Важните стъпки преди големия скок

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.

Растеж, движен от външните пазари, постоянни инвестиции и печалби на цената на много загуби и компромиси в миналото, които сега се изплащат. Това са ключовите фактори, които стоят зад успеха на най-динамичните компании в България. В годината, в която икономиката отчете най-високия си ръст след кризата (3%), малките и средните фирми в класацията "Гепард" са допринесли за 25% от брутният вътрешен продукт на страната, като средно са пораснали с над 70%.

Проблемът с кадрите обаче става все по-голям, а натискът идва както от конкуренцията и по-високо заплащане в Европа, така и от липсата на подготвени хора в страната. Затова и все повече компании правят собствени програми за обучения и набиране на персонал, а други започват работа директно с университетите. Фирмите, които са запазили специалистите и заплащането им по време на кризата, сега успяват да растат именно благодарение на тях.

Очакванията за бъдещето са по-скоро добри, като основната заплаха идва от очаквано забавяне на глобалната икономика. Малкият и средният бизнес са доста зависими от външната среда, тъй като голяма част от фирмите работят като подизпълнители или доставчици на големи чужди компании.

Добрата новина все пак е, че се увеличават предприемачите, които намират специфични ниши с висока добавена стойност, а в IT сектора продължават да изгряват звезди. А това прави бъдещето малко по-оптимистично.

Основни изводи от класацията Гепард 2016:

Видимо възстановяване

Малките и средните предприятия стават все по-конкурентни. Голямата разлика между севера и юга остава

Възраждането на регионите остава неравномерно

Различните темпове на развитие задълбочават централизацията на икономиката

Печалбите поемат нагоре

След две години на застой рентабилността на малкия и средния бизнес отново расте

И старите гепарди могат да скачат

20 от първите 50 дружества в миналогодишната класация задържат темпа си на растеж
Все още няма коментари
Нов коментар