Семейна традиция в производството на мебели

"Мебелор" расте с пренасочване към обзавеждане във високия ценови корпоративен сегмент

Иван Скачков създава компанията преди 22 години и не спира да се развива
Иван Скачков създава компанията преди 22 години и не спира да се развива
Иван Скачков създава компанията преди 22 години и не спира да се развива    ©  Гавраил Гавраилов
Иван Скачков създава компанията преди 22 години и не спира да се развива    ©  Гавраил Гавраилов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.

Визитка

Име: "Мебелор"

Град: Пловдив

Създадена: 1994 г.

Собственици: Станимир Каролев (51%), Иван Скачков (49%)

Управител: Иван Скачков
5 млн. лв. е инвестирала компанията преди кризата - още през 2004-2006 г.

"Мебелор" е познато име за доста пловдивчани. Голяма рекламна табела стои на фасадата на сградата на фабриката, разположена на входа на града, на "Карловско шосе". В последните години това име все повече започва да се чува и в страните от ЕС. В търсене на историята на успеха ѝ, разговаряме с нейния основател инж. Иван Скачков.

Преди това ни развеждат из производствените цехове. Разбираме, че служителят, с когото разглеждаме фабриката отвътре, се казва Николай Скачков, син на основателя на компанията и роден в годината на основаването ѝ. След това разбираме, че всички дизайнери на мебели във фирмата в момента преминават обучение за работа с нов софтуер.

Компанията е създадена през 1994 г. с предмет на дейност "Производство и търговия с мебели", основно в сферата на проектното обзавеждане, предимно банки и хотели. В последните години разширява дейността си и в чужбина, като работи основно в сферата на корпоративния дизайн на банки, автомобилни компании и големи хотелски вериги. Тя е естествено продължение на придобитото образование във Висшия лесотехнически институт за инженер по дървообработващи машини и автоматизация на мебелното производство от основателя ѝ Иван Скачков.

Вече 22 години компанията се развива, като технологичното ѝ оборудване е обновявано повече от четири пъти. В момента тя е собственост на Станимир Каролев (51%), който стои зад финансовата група на "Карол". Останалите 49% са в Скачков, показват данните в Търговския регистър.

Бизнес в условия на криза

В периода 2011-2013 г. силно се изостря конкуренцията и търсенето на българския пазар се измества в посока ниска цена, като качеството и високата технологичност на мебелите остават на заден план.

Това е наложило съкращаване на персонал, преструктуриране и намаляване на социални придобивки, като например премахването на безплатния обяд за работниците в "Мебелор". Приоритетите се променили в няколко посоки - реализация на проектно обзавеждане във високия клас на западноевропейските пазари, цялостна преоценка на доставчиците и търсене на най-доброто съотношение цена - качество -условия, както и силно активизиране на търговската дейност с проучването на нови пазари, развиване на контакти и много делови срещи. Това довело до подем през 2014 и 2015 г. В момента се инвестира в ново технологично оборудване, софтуерни продукти и нови технологии и очакванията са, че това ще повиши конкурентоспособността на ниво европейски пазар. Новите инвестиции ще доведат до високи резултати след втората половина на 2017 г., очакват от "Мебелор".

Преди кризата, още през 2004 – 2006 г., компанията е направила инвестиции за повече от 5 млн. лв. Финансирането е с кредити и лизинг, които вече са изплатени. За тази и следващата година се работи по внедряване на високотехнологични машини и екологична аспирация, всичко на стойност 2 млн. лв. Една част от парите са от европейски програми. След приключването на инвестицията качеството на продукцията трябва да се повиши заедно с технологичните възможности за изработка по различни проекти. Не на последно място работната среда за служителите ще стане по-добра. Очакванията са това да повиши конкурентоспособността и обемите на производство.

Пазари, продажби и възможности

Основните пазари са в Западна Европа (Австрия, Германия, Великобритания, Швейцария и др.). Това са предимно корпоративни клиенти, които реализират големи проекти с фирмен дизайн във високия сегмент. Основните канали за продажби са участията в конкурси, като "Мебелор" определят за свое предимство предлагането на иновативни решения по изисквания на възложителите, т.е. работи се точно според поръчка на конкретен клиент и по зададени от него параметри. Това всъщност е едно от големите предимства на малките и средните компании в България – доста от тях не работят "на поточна линия", а изработват индивидуални серии и продукти по изисквания на конкретни клиенти.

От "Мебелор" разказват, че понякога участват и в международни специализирани изложения, но по думите им това е по-скоро за престиж. Според ръководството на компанията е доста трудно да наложиш българска марка на мебелния пазар в Западна Европа. Все пак не е невъзможно – с добре изработени мебели и прецизни детайли се преодоляват съмненията у западноевропейския клиент.

Колко са важни суровините и хората

Поради високия пазарен сегмент, в който работи "Мебелор", от изключително значение е правилният подбор на материалите. Преди 15-20 години това е било доста трудно, споделят от дружеството, но сега в България предлагането на качествени суровини е добре развито – на склад се поддържа достатъчно широк спектър и количества от материали. Не по-малко важно е и отварянето към общия европейски пазар, който дава възможности за доставка на всичко необходимо.

Все още е голям проблемът с качествената работна ръка. Пловдив е основен стратегически център на много западни компании, което предполага и завишено търсене на персонал. Трудности има и от липсата на подготвени кадри в дървопреработващите специалности в средните и висшите учебни заведения. Намират се хора постепенно, а обучението им е трудно и дълго. От "Мебелор" споделят, че се стараят да създават добра работна среда, възможност за развитие в кариерата, нови възможности за работа в чужбина и адекватно заплащане. В момента компанията осигурява работа на 95 души със средна възраст 35 години.

Все още няма коментари
Нов коментар