Печеливша комбинация

Зад почти двойния ръст на "Стримона строй" стоят няколко фактора и един мениджър с визия

В момента имаме една от най-модерните фабрики в нашата сфера, можем да правим доста по-сложни конструкции, а и портфолиото ни доста се увеличи, казва собственикът и управител на компанията Станислав Ласков
В момента имаме една от най-модерните фабрики в нашата сфера, можем да правим доста по-сложни конструкции, а и портфолиото ни доста се увеличи, казва собственикът и управител на компанията Станислав Ласков
В момента имаме една от най-модерните фабрики в нашата сфера, можем да правим доста по-сложни конструкции, а и портфолиото ни доста се увеличи, казва собственикът и управител на компанията Станислав Ласков    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
В момента имаме една от най-модерните фабрики в нашата сфера, можем да правим доста по-сложни конструкции, а и портфолиото ни доста се увеличи, казва собственикът и управител на компанията Станислав Ласков    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.

Визитка:

Име: "Стримона строй"

Сектор: Строителство и инженеринг

Град: Петрич

Създадена: 1997 г.

Собственик и управител: Станислав Ласков
15%

от оборота миналата година е дошъл от чужбина, след като компанията е започнала да изнася.
"Стримона строй" притежава всички необходими сертификати, което й позволява да работи и за чуждестранни клиенти.

Да увеличиш приходите си почти двойно в рамките на една година едва ли може да се дължи само на добра бизнес среда. Макар че 2015 г. беше благоприятна за металообработващите компании, зад успеха на "Стримона строй" стоят и други фактори. Освен засилването на поръчките за различни конструкции и халета от клиенти, закупили машини с еврофондове, за ръста на компанията влияние е оказало разширяването и модернизирането на собственото й производство, добавянето на нови продукти и монтажни услуги и излизането в чужбина. Предприятието е започнало да привлича и погледа на редица големи компании и така е включило доста мащабни проекти в портфейла си. А с това е дошло и увеличаването на екипа. За успеха на компанията обаче има и един не по-малко важен фактор – мениджър с хъс и визия за развитие.

От Париж до Северно море

"Стримона строй" се занимава основно с металообработка и промишлено строителство. Компанията е на пазара вече почти 20 години – създадена е през 1997 г. в Петрич, а собственикът й Станислав Ласков казва, че е "наследил" интереса към металообработката от баща си. "Веднага след казармата се захванах с частен бизнес – първо с търговия с метали, която впоследствие премина в металообработка, а след това разделихме двете дейности и сега с търговия се занимава "Стримона", казва той.

През последните няколко години "Стримона строй" расте стабилно, за да скочи до малко над 21 млн. лв. оборот през 2015 г. Предимството й е, че притежава всички необходими сертификати, има оценка за съответствието, СЕ маркировка на произвежданата продукция и т.н. "Това ни позволява да работим в Европа и на големи обекти в България, в които инвеститори са чужди компании, защото това за тях е важно", казва Ласков.

Компанията работи основно за българския пазар – около 80-85% от продукцията е за местни клиенти. През миналата година обаче тя е излязла и навън, като останалите 15% от продажбите са били за Белгия, Швеция и Франция. В момента пък работи за Италия и Австрия. "Поръчките за чужбина са по-специфични, представляват сложни конструкции с доста инженерен и ръчен труд", обясни Ласков. Компанията например изработва стълбища и парапети за огромните конструкции за добив на нефт и газ в Северно море, както и за платформите, от които се управляват вятърните турбини. Нейни конструкции има на различни пристанища в Европа, както и в "Монмартър" в Париж.

Ефект от еврофондовете

За ръста на "Стримона строй" през миналата година важна роля е изиграла модернизацията на фабриката в Петрич. Компанията е изпълнила няколко проекта по "Конкурентоспособност" за закупуване на машини и оборудване, което значително е увеличило възможностите й. "В момента имаме една от най-модерните фабрики в нашата сфера, можем да правим доста по-сложни конструкции, а и портфолиото ни доста се увеличи", казва Ласков. Освен типичните конструкции за сгради и съоръжения компанията вече прави и рами за машиностроителните предприятия. "Това производство е малко по-високотехнологично и ни го позволи новото оборудване", обясни той.

Приключването на проектите по стария програмен период също е имало значителен положителен ефект върху резултатите. "Много малки и средни предприятия закупиха машини и имаха нужда от халета за тях. Това се отрази изцяло добре на строителството", каза той.

Големи клиенти

Освен за малките предприятия обаче компанията е станала доста разпознаваема и за големите клиенти. "Стримона строй" вече работи с КЦМ в Пловдив, който постоянно инвестира в нови съоръжения и модернизация, изпълнява поръчки като подизпълнител за новия хангар на "Луфтханза" до летището в София и за ремонта на моста при Елин Пелин. Компанията е правила също конструкциите за три ра

Предприятието е започнало да затваря цикъла, като е добавило и монтажни услуги. Те са изнесени в софийския офис, където фирмата има и търговски отдел. "Това ни оптимизира разходите по простата причина, че по-голяма част от монтажните работи са извън Петрич – в София, Пловдив, Варна, Бургас", казва Ласков.

Макар че Петрич е малък град – около 33 хил. души, по думите на Ласков той е доста жив. Индустрията се развива добре, особено шивашката, което означава и поръчки за "Стримона строй". Наскоро компанията например е приключила изграждането на тъкачен цех и склад за "Омега-текстил", която от няколко години постепенно разширява дейността си.

Човешкият фактор

Зад успеха на компанията стои и един много важен фактор – човешкият. "Привлякохме доста млади хора, екипът се разшири и в момента сме около 200 души", казва Ласков. Въпреки че повечето производствени предприятия изпитват все по-остър недостиг на кадри, той е намерил решение на проблема. "Винаги плащаме навреме – заплати, осигуровки, данъци, това има голямо значение. Гледаме също да даваме възможно най-голямо възнаграждение, а и си имаме име", казва той. Що се отнася до инженерите, "за да останат в една компания, трябва да виждат, че имат бъдеще, развитие", добавя Ласков. По думите му отношението към хората е много важно.

Естествено, квалифицирани работници за производството не се намират лесно и затова компанията ги обучава сама. Най-вече се търсят заварчици и шлосери, които преминават курс, за да получат свидетелство за правоспособност, след което обучението продължава в самото предприятие. Има обаче и добра новина. "Младите хора имат доста добра компютърна грамотност, а в момента всички машини са с цифрово програмно управление и те по-лесно свикват с тях", обяснява той.

По-умерено

След силния ръст миналата година компанията има по-умерени очаквания за тази. "През 2015 г. имаше доста благоприятни фактори, а сега цените на металите паднаха, което веднага се отразява на оборотите ни", казва Ласков. Въпреки това прогнозата му е компанията най-малко да запази резултата си, а вероятно и да увеличи леко приходите. За това решаващо значение ще има доколко добре ще се развие бизнесът на клиентите и индустрията като цяло.

Все още няма коментари
Нов коментар