети. Повече от 90% от продукцията се изнася за Европа и Турция. Съдружници в нея са Реджеп Боладжа и Ариф Боладжа. Това е фирмата в топ 20, която отчита най-големи приходи като абсолютна стойност - 87.6 млн. лв., за 2022. Според доклада за дейността в средносрочен план "Голд-оил" ще се стреми да задържи и разшири кръга от корпоративни клиенти на вътрешния и на международния пазар чрез прилагане на качествена продукция и коректност.

Още едно дружество в сектора на растителните масла влиза в класацията - "Сънкомо фуудс България" - Варна. С над 82% ръст на продажбите през 2022 то заема 18-о място в класацията. Компанията обаче е на второ място в топ 20 по абсолютна стойност на приходите за 2022, които надхвърлят 71.4 млн. лв. Едноличен собственик на капитала е "Ди органик корпорейшън Б.В." - Холандия. Фирмата предлага само органични продукти - белени слънчогледови ядки за пекарни и сладкарски цели, слънчогледов чипс, сурово и рафинирано слънчогледово масло, слънчогледов протеин, слънчогледови пити, пресовани на пелети, като хранителна добавка за животни. Доставката на органични слънчогледови семена е от производители в региона между река Дунав и северния бряг на Черно море, фирмата има и собствено производство на биослънчоглед.

"Сънкомо фудс България" извършва дейността си като търговска организация, а преработката на суровините се извършва от "Органик ленд корпорейшън" чрез договор за работа на ишлеме, съхранение на небелен слънчоглед и готова продукция, става ясно от доклада за дейността. "Сънкомо фудс България" използва девет силоза с обща вместимост 14 700 тона и линии за белене и пресоване на слънчогледови семена, намиращи се в с. Калипетрово, община Силистра. Според доклада за дейността над 93% от продажбите са за износ, фирмата продава на едро, а клиентите й са преработвателни предприятия в хранително-вкусовата индустрия и биоферми за животни. Дружеството е "изложено на силна пазарна конкуренция, която ограничава ценовия ръст на продукцията му".

Брашно и хляб

На трета позиция в секторния топ 20 е "Лулис мел - България" - гр. Добрич - част от гръцката индустриална група Loulis Mills, която управлява мелницата за брашно в Генерал Тошево. Дружеството отчита над 167% ръст на приходите за 2022 г., които надхвърлят 50 млн. лева. Гръцката публична група бе единствен купувач за мелницата и я придоби на публичен търг през 2018 г. за 2.25 млн. евро. Пандемичната 2020 бе първата година на производствена дейност. По данни на компанията тя е преработила повече от 30 хил. тона пшенично зърно през 2022 г. Производственият процес е изцяло автоматизиран.

През 2023 г. "Лулис мел - България" получи отличие "Иновативно предприятие на годината" в категория "Иновационен мениджмънт" за разработка на серия брашна за промишлено производство на традиционни многолистни продукти (в България - баница, в Румъния - плачинта, в Турция - бюрек, в Гърция - тиропита). Според Калин Йонов, изпълнителен директор, "наградата за иновации е невероятно постижение и специално отдаване на почит към реалния производствен сектор". Компанията влиза за втори път в секторната класация на "Гепард".

"Мелком" - Сливен (10-о място), също управлява мелница. Семейната компания отчита над 108% ръст на продажбите на брашно през 2022 г. Работи с машинно оборудване и технология по лиценз на швейцарската фирма "Бюлер". Мелницата е с капацитет над 100 тона на денонощие, процесите, включително пакетирането, са напълно автоматизирани, а собствената зърнобаза е с вместимост 7000 тона. Притежава съвременна лаборатория за входящ, текущ и краен контрол на зърно, брашно, зърнени и брашнени смеси. Извършва дистрибуция със собствен транспорт в цялата страна. Предлага продукти за домакинствата под собствената търговската марка "Мелла", както и брашна за хлебопроизводители и специализирани брашна за баници и тестени закуски. Съдружници в "Мелком" са Христо Димитров Петров, Димитър Христов Петров и Христина Христова Петрова.

Производителят на торти, ръчно приготвени бонбони и бисквити, печени десерти и сладкиши, както и на различни видове хляб - фирма "Нико 33" - Асеновград, е на 6-о място в класацията с над 133% ръст на продажбите през 2022 г. Едноличен собственик на капитала е Николай Славейков Сивков. Компанията е започнала в малък сладкарски цех с трима служители, които изработват по няколко домашни торти на ден. Днес разполага с модерна производствена база и сладкарници "Нико" в Асеновград, Пловдив, София, Стара Загора. В доклада за дейността за 2022 г. е посочено, че продажбите на готова продукция формират 64% от нетните приходи на дружеството за 2022 г. Основни клиенти са физически лица.

Хляб, хлебни и пресни сладкарски изделия произвежда и фирма "Деница-НИС 2015" - с. Николаево, която управлява "Хлебозавод Сливен". Съдружници в основаната през 2015 г. фирма са Иванка Великова Петрова и Николай Великов Стоянов. Компанията заема 7-а позиция с над 130% ръст на продажбите през 2022 г.

Фирма "Яна-1" - с. Ресен, пък управлява "Хлебозавод Велико Търново" (9-о място). Освен производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия компанията с едноличен собственик Димитър Лилчев Димитров търгува на едро със зърнени култури и селскостопанска техника, предлага транспортни услуги и отдава под наем собствени дълготрайни активи. За 2022 отчита над 117% скок на приходите, които надхвърлят 29 млн. лв. Това е дружеството в секторния топ 20 с най-голям брой заети - 177.

Производството и търговията с хляб и хлебни изделия са основен предмет на дейност и за фирма "Бургас хляб - МК" (19-о място). Съдружници в нея са Красен Веселинов Хлебаров и Милена Миткова Димитрова. Компанията е създадена през 2006 г. и влиза за втори път в секторната класация "Гепард". Хлебозаводът е с модерно технологично оборудване и има изградена система за отвеждане на остатъчната пара отново в производството. Пекарната разполага и с инсталирани слънчеви колектори. Фирмата притежава собствен автопарк и дистрибуторска мрежа, работи с всички търговски вериги на територията на областта.

В доклада за дейността за 2022 г. се посочва, че относителният дял на продажбите собствена продукция на хляб и хлебни изделия е 64.7% от всички продажби. Според мениджърския екип има риск от промяна в цената на брашното, както и от прилагането на дъмпингово ценообразуване на останалите участници на пазара. Възможно е също намаление на търсенето заради намалена покупателна способност на клиентите.

Мляко и месо

В класацията влизат и няколко млеко- и месопреработвателни фирми. Софийската "М&Б фуудс" (5-о място) предлага млечни продукти под марките "Наше село", "Вакло стадо". Съдружници в регистрираната през 2018 г. компанията са Борислав Иванов Трифонов и Милен Веселинов Петров. Приходите й за 2022 надхвърлят 8.9 млн. лв., което е с над 147% повече спрямо предходната година.

Ръст над 108% подрежда фирма "Рамарис" на 11-а позиция в топ 20. Компанията управлява мандра "Лудогорие" - с. Дянково, Разград. Създател на мандрата е Георги Петров чрез ЕТ "Георги Петров - Камен" през 1991 г. Бизнесът е семеен, предприятието е разположено върху 15 декара площ и е с капацитет за преработка 20 тона мляко дневно. Разполага със собствен хладилен транспорт и притежава търговските марки "Славина", "Чорбаджийско", "Лудогорие", "Дянково". Едноличен собственик на "Рамарис" е Славина Радославова Христова. Дружеството влиза за пореден път в секторната класация на "Гепард".

Млекопреработвателната фирма "Сакарела" - Ямбол, заема 13-о място в таблицата с над 106.5% ръст на продажбите през 2022 г. Компанията е създадена през 1998 г., произвежда млечни продукти с марките "Ревански" и "Сакарела" и по нейни данни е най-голямото млекопреработвателно предприятие в Ямболския регион. Съдружници са Цветан Валентинов Ревански и Стоянка Атанасова Реванска. Според доклада за дейността влияние върху бизнеса през 2022 г. оказват повишаването на цените на суровините, на тока, труда и горивата. Целите за по-нататъшното развитие включват разширяване на асортимента и на пазарните позиции, дългосрочни договори с големи търговски вериги, изграждане на още една соларна централа.

На 14-о място е основаната през 2010 г. фирма "Дженерал фуудс" - Петрич, която произвежда сирена и имитиращи продукти. Съдружници са гръцките граждани Христос Ирукис и Петрос Диалиос. Фирмата продава в Гърция и в други балкански държави. Нейни клиенти са вериги супермаркети, дистрибутори на храни и компании от хранително-вкусова промишленост. За 2022 отчита над 103% скок на продажбите.

В класацията влизат и две птицекланици. Близо 120% ръст на продажбите през 2022 отбеляза птицекланица "Глома" - с. Братя Даскалови, Стара Загора (8), с едноличен собственик Уили Р. де Нееф, Белгия.

Продукти от птиче месо, разфасовки и субпродукти предлага и фирма "Тер-М" - Пловдив (20), която управлява птицекланицата в Първомай. Компанията отчита над 80% ръст на продажбите през 2022 и разполага със специализиран транспорт за доставки. Съдружници в нея са Йорданка Георгиева Андонова и Андон Георгиев Андонов чрез фирма "Рай 2004" и Йордан Христев Терзиев.

Храна за кучета, ориз, хранителни добавки

Фирма "Братя Синджирлиеви" - Добрич, заема четвърто място в топ 20 за сектора. Компанията произвежда екструдирани храни за кучета и котки в икономичния и средния пазарен сегмент. По данни на дружеството изградената напълно автоматична линия гарантира качеството на произведената храна - от приемането на стоката до готовия продукт. Фирмата продава в Румъния, Гърция, Сърбия, Албания, Македония и на вътрешния пазар с изградена дистрибуторска мрежа. За 2022 отчита 162% скок на приходите. Съдружници са Йордан Константинов Йорданов и Светослав Константинов Йорданов.

Производителят на ориз "Арон райс" - Съединение, който е най-големият в страната, заема 12-о място в класацията с над 106.7% ръст на продажбите през 2022. По данни на компанията това е най-модерното оризово предприятие в Балканския регион. Фирмата е спечелила няколко проекта по линия на Програмата за развитие на селските райони, с които е обновила машините и технологиите. Съдружници са Мирослав Димитров Праматаров и Георги Димитров Видолов.

"Ви Би нютришън" - София, заема 16-о място в класацията с над 90% ръст на продажбите през 2022 г. Дружеството предлага сокове и хранителни добавки под форма на прахчета, подходящи за след натоварващ спорт и фитнес. Производството е на ишлеме. Продажбите са основно за Франция и Белгия, уточниха за "Капитал Гепард" от компанията. Едноличен собственик е Мартин Михайлов Макариев чрез "Арко кепитал мениджмънт".