Текстил и облекло: Пазарите зад граница движат продажбите

Фирмите отбелязват ръст заради по-високи продажни цени

Браншовата организация отчита ръст от 20% и на заплащането в сектора през последната година и половина.
Браншовата организация отчита ръст от 20% и на заплащането в сектора през последната година и половина.
Браншовата организация отчита ръст от 20% и на заплащането в сектора през последната година и половина.    ©  Надежда Чипева
Браншовата организация отчита ръст от 20% и на заплащането в сектора през последната година и половина.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
Браншовата организация отчита ръст от 20% и на плащането в сектора през последната година и половина.

По-добрите финансови резултати идват от възходящия износ на облекла (1.9 млрд. евро за 2015) и от пренасочване на фирмите към производство на дрехи с по-висока добавена стойност и степен на сложност, довело до ръст на средната експортна цена (със 7.1% до 27 евро/кг за 2015). Това показват анализите на Българската асоциация на производителите на облекло и текстил (БАПИОТ). Браншовата организация отчита ръст от 20% и на заплащането в сектора през последната година и половина. Дружествата в топ 20 на "Гепард", произвеждащи текстил, облекло и обувки, отбелязват ръст на продажбите между 31 и 212 процента през 2015 в сравнение с предходната година. Само една от компаниите в таблицата отчита загуба.

Лидерите

Лидер в класацията за сектора е фирма Д.СА.Н. - гр. Сандански, на Цолакис Теодорос Атанасиос, която отчита близо 213% ръст на приходите през миналата година в сравнение с 2014. Името на компанията идва от първите букви на гръцкия собственик и членове на семейството му, обясниха от дружеството.

Д.СА.Н. шие по поръчка на възложители дамски дрехи от трико – блузи, рокли, панталони и други, които продава на основен клиент в Гърция. Продукцията се предлага основно на пазара в южната ни съседка. През миналата година фирмата е закупила цех и е организирала производство и в Благоевград. Скокът в приходите е резултат от ниската база за сравнение през 2014, когато Д.СА.Н. не е работила на пълен капацитет, коментираха от компанията. Гръцкият собственик има и друг бизнес в страната – още една шивашка фабрика, транспортна фирма, търговия със замразени храни и др.

С близо 192% ръст на приходите "България Текс" - Казанлък, заема второ място в топ 20 за сектора. Компанията се занимава с дистрибуция и експорт на продукцията на друго предприятие в града - "Бългapия K", в което е основен акционер. "България Текс" е сред големите износители на широка гама от конци и прежди за ръчно плетиво, както и на хавлиени изделия.

"Каро-06" – с. Жълтуша, Кърджали, е трета в топ 20 с ръст на приходите от 166.5% за 2015 г. Скокът е резултат от изпълнението на договори, сключени през 2014 г., обясни собственичката на фирмата Екатерина Тодорова. През пролетта на 2014 "Каро-06" и "Трансконфексион" (с мажоритарен собственик Ролан Ноел Тугайер, в която Тодорова има 10% дял и която се подрежда на 8-а позиция в класацията) спечелиха пореден търг на френското министерство на отбраната на стойност 14.2 млн. евро. От години двете предприятия шият униформи за чуждестранни клиенти, с което осигуряват постоянна работа на близо 80 души. Освен това възлагат на подизпълнители част от поръчките, с което захранват с работа минимум 10 други фирми, уточни Екатерина Тодорова.

Фабриката за реактивно бобинно багрене на памучни прежди "Евротекстил" в Сливен (4-о място) е с близък до третата в класацията резултат (над 159% ръст на приходите). Компанията е създадена и работи от 2014 г. Съдружници са Димитър Пенчев Гочев и Андрей Кръстев Христов, които през юни тази година са купили дяловете на турския собственик Шукрю Чолак, става ясно от информация в Търговския регистър. По данни на дружеството то е с 8 тона капацитет на ден ипродава в ЕС, Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Украйна, Русия, а негови клиенти са фирми от текстилния, чорапения, обувния бранш.

Между 50% и 100% скок

Осем фирми в топ 20 са със скок на приходите от продажби между 50% и 100% през 2015 в сравнение с предходната година. Пловдивската "Глория-2001" се придвижва от 16-а на 5-а позиция в класацията за сектора. Компанията е създадена през 1992 г. и започва дейността си като производител на спално бельо за хотели. По-късно разширява периметъра и асортимента си и днес предлага цялостни решения за текстилното обзавеждане на дома и хотела - от проектирането до изработката. Собственици са Цветана Кавказова, Илчо Кавказов и Събин Кавказов. Търговските марки на дружеството са Gloria и Senso (за дамска мода). Компанията произвежда и работни облекла, както и матраци. По данни на дружеството от 2010 г. то притежава лиценз от Advansa GmbH (предишно име - DuPont GmbH) и има право да произвежда юргани, възглавници и матраци, носещи етикета Dacron.

Лидерът в миналогодишната класация - "Арас текстил" – Харманли, отново отбелязва ръст – този път от 74%. Мажоритарен собственик на семейната компания е Мехмет Алкан. Дружеството е в бранша от 2001 г. и произвежда спално бельо, олекотени завивки, възглавници и други, които продава в Турция и ЕС.

Облекло, бельо и аксесоари произвежда и седмата в топ 20 – "Г анд А текстил" - гр. Сандански. Предишното име на фирмата е "Дани текстил". Едноличен собственик на капитала е Светослав Драгомиров Христов.

"Сантинелли 2007" – Пловдив (9), е най-голямата фирма за производство на класически мъжки костюми в Южна България, твърдят от компанията. Заетите във фирмата през 2015 са 651. Производствената й дейност започва от 2002 г. По данни на дружеството то има капацитет от 800 костюма на ден и работи по поръчка за Versace, Nordal, Hugo James, Magee и др.

Експорт на дамски облекла - панталони, поли, сака и блузи, извършва бургаската фирма "Линекс", която е на 10-а позиция. Съдружници в компанията са Димитър Вичев Вичев и Вичо Димитров Вичев.

"Викторс 11" – Плевен, която шие облекла за европейския пазар, е на 11-о място в класацията с близо 66% ръст на приходите. Миналата година фабриката се премести в модерна собствена сграда, оборудвана с нови специализирани машини и технологии. Едноличен собственик на капитала е Христина Валериева Вълчева.

С почти 52% ръст на приходите за 2015 фирма "Пирос" - гр. Сандански, е 12-а в топ 20. Компанията е основана през 1990 г. и е специализирана в изработването на дамски и мъжки облекла от трикотаж и комбинация от трикотаж и текстил. Производствената й гама включва блузи, рокли, поли, ризи и др. Значителна част от продукцията е предназначена за износ в страни от ЕС. По данни на дружеството то произвежда над 3 млн. изделия годишно, разполага с 2100 кв.м производствени площи и има над 150 партньора, сред които El Corte Ingles - Испания, S’Oliver, Rabe, Otto и Klingel - Германия, Tara Jarmon – Франция. Съдружници са Володя Миланов Стоянов, Цветанка Кирилова Стоянова и ЕТ "Невена стил - Володя Стоянов".

С ръст между 30% и 50%

Осем компании в топ 20 за сектора отчитат 30% и 50% ръст на приходите през 2015 в сравнение с предходната година.

С почти 49% скок на приходи шивашката "Марирен фешън" - Благоевград, заема 13-а позиция. Компанията е собственост на Георгиос Гиумблиакис.

В класацията влизат и две фабрики от обувния бранш. "Бари КБК груп" - Пещера (14), е специализирана в проектиране и производство на луксозни обувки от естествени материали. Разполага със съвременно технологично оборудване и работи по поръчка на клиенти. Съдружници са Благовест Георгиев Брациклиев и Димитър Светославов Костов.

"А. М. Шуус" ЕООД – Дупница (16), също е специализирано в ушиване, кроене и монтиране на обувки. Това е единственото предприятие в топ 20, което отчита загуба за 2015 г., макар да е с почти 38% ръст на приходите. Едноличен собственик на капитала е Джовани Габриели, който преди това притежаваше фирма "Еврошуус". През август миналата година работниците от "А. М. Шуус" протестираха заради забавяне на заплатите.

Русенската фирма "Топ мен" - производител на мъжките облекла "Ричмарт", е на 15-о място в класацията. Компанията започва своята дейност през 2000 г. и за развитието си използва консултанти от България, Германия, Холандия, САЩ. По данни на управителя Мартин Йорданов дружеството произвежда 200 хил. мъжки костюма годишно за водещи европейски модни марки. Освен това русенската компания се специализира в изработване на костюми по поръчка (Made to measure). "Съчетаването на индивидуалните предпочитания с възможностите на индустриалното производство позволява цената да бъде конкурентна и достъпна", обяснява Йорданов. И уточнява, че "Ричмарт" месечно изработва около 1000 костюма за български и чуждестранни клиенти.

В касацията влиза още една русенска фирма - "БТБ България" (17). Основана е през 1998 г. от германеца Ахим Байерл, който е основен акционер заедно с Калинка Петкова Кирова. Предлага цялостен цикъл на създаване и производство на дамско облекло - от развитие на продукта, през доставка на материали до същинско производство и логистика. "БТБ България" притежава производствено предприятие, три дъщерни фирми и дава работа на десетки подизпълнители в страната, които са подчинени на единен мениджмънт по качеството. Има собствен екип от дизайнери.

Облекло произвежда и "Бдинтекс" - Видин (18), която е създадена през март 2002 г., за да участва в процедура за приватизацията на общинското предприятие "Свежест". Собственост е на Пламен Милчев Каменов и работи за големи европейски клиенти. Единствената в топ 20 фирма за дамски чорапи и чорапогащи - "А и Т -2004" - София, се подрежда на 19-о място в таблицата. Създадена е през 2004 г. и притежава марките "Сенси", "Перла" и "Табу". Едноличен собственик на капитала е Христинка Тенева Стоянова.

Плевенската компания "КНМ текстил" завършва класацията за сектора. Фирмата е създадена в началото на 2011 г. като дъщерна и наследник на Hygor – френски производител с повече от 25 години опит в текстилния сектор. Двамата съсобственици - испанецът Мануел Хосе Франциско Агудо и французинът Грегоар Крикор Йълдъръм, преместват бизнеса си от Париж изцяло в Плевен. Компанията е специализирана в производство на машинно плетени класически пуловери, жилетки и други изделия във високия ценови сегмент, предназначени главно за износ. Основната й дейност е на готова продукция за френската Aaron с международно разпознаваемия бранд American Vintage. "КНМ текстил" работи и за други известни марки като La Redoute, Armorlux, Armand Thiery, които продават в цял свят. Тази година дружеството приключи строителството на нова производствена база, административна сграда и склад с обща разгъната площ над 4000 кв.м. Комплексът, чието изграждане започна през 2014 г., е на стойност 2.1 млн. евро, от които 400 хил. са за оборудване. Средствата са осигурени по линия на европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA чрез регионалния фонд и от SG Експресбанк.

Все още няма коментари
Нов коментар