Метали: Растеж по веригата

Съживяването на строителството и навлизането на нови инвеститори стоят зад добрите резултати на компаниите в сектора

Много силна година отчитат компаниите, които произвеждат конструкции и халета
Много силна година отчитат компаниите, които произвеждат конструкции и халета
Много силна година отчитат компаниите, които произвеждат конструкции и халета    ©  Мария Съботинова
Много силна година отчитат компаниите, които произвеждат конструкции и халета    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
На производителите на детайли и оборудване положително се е отразил успешният бизнес на ключови клиенти.
Много от предприятията са разширили капацитета и портфолиото си.

Съживяването на строителството е основният двигател за ръста при металообработващите компании през миналата година. Със завършването на проектите по стария програмен период за еврофинансиране и навлизането на нови инвеститори нуждата от производствени помещения е нараснала, а оттам и поръчките за компаниите, които правят метални конструкции и сгради. За фирмите от сектора, които изработват различни детайли и оборудване, положително се е отразил растящият бизнес на ключови клиенти. Немалка част от предприятията пък са разширили собственото си производство и така капацитетът им да изпълняват поръчки се е увеличил. Като цяло най-динамичните компании в металообработката не очакват да повторят същия ръст и тази година, но повечето от тях са оптимисти, че бизнесът им най-малко ще запази същите нива.

Търси се хале

Компаниите, които произвеждат конструкции и халета, са имали много силна година заради увеличеното търсене. "Доста малки и средни предприятия закупиха машини през предния програмен период и имаха нужда от помещения за тях. Това се отрази добре изцяло на строителството и на нашия бизнес", каза управителят на "Стримона строй" Станислав Ласков. Компанията от Петрич работи и за много големи клиенти, които през последните години се разшириха или модернизираха, като пловдивския КЦМ.

Раздвижване има и при новите инвеститори в страната. "Като цяло се строят доста фабрики, ежедневно получаваме запитвания, включително и от нов инвеститор, който планира да построи много голямо хале догодина", коментира управителят на пернишката "Колхида – метал" Владислав Димитров. Засиленото пътно строителство също се е отразило добре на резултатите на компанията, която произвежда и мантинели и през миналата година е приключила тежка процедура по сертификация в Германия. Наличието на необходимите сертификати и оценка за съответствие на продукцията помага и на "Стримона строй", тъй като това й позволява да работи в Европа, както и на големи обекти в България.

Събуждането на строителството стои и зад по-високите резултати на софийската "Вас про". Макар че компанията по принцип има сравнително стабилен ръст през годините, през 2015 г. продажбите й са скочили значително (с близо 50%). Една от причините за това е участието й в проект за изграждане на поточна линия за пречистване и бутилиране на вода за клиент в село Продановци, който е бил финансиран с европейски средства.

Растящи клиенти

Успешният бизнес на основни клиенти също е довел до увеличаване на поръчките и е помогнал за ръста в сектора. Такъв е случаят с бургаската "Химтех", която оглавява класацията при металите. Компанията произвежда различни конструкции и нестандартно технологично оборудване, като предлага пълния цикъл от проектиране, през изработка до монтаж. Работи основно за дървообработващото предприятие "Кроношпан", което е собственост на австрийската група Kronospan и през последните години разширява дейността си. Отделно от това самата Kronospan има над 40 завода по света. "През миналата година имахме много поръчки за предприятия на компанията във Франция и Сърбия", казаха от "Химтех".

Производителят на детайли за машиностроителната промишленост "Дунав лизинг" в село Джулюница, Великотърновско, също е имал късмета да работи за клиент от процъфтяващ сектор. От отчета на компанията става ясно, че 98% от приходите от продажби се дължат на сделки с военния завод "Аркус". Миналата година беше много силна за оръжейната индустрия заради геополитическата ситуация и зачестилите конфликти, което значително повиши резултатите на всички предприятия в сектора и дори съживи закъсалото допреди 2-3 години държавно ВМЗ. "Останалите 2% от продажбите на "Дунав лизинг" идват от продажбата на резервни части за везни за автомобили от 20 до 80 тона, както и от дърводелски услуги", каза управителят на фирмата Минчо Минчев.

По-голям капацитет и ново оборудване

Голяма част от растящите металообработващи компании през миналата година са имали предимството да разполагат с разширени производствени бази или ново оборудване. Става дума за проекти, които са изпълнени преди това, включително и с европейско финансиране, от които ефектът се е усетил през 2015 г. Това са факторите, помогнали за ръста на семейната компания "Лалев", която прави метални конструкции, изделия и индустриално оборудване във фабриката си в село Ведраре, община Карлово. "Резултатите ни се дължат на съвкупност от фактори – разширяване на производствената база, нови клиенти, ръст на производството и персонала", каза единият от собствениците, Веселин Лалев. Предприятието работи изцяло за България, като сред клиентите са строителни компании, добивни, химически и машиностроителни предприятия.

Подобни са причините и за по-високите продажби на пловдивската компания "Мони МГ". "Разширихме производството си с нова галванична линия и шприц машини, въведохме нови продукти, привлякохме нови клиенти и поръчките нараснаха", каза управителят Георги Райков. Компанията работи изцяло за чужди компании, които имат производства в България, като Liebherr, Schneider Electric и наскоро навлезли инвеститори като Willi Elbe.

Разширенията на "Лалев" и "Мони МГ" не са субсидирани от европейските фондове. И двете компании обаче в момента изпълняват проекти по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за закупуване на нови машини, които ще се отразят на резултатите през 2017 г.

"Колхида – метал" също е започнала ново производство – на оградни мрежи, които се изнасят за Германия. "Като цяло над 70% от продукцията ни са за Германия. В България продаваме метални конструкции, мантинели, всякакви видове контейнери за сметосъбиране", каза Димитров. По думите му проблемът на българския пазар е, че е непредвидим – понякога има поръчки, понякога няма и затова компанията разчита много на германския пазар. "Той е силен и макар че там печалбите са малки, са сигурни и постоянни", добави той.

С европейска помощ

Някои от компаниите са увеличили възможностите си за производство с финансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност". Няколко такива проекта за малко под 3.8 млн. лв. е приключила успешно "Стримона строй". "Със средствата купихме машини и оборудване, благодарение на което започнахме да правим доста по-сложни конструкции, а и портфолиото ни много се увеличи", каза Ласков. По думите му силен положителен ефект е имало и въвеждането на автоматизирани системи за управление.

"Вас про" също е получила средства по оперативната програма. През миналата година компанията е изпълнила проект за 1.6 млн. лв. по "Енергийна ефективност". Със средствата е закупила оборудване и машини за огъване на метали. По думите на Стоянов те са по-модерни и увеличават капацитета на предприятието.

Работниците не достигат

Недостигът на квалифицирана работна ръка е ключов проблем и основен риск за по-нататъшния растеж на металообработващите компании. "Около 250 души работят при нас постоянно. Имаме изключителен проблем с квалификацията на кадрите", каза Димитров от "Колхида – метал". Компанията се опитва да намери решение, като организира собствени обучения. "Проблемът е, че ги обучаваме, те работят малко и след това емигрират", каза той.

На собствени обучения разчита и "Стримона строй", където работят около 200 души, а нужда има основно от заварчици и шлосери. Освен че се учат на място в цеха, новите кадри се изпращат на курсове и минават сертификация. По думите на Ласков предимството на младите е, че имат доста добра компютърна грамотност, а съвременните машини са с цифрово програмно управление и те по-лесно се справят с тях.

Поне на същото ниво

Добрата новина е, че всички компании, с които "Капитал" успя да се свърже, очакват добри резултати и тази година, макар че едва ли ще постигнат отново същия ръст. "Изплуваме след тежката 2013 г. Миналата година беше добра, за тази очакваме приблизително същия финансов резултат, каза Димитров от "Колхида – метал". Близки до миналогодишните продажби или малък ръст прогнозират и от "Лалев", "Мони МГ" и "Дунав лизинг". Първенецът "Химтех" също е доволен от поръчките тази година. От "Стримона строй" посочват, че негативен ефект може да окаже поевтиняването на металите, което се отразява на цените на продукцията, но по думите на Ласков продажбите ще са най-малко на миналогодишното ниво. За "Вас про" лек ръст се очаква да дойде от излизането на външни пазари. "Спорадично изпълняваме поръчки за български клиенти, които работят в Европа, например в Австрия и Франция", каза Стоянов.

За сектор, който зависи от успешното развитие на други предприятия по веригата, резултатите през 2016 г. до голяма степен ще са функция на общата бизнес среда и инвестициите. Новите процедури за европейско финансиране със сигурност ще помогнат.

Все още няма коментари
Нов коментар