Мебели: Компаниите залагат на обзавеждане по поръчка и износ

Възходящата тенденция в експорта се запазва и през 2015 г.

Производството на мебели в България създава 2.5% от добавената стойност в индустрията
Производството на мебели в България създава 2.5% от добавената стойност в индустрията
Производството на мебели в България създава 2.5% от добавената стойност в индустрията    ©  Анелия Николова
Производството на мебели в България създава 2.5% от добавената стойност в индустрията    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
Около 2100 фирми в сектора осигуряват заетост на близо 20 хил. души в мебелния бранш.

Производството на мебели се развива по възходяща тенденция през последните години. Секторът създава 2.5% от добавената стойност в индустрията, а експортът нараства - 11% през 2014 г. и 2.5% през миналата. Около 2100 фирми в сектора осигуряват заетост на близо 20 хил. души, което е 4% от общия брой на заетите в промишлеността, показват данните на Министерството на икономиката. Тази тенденция се потвърждава и от подкласацията на най-динамичните 20 компании в бранша "Дърводобив и преработка" на "Гепард" за 2015 г., където водещите са мебелни производители.

Топ 3

Между 80% и 180% е ръстът на приходите на първите три в подреждането. Лидерът - "Декор-2000″ – Гълъбово, е в мебелния бизнес от 2000 г. Фирмата е собственост на Тонка Иванова Колева и отчита ръст от 172.8% на приходите от продажби през 2015 в сравнение с 2014 г., като постъпленията са достигнали близо 4.3 млн. лв. Компанията се занимава основно с производство на корпусни мебели по поръчка и на интериорни врати. Част от дейността й включва изработка на алуминиева дограма, строителство и ремонт. Дружеството притежава сертифицирана система за управление на качеството по ISO:2008, която обхваща целия процес – от получаването на материалите до готовите изделия. Предлагаме и изпълняваме дизайнерски решения както за жилища, така и за офиси, уточняват от "Декор-2000″.

С ръст от 84.3% до почти 8.8 млн. лв. пловдивската "Мебелор" заема втора позиция в класацията за бранша. Компанията е създадена през 1994 г. от инж. Иван Скачков. Произвежда корпусни мебели и изпълнява преимуществено проекти за обзавеждане във високия ценови клас за корпоративни клиенти в страната и в Запада Европа. "В България работим за офисите на "Теленор", Уникредит Булбанк и търговски вериги. В Австрия обзавеждаме офис на "Уникредит", в Германия и Швейцария - хотелски вериги. Нашите поръчки са свързани с инженеринг, иновативни решения, технологичност", коментира инж. Скачков. Тази година фирмата внедрява три нови машини. Проектът е на стойност 2 млн. лева, от които 60% са безвъзмездни от програма "Иновации и конкурентоспособност". "Инвестицията ще ни позволи да увеличим производителността, качеството и конкурентоспособността на компанията", обобщава инж. Скачков и уточнява, че ефектът ще е видим през следващата година.

Третата в подреждането - фирма "Грос мебел", Тръстеник, Плевен, отчита ръст на приходите от 82.8% през миналата година, когато са нараснали до 10 млн. лв. Фирмата произвежда столове от букова дървесина и е част от "Грос България" - холдинг, в който влизат също "Хемус" - Троян, и "Пиринска мура" - Банско. Едноличен собственик на холдинга е Александър Грос. По данни на компанията "Грос България" е най-големият производител на столове в Югоизточна Европа. Предлага изделия за ресторанти, барове, кафенета, хотели, детски градини, училища, обществени сгради, жилища и изнася зад граница голяма част от произведеното. "Грос мебел"– Тръстеник, е единственото дружество в класацията, което завършва 2015 г. със загуба.

Обзавеждане и матраци

Приходи от 59.4 млн. лв. през 2015 и скок от 77% осигуряват на "Виденов груп" - Ямбол, четвърта позиция в класацията. Съдружници в мебелната компания, която е с над 20-годишна история, са Данчо Григоров Виденов, Добри Данев Виденов и Григор Данев Виденов. "Мебели Виденов" се продават в над 40 фирмени магазина в страната, онлайн, както и от много други търговци. Компанията е с най-голям брой заети в топ 20 – 805 (за сравнение - през 2014 г. те са били 565).

Софийската мебелна фирма "Архидея България" увеличава почти двойно приходите си (с 48.58%), които надхвърлят 4 млн. лв. през 2015 г. Това отрежда на компанията 6-ото място. Семейната фирма на Марио и Татяна Гигови има дългогодишен опит в мебелния бранш, притежава модерна фабрика и шоурум и изработва собствени линии мебели за дома и офиса. Част от продукцията се реализира и зад граница - в Холандия, Франция, Белгия и др.

Със скок от 37.62% приходите на "Николетти" - Пазарджик (9), за 2015 г. достигат близо 8.9 млн. лв. Фабриката е разположена на 7000 кв.м площ в Пазарджик и произвежда мека мебел. Дружеството работи за една от най-големите мебелни вериги в Италия, продава и на пазарите в Гърция, Германия, Хърватия, Белгия, Холандия и Англия. По данни на компанията тя е изградена изцяло по италиански модел като начин на работа и изработка на продуктите.

"Ямбол комерс" (10) предлага мебелите си с марката "Нов дом". Дружеството, което е собственост на "Стоково тържище - 99" АД, произвежда и продава в собствена верига магазини не само мебели, но и матраци. По данни на дружеството през последните години производствените помещения и демонстрационните зали са изцяло обновени. Компанията отчита 36% скок на приходите, които достигат до 5.57 млн. лв. през миналата година.

Столове от масивна дървесина – главно дъб, бук и бреза, произвежда и "Елимекс" - Иван Ревски" ЕТ – Троян, (14). Фирмата е основана през 1995 г., когато започва с малка фабрика в с. Добродан. По данни на фирмата днес производствената й база се простира на 60 хил. кв.м и в нея работят 250 души.

"Тедива" - Добрич, (16) е с над 20-годишни традиции в мебелното производство. Производствената база на фирмата е разположена върху площ 23 хил. кв. метра. Съдружници в компанията са Мария Ивайлова Стоянова и Стоян Славов Стоянов. През 2013 г. предприятието се разшири с отварянето на цех за дунапрен и изработката на сложни копирфрезовани форми от дърво. Дружеството има собствени фирмени магазини в Добрич и София, в които се предлагат цялостни индивидуални интериорни решения, съобразени с изискванията на клиента.

ЕТ "Симеонов-Георги Димитров" – Пещера, също произвежда различни видове матраци. Изделията се продават с марката "Симеонов" на вътрешния пазар и зад граница. Приходите на дружеството през миналата година надхвърлят 4.3 млн. лв. срещу 3.6 млн. лв. през 2014, което му осигурява скок от близо 22% и 17-ото място в класацията.

Мебелната фабрика "Импресия" - Провадия (19), е специализирана в проектирането и изработването на изделия от масивна дървесина, предназначени за външни пространства. Производствената листа на фирмата включва градински мебели (столове, пейки, маси, дивани, фотьойли, шезлонги, градински люлки, хамаци), градински съоръжения (беседки, шатри, перголи, кашпи, декоративни решетки), детски съоръжения (детски площадки, пързалки, люлки, клатушки, катерушки, детски къщички, пясъчници, въртележки, детски беседки), фитнес уреди, парково оборудване. Съдружници в семейната компания са Любомир Светославов Атов като физическо лице и чрез фирмата си "Ясен 03", Христо Светославов Атов, Ивалина Христова Атова, Светослав Любенов Атов.

Дърводобив и обработка на дървесина

Над 70% скок на приходите отбелязва и "Форест груп" - Шивачево (5-о място). Фирмата е собственост на Людмила Георгиева Божилова и се занимава с добив и търговия с дървесина.

С ръст от 48.23% "Булфорест" – с. Пчелник, заема 7-а позиция. Дружеството, чийто собственик е Николай Димов Кунев, произвежда и търгува с изделия от дървесина. Компанията предлага интериорни врати, кофражни греди за строителството, кофражни плочи, обработка на масивна дървесина и др.

Над 300 модела врати – собствено производство, предлага и фирма "Фаво" – Свищов (8). С над 38% скок приходите й през 2015 г. надхвърлят 4.3 млн. лв. По данни на дружеството то е най-големият производител в Европа на сгъваеми маси за бита и улична продажба и присъства на европейския пазар от 1990 г. Компанията произвежда и шперплат с различна дебелина, както и подаръчни кутии за вино и други артикули по каталог или по желание на клиента.

"Лес Комерс 94" - Шумен, (11) е създадена през 1994 г. и също търгува с дървен материал. Фирмата предлага над 20 вида дървесни продукти с различни предназначения за бита и индустрията – ламели, плотове, дюшеме, ламперия, греди и дъски, дървени огради, беседки, европалети, скари, дървени опаковки, плоскости от дървени частици. Едноличен собственик е Веселин Тодоров Аршинков.

"Трон" – с. Дунавци, Казанлък (12), отчита 29% ръст на приходите за 2015 г. Компанията е основана през 1997 г. и в годините се развива в няколко сектора: селско стопанство, добив на инертни материали, дърводобив и лесокултурна дейност, транспорт, пътно строителство. Една от основните й дейности е производство на дървени опаковки (сандъци) за военнопромишления комплекс. Заради големия обем поръчки в този сектор се наложило във фирмата да бъде създадено специализирано звено за дърводобив за вътрешни нужди. От средата на 2014 г. дружеството произвежда и пелети.

С обработване на дървесина се занимава и ЕТ "Кемал Бозов" - Сърница (13). Фирмата притежава два цеха за преработка и има клон в Сунгурларе, Бургас. Регистрирана е през 1992 г. и предлага дърва за огрев, трупи за бичене, бичен материал. Дружеството отчита 28.5% ръст на приходите, които надхвърлят 4.2 млн. лв. през миналата година.

"Леско" – с. Бело поле, Благоевград (15), също е специализирана в областта на дървопроизводството и дърводобива. Компанията отчита 23% ръст на продажбите, които надхвърлят 12.6 млн. лв. през 2015. Дружеството е чуждестранна собственост – на "Гръцки кабели" АД.

Фирма "Дарис" - с.Чакаларово, Кърджали (18), също се занимава с дърводобив, преработка на дървесина и производство на пелети. Дружеството, което отчита близо 21% скок на приходите, има производствен цех и в с. Чорбаджийско. Голяма част от продукцията се изнася за Турция, Гърция, Италия и др. Част от дейността е свързана и с рибовъдство. Съдружници в компанията са Юлиян Мартинов Аладжов, Юсеин Мехмедов Ходжев и Нихат Мехмедов Ходжев.

Кооперация "Обнова" - с. Черни Осъм, Троян (20), завършва класацията за сектора. Основана е през 1922 г. и е първата фабрика в България за производство на шперплат. Днес предприятието произвежда също фурнири, детайли за мебели, столове. Кооперацията работи и с много чуждестранни клиенти, а приходите й за 2015 г. надхвърлят 4 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар