Германският лидер от Божурище

Behr-Hella Thermocontrol очаква заводът й край София да достигне 500 души до няколко години

Според генералния мениджър за България Мартин Ниланд причината компанията да избере страната е била и наличието на няколко технически университета
Според генералния мениджър за България Мартин Ниланд причината компанията да избере страната е била и наличието на няколко технически университета
Според генералния мениджър за България Мартин Ниланд причината компанията да избере страната е била и наличието на няколко технически университета    ©  Цветелина Белутова
Според генералния мениджър за България Мартин Ниланд причината компанията да избере страната е била и наличието на няколко технически университета    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.

Визитка:

Име: "Бер-Хелла термоконтрол"

Град: София

Сектор: Производство на автокомпоненти

Създадена: 2013 г.

Собственик: BHTC, Германия

Управител: Мартин Ниланд

Мнозина в България не знаят, но в един супермодерен завод в Божурище се произвеждат автомобилни компоненти за някои от премиум моделите на Audi, BMW и Mercedes. Инвестицията на германската компания Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) е една от най-добрите в сектора през последните години, защото носи със себе си добавена стойност и дава работа на десетки инженери. Потенциалът е сериозен - само за по-малко от година след старта на производството българското дружество "Бер-Хелла термоконтрол" отчете приходи от 47 млн. лв., а растежът на бизнеса й я прави най-динамичната компания в сектор машини и оборудване на "Гепард". А очакванията са да продължи да увеличава дейността си значително през следващите години.

Инвестицията

Германската група произвежда автомобилни климатични системи за много от автогигантите по света. Преди няколко години избира България за следващия си завод. Мястото е индустриалната зона в Божурище, където BHTC е първият инвеститор. Заводът има производствено хале от 7500 кв.м и офисна част от 2200 кв.м. Има отделени площи и за бъдещо разширяване. Днес в предприятието работят над 230 души. Още по-добрата новина е, че компанията залага и на отварянето на голям развоен екип в завода, в който са заети над 55 души. Досега инвестицията в проекта е около 60 млн. лв.

Според генералния мениджър за България Мартин Ниланд причината компанията да избере България е било наличието на няколко технически университета. Компанията си партнира с висшите учебни заведения в София и Габрово и е твърд защитник на дуалното обучение в страната и предлага възможности за практика в завода. Дори и извън големия инженерен екип много от служителите в компанията са с висше образование. В същото време в "Бер-Хелла термоконтрол" са наясно, че трудовият пазар тук е много конкурентен и компаниите от индустрията се борят за едни и същи специалисти.

Преди да се спрат на България, от BHTC проучвали седем локации в региона. В край сметка надделяло и членството на България в Европейския съюз, както и липсата на валутен риск заради валутния борд.

Износ за най-добрите

От завода в Божурище се изнася за много автомобилни производства в Европа, но най-сериозен е делът на германските гиганти. Един от най-големите клиенти е Volkswagen Group, включващ и заводите на Seat и Skoda. Има доставки и за Audi, Daimler и се разработва проект на BMW. BHTC е силна и в сегмента на тежкотоварните превозни средства, а българският завод произвежда и за Scania, MAN и Volvo.

Развойният екип в предприятието все още не работи върху самостоятелни проекти, а за такива на централата на групата в германския град Липщад. След време специалистите в Божурище все пак ще разработват и свои идеи, които ще се произвеждат в българския завод. Очакванията са до края на годината те да надхвърлят 65 души.

В същото време за "Бер-Хелла термоконтрол" работят и няколко български доставчици, основно на пластмасови компоненти, като идеята на Ниланд е да развият мрежата от местни партньори.

Все по-големи

Очакванията на генералния мениджър за България са за постоянен растеж в следващите години. Приходите през тази година ще надхвърлят 100 млн. лв., което означава повишение на оборота над 110%. Към 2018 г. прогнозите са за продажби от 130 млн. евро. Подобен успех може да бъде постигнат само чрез значително увеличение на персонала и плановете са служителите да са 400 до края на 2017 г. и 500 през 2019-2020 г., а развойният център да има 100 специалисти. Естествено голямата въпросителна тук е дали пазарът на труда ще може да осигури тези хора.

Предвидените инвестиции през следващите две-три години са за още около 50 млн. лв. Теренът в Божурище разполага със свободни площи, като може да се добавят още 5000 кв.м към сегашните 7500 кв.м за производство. Потенциалът пред завода в България е да се превърне в едно от най-важните производствени звена за германската група, чиито служители през миналата година са над 1900 при приходи от 384 млн. евро. BHTC има заводи и в Германия, САЩ, Китай, Индия и Мексико.

При подобни разчети е ясно, че плановете на германците за България са дългосрочни. И кой знае - при предвидения растеж компанията може още много пъти да е участник в секторните класации за най-динамични компании.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар