Машини: От автомобилни компоненти, през сензори до роботи

Секторът за машини и оборудване е сред най-бързо развиващите се в българската индустрия

Заради многото поръчки 190-членният екип на производителя на роботи "Милара интенрешънъл" в Пловдив работи на 4 смени през цялото денонощие
Заради многото поръчки 190-членният екип на производителя на роботи "Милара интенрешънъл" в Пловдив работи на 4 смени през цялото денонощие
Заради многото поръчки 190-членният екип на производителя на роботи "Милара интенрешънъл" в Пловдив работи на 4 смени през цялото денонощие    ©  Михаил Ванчев
Заради многото поръчки 190-членният екип на производителя на роботи "Милара интенрешънъл" в Пловдив работи на 4 смени през цялото денонощие    ©  Михаил Ванчев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
Общите приходи на топ 20 са се повишили от 112 млн. до 274 млн. лв. през 2015 г.

Секторът за машини и оборудване от години е сред най-динамичните в българската икономика. От една страна, в него оперират много чуждестранни компании, които продължават да разширяват капацитета на заводите си. От друга, има и много български предприемачи, които работят успешно в индустрията и изнасят за цяла Европа. Доказва го и секторната класация на "Гепард", където средният растеж на първите 20 компании през миналата година е бил над 390%.

Сред участниците в подреждането има най-разнообразни компании - от производители на автомобилни компоненти, през такива за светодиоди до сензори. Голяма част от двадесетте водещи фирми са с български собственици. Едва три от всичките играчи в топ 20 са на загуба. Общите приходи на топ 20 са се повишили от 112 млн. до 274 млн. лв. през 2015 г.

Германски лидер

Веднага прави впечатление лидерът в подреждането, който може би е един от най-качествените инвеститори, влизали в България през последните години. За малко повече от година германската Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) успя да достигне приходи от 43 млн. лв. Компанията произвежда автомобилни климатични системи за марки като Daimler, BMW, Audi, Volkswagen и др. Българското й предприятие "Бер-Хелла термоконтрол" беше първата инвестиция в държавната индустриална зона "Божурище", а очакванията на мениджмънта й са до пет години от старта на производството приходите да надхвърлят 200 млн. лв. (профил на компанията на стр...).

На второ място е софийският производител на банково оборудване "Банк тех сис". Фирмата прави банкомати, банкнотоброячни машини, ПОС системи и други, през последната година приходите й са скочили почти десет пъти до над 5 млн. лв. Повишението по-скоро се дължи на единични големи поръчки, тъй като през последните няколко години оборотът на фирмата беше относително непроменен.

Трета в класацията е компанията "Хермес Солар". Създадената преди няколко години фирма твърди на сайта си, че е "единствената българска компания - производител на висококачествени кристални фотоволтаични модули". Но в общественото пространство тя е по-известна с връзките си с водещи фигури в ДПС и като собственик на морския сарай на Ахмед Доган в "Росенец". Въпреки растежа на оборота от 300% за трета поредна година фирмата продължава да е на загуба 4.2 млн. лв.

Най-печелившата

компания в подреждането е белгийската "Експект", която е свързана с холдинга ELEX, в който е и друга фирма от индустрията - "Мелексис". Основната й дейност е проектиране и производство на тестово оборудване в сферата на микроелектрониката. След растеж на приходите от почти 100% до 25.6 млн. лв. печалбата й достига 3 млн. лв.

Друг чуждестранен инвеститор в класацията е и швейцарската "ЛЕМ България", която произвежда електронни компоненти и измервателни уреди. Тя откри завода си в София преди точно три години, след като инвестира 3.2 млн. лв. в проекта. Оборотът на компанията през последната година е скочил 100% до 27.7 млн. лв.

Добре дошли в XXI век

Развитието си продължават две от най-иновативните компании в класацията. Пловдивският производител на роботи "Милара интернешънъл" е създаден от двама българи, които живеят в САЩ, но решили да заложат на правенето на високотехнологично производство в родината си. Така се стигнало до проекта да правят роботи, предназначени за полупроводниковата индустрия. Изнасят в цял свят и заради многото поръчки 190-членният екип на "Милара" в Пловдив работи на 4 смени през цялото денонощие. За две години компанията е удвоила както производството, така и екипа от специалисти.

Друга иновативна компания е производителят на светодиоди "Окта лайт България". Основен акционер с дял от 51% в нея е производителят на акумулатори "Монбат", който през 2010 г. решава да развие бизнеса си и в една малко по-различна ниша. Така в Годеч създава завод за производство на светодиоди. Останалите акции в дружеството са на българската "Октагон интернешънъл". Макар и приходите още да изглеждат малко - 4.7 млн. лв., предприятието предстои да увеличава продукцията си, след като досега в него са инвестирани над 10 млн. евро.

В класацията e и производителят на телекомуникационно оборудване "Анса Борима'", в която съдружници са Мартин Ганев и двама италианци - Сандро Дзонети и Антонела Дзонети. Компанията съществува в този си вид от 2012 г., макар че българското подразделение е създадено още през 1975 г. Фабриката е водещ производител на Балканите на комплексно пасивно телекомуникационно оборудване за оптични и медни кабелни мрежи и централи, както и GSM мрежи. Мартин Ганев коментира за "Капитал", че основните клиенти на компанията са Schnеider Еlectric и АBB. Италианската Ansa Compositi Group, която е чуждият инвеститор в компанията, е фамилен бизнес на семейство Дзонети. По думите на Ганев те са донесли ноу-хау на компанията. Ръстът на приходите през 2015 г. обаче няма да се повтори, като една от основните причини е, че компанията се "задъхва за хора", което е свързано и с производствения капацитет, посочи Ганев.

Макар и с най-ниския растеж сред топ 20 - 70%, италианският производител на термопринтери "АПС трейдинг" има най-високите приходи в класацията - почти 38 млн. лв. Само преди месец компанията майка APS Advanced Printing Systems инвестира 3 млн. евро в индустриалния си център в Ботевград. Така групата ще увеличи двойно производството си в зона "Микроелектроника" в Ботевград.

Много от компаниите в тазгодишната класация може и да не са най-динамичните в следващото издание на "Гепард". Което въобще не означава, че перспективите пред тях не са добри - просто е трудно да се поддържа година след година растеж от над 100%. Но пък е сигурно, че догодина ще има и други перспективни компании.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chevyvolt avatar :-|
    chevyvolt
    • + 3

    Браво!

    Нередност?
Нов коментар