И старите гепарди могат да скачат

От първите 50 компании за миналата година 20 успяват да задържат растежа на бизнеса си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
Растежът на "Джемсийк" помогна на създателите й да намерят нов собственик от чужбина.

Едно от големите предизвикателства за компаниите е не само да постигнат висок растеж, но и да го задържат. Затова и въпросът къде са днес старите гепарди е интересен. Точно 20 компании от първите 50 за миналата година успяват да повишат своите приходи, макар и доста по-скромно.

Победителят от 2015 - асеновградската "Машин комерс", се представя завидно и през тази. Макар и да е далеч от четирицифрения ръст на приходите през 2014 г., тя все пак успява да расте с над 65%. Компанията има общ собственик с "Милко", която миналата година заемаше престижното 13-о място, а сега е след кота 1000. Техен акционер е българският гражданин от ливански произход Абдул Карим Мохамад Хассун.

Предметът им на дейност е производство и търговия с високотехнологични металорежещи машини - стругове, фрези, преси, шлифовъчни машини и други, като производството е съсредоточено в "Милко". Последната успява да порасне с 20% през миналата година и да достигне приходи от 77 млн. лв. Ако продължава с това темпо, до няколко години "Милко" ще мине в категорията големи компании - с приходи над 97.5 млн. лв.

Постоянно и стабилно място в класацията намира и "Росина ойл – 1" от великотърновското с. Ресен, която се занимава с бутилиране на олио, производство и бутилиране на салатен микс "Росина", международен транспорт и спедиция, както и търговия със земеделска продукция и семепочистване. Това е и единствената компания, която успява да задържи трицифрен растеж от почти 200%.

Единственият представител на технологичния сектор сред старите гепарди е "Джемсийк". Интересното при нея, е че през юни тази година тя успя да си намери чуждестранен купувач - Future Thinking, която е базирана в Лондон и е специализирана в анализаторска и консултантска дейност. Сред клиентите й са гиганти като Unilever, Sony, Mercedes Benz и др. През миналата година приходите на "Джемсийк" надминаха 10 млн. лв., а печалбата е 4.3 млн. лв., което е 43% нетен марж.

"Новамед БГ" също продължава да расте - тя е специализирана в доставките в областта на медицината и продуктите за хора с увреждания - помощни средства, приспособления и съоръжения за хора в неравностойно положение, слухови апарати, глюкомери. Освен това компанията от Плевен работи и с добър марж на печалбата - тя е 1.587 млн. лв. при приходи от 5.2 млн. лв. Това означава, че на всеки лев приход 30.5 стотинки остават за компанията и нейните собственици. "Новамед БГ" е в компания именно на дружества от сектора на търговията - "Дейзи тех", "Кроста ко", "Босстор".

Не е изненада и присъствието на някои стари гепарди от строителството - съживяването на имотния сектор, държавните и общинските обществени поръчки в сектора помагат на бизнеса им да расте.

Продължава да повишава приходите си и компанията, която стои зад заведенията Raffy. "Канела 2011", която затваря топ 20, освен че е повишила приходите си, е удвоила и персонала. Това не е изненада, тъй като тя расте и чрез откриване на нови заведения. За нея през 2014 г. са работили 106 души, а през 2015 г. те вече са 191. Приходите пък достигат 6.86 млн. лв.

Основни изводи от класацията Гепард 2016:

Видимо възстановяване

Малките и средните предприятия стават все по-конкурентни. Голямата разлика между севера и юга остава

Възраждането на регионите остава неравномерно

Различните темпове на развитие задълбочават централизацията на икономиката

Печалбите поемат нагоре

След две години на застой рентабилността на малкия и средния бизнес отново расте

И старите гепарди могат да скачат

20 от първите 50 дружества в миналогодишната класация задържат темпа си на растеж
Все още няма коментари
Нов коментар