Горива: Една добра година за бензиностанциите

По-ниските цени на горивата са вдигнали продадените количества на компаниите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
Нови инвестиции също движат растежа.

Подобно на големите петролни компании 2015 г. е била успешна и за малките и средните предприятия в сектор транспорт. Спадът на цената на горивата безспорно се отрази на всички в този бизнес, или растящите приходи показват ръст на продадените количества от търговците.

На първо място по ръст в класацията е "Глобекс ойл България" от Хасково. Компанията е с основен предмет на дейност покупко-продажба на горива и петролни продукти. Клиенти на компанията са фирми, занимаващи се със земеделие, транспорт, производство и строители от региона и потребители на дребно. Втората сред най-растящите в сектор горива е "ДМВ Петрол", собственост на Владислав Илиев. Приходите на русенската фирма растат с 392% и от 3.8 млн. стават 19 млн. лв.

Русенската ДМВ е с ръст на приходите 103%. Компанията удвоява приходите си спрямо 2012 г. от 36 млн. на 73.3 млн. лв. през 2013 г. Според отчета на компанията в Търговския регистър броят на служителите също е двойно увеличен, като от 30 през 2012 г. към края на 2013 г. те вече са 58 души. Компанията беше на първо място и в миналогодишната класация на най-динамичните при горивата с ръст от 190%. Повторното увеличение не е неочаквано, тъй като през изминалата година стана ясно, че дружеството планира разширяване на съществуващата си производствена база. Компанията, собственост на Десислава Савова, е създадена през 2007 г., като основната й дейност са доставките на течни горива и LPG. Компанията притежава складова база на територията на гр. Мартен, община Русе, за съхранение, маркиране и блиндиране на горива. Доставките компанията извършва посредством собствени транспортни средства, като разполага и със собствена бензиностанция.

Списъкът на бензиностанциите, които са се развили успешно през 2015 г., е дълъг. В списъка на бензиностанциите е компанията под номер 4, която расте с 95% на база приходи, "Им петролиум" от Ямбол. Следващата подред е "Тимойл" от Харманли, която открива първия си обект през 2004 г., като през 2007 г. бензиностанция "Тим ойл" преминава на франчайз договор с верига бензиностанции Shell, като впоследствие Gazprom през българското си дружество "НИС Петрол" придобива бензиностанцията. През 2014 г. "Тимойл" отваря и втория си обект, като търгува и с горива за отопление. Следваща в класацията е "Реинлабс Русе". Списъкът се допълва от бензиностанции в Мадан, София, Стара Загора и т.н.

Големи обеми, големи обороти

Групата на компаниите с големи приходи сред най-динамичните малки и средни предприятия се оглавява от "Оберьостерайхише биодизел - България", която иначе заема осмо място по ръст на приходите. Русенската компания е собственост на "Афина", собственост на Димитрин Стефанов. През 2013 г. дружеството купува инсталация за биодизел и фармацевтичен глицерин, който се използва във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, от едноименното немско дружество. Извършва се монтаж на инсталацията и заводът започва работа през април 2014 г. Производственият капацитет на завода е 100 000 тона биодизел и 10 000 тона глицерин годишно. Обекта е разположен върху част от територията на бившия КТМ – Русе, на самия бряг на река Дунав. Приходите за 2015 г. са 58 млн. лв. От финансовия отчет на компанията за 2015 г. става ясно, че ръководството е предприело, че е постигнато значително подобряване на технологичния процес и са сведени до минимум загубите при преработката на масла и са достигнати максималните параметри при експлоатацията на завода. За 2016 и 2017 г. е планирано да се преработват масла в много по-големи обеми. Дружеството е партньорско на "Астра биоплант", която пък е собственост на търговеца на пропан-бутан "Булмаркет ДМ". Проектът "Астра биоплант" започва през 2007 г. с проектирането и изграждането на съвременен завод за производство на растителни масла и биодизел. Дружеството започва дейността си през 2009 г.

Втора по приходи в сектор горива сред малките и средни предприятия е "Ема транс" с приходи за 2015 г. от 36.7 млн. лв., като приходите на компанията растат с близо 44%.

Според сайта й тя предлага услуги, свързани с автомобилния транспорт и селскостопанският сектор в Централна Северна България. Фирмата предлага продукти на различни производители като смазочни продукти от OMV, Lukoil и DIVINOL, горива на "Ромпетрол България", както и гумите Doblestar. Компанията има четири бензиностанции на територията на град Плевен, три от които работят под марката Rompetrol на принципа на франчайзинга и една под собствения бранд на компанията. Разполага и с ТИР паркинг и автомивка, както и с автомивка за леки автомобили, център за смяна на масла на леки и товарни автомобили, център за продажба и ремонт на гуми както за леки, така и за товарни автомобили, строителна и селскостопанска техника.

С 32 млн. лв. приходи и ръст от 105% на трето място в класацията и по ръст и по приходи се нарежда "Би Ем ойл". Компанията е собственост на Павел Иванов и разполага с петролна база в Стара Загора.

Специализирани в газта

Пернишката "Пауър тийм газ" пък е насочила усилията си в производство, бутилиране, съхраняване, транспорт и търговия на газ. Компанията е собственост на "Пауър тийм 4", която предлага на пазара битова газ. През 2012 г. купува лицензиран склад за съхранение и обработка на безакцизна газ на "Бутан газ" в гр. Перник на територията на "Стомана Перник" с обща вместимост 3500 куб.м. Фирмата разполага със собствен автомобилен транспорт от 10 специализирани автомобила и собствен парк от 15 000 бутилки от различни видове.

Според сайта на компанията тя предлага още и дървени въглища, производство на фирма "Ивера 8".

Друга компания, занимаваща се този път с метанстанции, е "М-газ". Русенската компания е основана през 2006 г. и е собственост на Стоян Манолов. Компанията пуска първия си обект в Русе. Вторият е в Пловдив и работи от 2008 г., а третият в Благоевград функционира от 2010 г. Четвъртият обект отново е в Русе и според сайта на компанията представлява най-голямата компресорна станция за природен газ на Балканския полуостров с четири броя независими един от друг компресора за природен газ с производителност 2500 нм³/час, които могат да работят в паралел и да осигурят общ капацитет от 10 000 нм³/час. "М-газ" притежава и 22 броя полуремаркета за компресиран природен газ, с които се осъществява дейността по доставка на природен газ за промишлени потребители. От отчета на компанията става ясно, че най-големи нейни клиенти са индустриални фирми, таксиметрови, автобусни и автомобилни превозвачи, охранителни фирми и фирми за разносна търговия.

Все още няма коментари
Нов коментар