Печалбите поемат нагоре

След две години застой рентабилността на малките и средните предприятия отново се увеличава

За втора поредна година в челната стотица на най-печелившите няма нито едно дружество с оборот над 50 млн. лв.
За втора поредна година в челната стотица на най-печелившите няма нито едно дружество с оборот над 50 млн. лв.
За втора поредна година в челната стотица на най-печелившите няма нито едно дружество с оборот над 50 млн. лв.    ©  Shutterstock
За втора поредна година в челната стотица на най-печелившите няма нито едно дружество с оборот над 50 млн. лв.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
37.54%

е била средната рентабилност на 100-те най-печеливши компании от "Гепард".
Най-рентабилната компания - "Енигма софтуер груп България", разработва и поддържа антивирусното приложение SpyHunter.

Ръстът на приходите несъмнено е хубаво нещо, но собствениците на компании се радват също толкова и на увеличаващите се печалби от дейността си. В този смисъл 2015 г. носи добри новини не само с това, че бизнесът на най-динамично развиващите се малки и средни дружества в страната отчита стабилен ръст, а и с това, че след две години относителен застой печалбите от дейността им отново започват да се повишават по-осезаемо. Доказва го и класацията на 100-те най-печеливши малки и средни компании в "Гепард", която също говори за това, че въпреки продължаващите предизвикателства на бизнес средата малките и средните предприятия, които са гръбнакът на икономиката, постепенно започват да откриват точните съставки за завръщането на пътя на растежа.

През 2015 г. средната им рентабилност е била 37.54%, или с други думи – за всеки лев приходи са реализирали печалба от 37.54 стотинки. За сравнение - резултатите за 2014 г. показаха норма на печалба от 33.52%, която беше съвсем малко по-висока от отчетените 33.1% за 2013 г. и осезаемо по-ниска от постигнатите в предходните две години стойности от порядъка на 40 и повече на сто (виж графиката). По-успешното капитализиране на дейността през миналата година не е запазена марка на по-малките – най-печелившите 50 дружества измежду корпоративните гиганти в публикуваната през юли класация "Капитал 100" също повишават рентабилността си през изминалите 12 месеца и за 2015 г. постигат норма на печалба от 20.8 стотинки на всеки лев приходи в сравнение с по 19% за предходните две години. Резултатът на по-малките обаче за пореден път е доста по-впечатляващ.

По-силна година

В абсолютни стойности печалбата на 100-те компании от "Гепард", които попадат в подреждането на най-рентабилните, се е увеличила с внушителните 136.13% до 421.3 млн. лв. За сравнение - дружествата от миналогодишната челна стотица по рентабилност имаха обща печалба 328.7 млн. лв. В челната десетка представянето също е по-силно от постигнатото през 2014 г. Най-рентабилните 10 динамични малки и средни предприятия през 2015 г. имат средно по 63.5 стотинки печалба на всеки лев приходи, който са реализирали. Година по-рано този показател беше 60.10%.

За по-успешната година свидетелства и увеличеният праг за попадане сред 100-те най-рентабилни в "Гепард". През 2015 г. той вече е 26.61% в сравнение с 23.44% за 2014 г. и 23.83% през 2013 г.

Средната рентабилност на всички над 1500 компании в класацията "Гепард" също е по-висока – 7.09% за последната приключила финансова година спрямо 6.97% за 2014 г.

Най-печелившите 100 измежду най-динамичните малки и средни предприятия в страната се представят по-силно в сравнение с 2014 г. и по отношение на общите си обороти – за 2015 г. постижението им е 1.09 млрд. лв. съвкупни приходи при 980.7 млн. лв. общи постъпления на най-рентабилните 100 компании за миналата година.

Тазгодишните шампиони по печалба сред "гепардите" се радват и на впечатляващия ръст на бизнеса си средно с 65.44%. Дори и този силен резултат обаче остава под забележителното постижение от 71.78% средно увеличение на приходите в общата извадка от над 1500 дружества в голямата класация. Което е поредното доказателство за очертаната от общото подреждане тенденция за видимо възстановяване след стабилизирането през 2014 г. Променената среда и адаптирането към новите условия продължават да са предизвикателство, с което бизнесът трябва да се справи, но подобряващата се заетост и растящото вътрешно потребление дават основания за растящ оптимизъм сред предприемачите.

Малки и печеливши

И през 2015 г. по-малките компании продължават да доминират подреждането по рентабилност, като доказват за пореден път, че по-скромните размери могат да са преимущество в динамична среда заради по-голямата гъвкавост и адаптивност, които позволяват, към променящите се условия. За втора поредна година в челната стотица на най-печелившите няма нито едно дружество с оборот над 50 млн. лв., а онези от тях, чиито приходи за последните 12 месеца са над 10 млн. лв., продължават да съставят около една трета от класацията – през 2015 г. броят им е 34 спрямо 32 за 2014 г. За сравнение - две години по-рано над две трети от 100-те най-рентабилни компании измерваха постъпленията си в осемцифрени стойности.

Най-голяма според размера на приходите измежду стоте най-рентабилни е "Хидроенергийна компания", с близо 48 млн. лв. оборот за изминалата година и норма на печалба от 44.36%. Благоевградското дружество има трима собственици – Иван Чапов, синът му Кирил Чапов и Владимир Табутов, и през последните години е изградило огромни соларни паркове в Германия, Чили, Япония и др. В началото на октомври фирмата влезе и в СПА бизнеса, като придоби четиризвездния комплекс "Катарино" до Банско срещу 3.5 млн. евро. В коментар за "Капитал" след сделката Табутов обясни, че изграждането на централи за възобновяема енергия ще остане основен бизнес за компанията.

В групата на "големите" е и търговецът на едро с лекарства "Булфарма", създаден от д-р Михаил Тиков, който е собственик на веригата болници "София мед" и на "Здраве". В началото на 2015 г. "Булфарма" беше отличена като най-големия частен инвеститор в здравеопазването в деветите годишни награди на Българската агенция за инвестиции (БАИ) и получи плакет за "Инвестиция в завладяване на пазарен дял" за вложенията си в размер на 58 млн. лв. Приходите й за 2015 г. са близо 39 млн. лв., а нормата на печалба е 43.20%.

Почти 38 млн. лв. пък са постъпленията на специализираната в производството на термопринтери "АПС трейдинг". В организираните от сайта exporter.bg под патронажа на Министерството на икономиката годишни награди "Експортьор на годината" през декември 2015 г. дружеството беше отличено за завоюване на нови пазари.

Расте броят на онези измежду най-печелившите компании, чийто бизнес е пораснал с трицифрени темпове през 2015 г. За изминалата година те са 23 в сравнение с 15 от топ 100 за 2014 г. По-този показател начело е регистрираният в пловдивското село Царацово производител на наблюдателни, охранителни, пътни и куполни огледала "Сател бг". За 2015 г. приходите му са се увеличили с 338.39% до 5.7 млн. лв., а нормата на печалба е 31.36%.

Шампионите

След миналогодишната софийска доминация през 2015 г. челната тройка в подреждането за рентабилност е доста по-разнообразна. Лидер в класирането е регистрираната в Пловдив софтуерна компания "Енигма софтуер груп България", която се занимава с разработването и поддръжката на антивирусното приложение SpyHunter. Дъщерното дружество на американската Enigma Software Group откри развойния си център в страната през 2013 г., когато завърши финансовата година с приходи от малко над 7 млн. лв. През 2014 г. оборотът вече надхвърляше 20 млн. лв., а през 2015 г. бизнесът продължава да расте, като постъпленията са 32.3 млн. лв., а реализираната печалба – почти 23 млн. лв., което прави рентабилността на дружеството 71.06%. За сравнение - миналогодишният лидер в подреждането – софийският производител на енергия "БАД Гранитоид", имаше норма на печалба 68.55%.

На втората позиция, със съвсем малка разлика от водача, остава софийската "Арена ком". Компанията е собственост на главния редактор на специализирания сайт gsmarena.com Орлин Милинов и съпругата му Пламена Милинова, като според регистъра КАПИ се занимава с дейност на рекламни агенции. За миналата година дружеството отчита приходи от 5.6 млн. лв. и печалба от почти 4 млн. лв., което му дава рентабилност от 70.63%

Третото място е за регистрирания в старозагорското село Скобелево производител на етерични масла "Дамасцена". Компанията обработва 110 дка маслодайна роза, като освен това управлява и етнографски комплекс, посветен на традициите в производството на розово масло, който включва още магазин и заведение за хранене с капацитет 196 места, става ясно от публикувания в Търговския регистър доклад за дейността през 2015 г. През изминалата година бизнесът е разширен с още едно заведение, което е със 120 места. За последните 12 месеца етнографският комплекс е посетен от близо 40 хил. туристи, се посочва още в документа. Общите приходи на дружеството за 2015 г. са 18.8 млн. лв., а финансовият резултат – 12.9 млн. лв., което дава норма на печалба от 68.3 на сто.

Столицата и останалите

Въпреки отстъпените позиции на върха компаниите от София продължават да доминират подреждането по рентабилност. В топ 100 на най-печелившите попадат общо 40 дружества, регистрирани в столицата, в сравнение с 43 година по-рано. За разлика от миналата година обаче, когато географското разпределение на останалите дружества в столицата беше с лек превес на представителите на Северна България, през 2015 г. компаниите от южната част на страната отново са по-многочислени – съответно 21 на 39.

В регионалното разпределение извън столицата най-многобройни остават фирмите от Пловдив и региона – общо 11. Следва варненският бизнес, който има осем представители в топ 100 на най-рентабилните. Компаниите от Благоевград са шест, тези от Бургас – пет, а тези от Пазарджик – четири. По три представителя в стотицата имат Плевен, Сливен, Стара Загора и Хасково.

Строителен бум

Най-печелившият сектор сред малкия и средния бизнес се оказва строителството – представителите му формират една пета (19 дружества) от топ 100 по рентабилност. Компаниите от бранша записват поредна силна година, след като в класацията за 2014 г. бяха общо 12, а за 2013 г. – 14. Възходът не е само сред по-малките – водещите 14 строителни фирми от секторното подреждане в "Капитал 100" също отбелязаха значителен ръст на оборотите и печалбите си през изминалите 12 месеца. Подемът обаче се дължи до голяма степен на приключването на първия програмен период за финансирани с европейски средства големи инфраструктурни проекти. Което дава основания да се смята, че 2016 г. със сигурност няма да повтори силните резултати от последните години.

Силно присъствие в челната стотица на най-печелившите имат и компаниите с дейност в областта на търговията на едро (общо 11), информационните технологии (10) и представителите на сектор "Машини, оборудване, части" (8). По пет са представителите на металообработването и хотелиерския бизнес.

Основни изводи от класацията Гепард 2016:

Видимо възстановяване

Малките и средните предприятия стават все по-конкурентни. Голямата разлика между севера и юга остава

Възраждането на регионите остава неравномерно

Различните темпове на развитие задълбочават централизацията на икономиката

Печалбите поемат нагоре

След две години на застой рентабилността на малкия и средния бизнес отново расте

И старите гепарди могат да скачат

20 от първите 50 дружества в миналогодишната класация задържат темпа си на растеж
Все още няма коментари
Нов коментар