Изгаря всичко, топли навсякъде

"Клас Бойчев" е сред лидерите в изграждането на отоплителни инсталации

Компанията на Мартин Бойчев и семейството му е изградила газовите инсталации на някои от най-големите компании в България
Компанията на Мартин Бойчев и семейството му е изградила газовите инсталации на някои от най-големите компании в България
Компанията на Мартин Бойчев и семейството му е изградила газовите инсталации на някои от най-големите компании в България    ©  Капитал
Компанията на Мартин Бойчев и семейството му е изградила газовите инсталации на някои от най-големите компании в България    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.

Визитка:

Име: "Клас Бойчев"

Сектор: Строителство и инженеринг

Град: Стара Загора

Създадена: 1994 г.

Акционери: Семейна собственост, Мартин Бойчев

Управител: Мартин Бойчев

Слоганът "Горим всичко, топлим навсякъде" стои на видно място в офиса на старозагорската "Клас Бойчев". Този слоган най-точно характеризира дейността ни, казва един от собствениците, инж. Мартин Бойчев. Компанията е сред водещите в страната в сферата на проектирането, доставката и монтажа на горивна и отоплителна техника. Основана е през 1994 г. от Петко Бойчев. По-късно в работата и управлението й се включват и двамата му синове – Мартин и Стоян.

Основната дейност е свързана с изграждане, преустройство и поддържане на тръбопроводи за газ, вода, пара, въздух, газови, отоплителни и технологични инсталации и съоръжения, изработване на метални конструкции. В периода 2000 - 2002 г. дейността на фирмата се разширява в посока пълен инженеринг, проектиране, монтаж и сервиз на котелни помещения, както и строителство на изцяло нови обекти.

С 20-годишна история

"Клас Бойчев" започва дейността си с класическа монтажна дейност на съоръжения – конструкции и електропроводи. Впоследствие, когато започва газификацията на Стара Загора през 1996-1997 г., "Клас Бойчев" е сред първите фирми, които се включват в реализацията на мащабния проект. "Тогава газификацията беше нещо ново, непознато. Поехме този ангажимент и той определи пътя ни на развитие, свързан с изграждането на газови инсталации", казва инж. Мартин Бойчев. По същото време стартира и програма на Американската агенция за международно развитие за газификация на 20 общински обекта в Града на липите - училища, детски градини, държавната болница. "Клас Бойчев" изпълнява 7 обекта по програмата.

Към 2001-2002 г. Стара Загора вече разполага с най-голямата газопреносна мрежа в страната. "Докато тук мрежата беше с дължина 40 км, в София бяха изградени едва 6 км", припомня инж. Бойчев. Газоснабдяването дава тласък на икономиката на града. Много предприятия от съседните общини разкриват цехове в Стара Загора, за да ползват предимствата на газа. "Клас Бойчев" започва да предлага и инфрачервено отопление и насочва усилията си към внедряване на енергия от възобновяеми енергийни източници - слънчеви преобразуватели, вятърни генератори и други.

Компания, позната на големия бизнес

Дело на компанията е газификацията на магазините от веригата "Метро" в страната, както и на "Нестле" - София, изгражда горивните инсталации на "Шел газ", "Палфингер" - Червен бряг, "Софийска вода", заводите на "Холдинг Загора", "Пилко" - Разград, газифицира пречиствателната станция в Бистрица, изгражда пещите за производство на вафли на "Нестле" и "Престиж". Сред обектите й са и "Арбанаси" АД, "Обединена млечна компания" - София, Русенска корабостроителница, "Медина-Мед" и много други. През 2013 г. "Клас Бойчев" изгражда парна котелна централа с мощност 10 мегавата, която работи с отпадъчните слънчогледови шлюпки на плевенската рафинерия "Марица олио".

Строителството на отоплителните инсталации през годините не се е променило особено, браншът ни е консервативен, казва инж. Бойчев. Преди 20 години обаче носехме огромни рула с чертежи на обектите и ходихме да ги снимаме на ксерокси. Сега всеки техник от обекта може да влезе в интернет на лаптопа си и да види това, което му трябва като чертеж. Това, разбира се, прави работата ни много по-лесна.

Растеж, движен от европроекти

От самото й създаване до днес "Клас Бойчев" отбелязва постоянен ръст в резултатите си. Имали сме години, в които този ръст е по-голям, в други е бил по-малък, казват от фирмата. През годините по-голямата част от малките и средните фирми от сектора в Старозагорския регион са фалирали, не са успели да се справят с предизвикателството, трудните условия на работа. Най-добри резултати фирмата успява да постигне през изминалата 2015 г. Тогава тя увеличава 6 пъти оборота си, който достига 12-13 млн. лв.

В основата на добрите финансови резултати стоят 4 големи проекта, ориентирани към нуждите на агробизнеса. Те са финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Старозагорската фирма изгражда отоплителни системи във ферми за отглеждане на пуйки и патки в Ихтиман. "Там направихме водоохлаждащи инсталации - едно евтино и в същото време отлично решение за фермите за птици.

Изграждането на тези системи беше трудно предвид новите технологии, които приложихме. В областта на агробизнеса трябва да представиш семпли, евтини и надеждни решения. Те трябва да бъдат евтини и като експлоатация и ремонт. Стъпихме на добрия си опит от работата по инсталацията на "Пилко" - Разград", казва инж. Бойчев. През последните 6 години 80% от проектите са за обекти, изградени с европейско финансиране, основно по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за енергийна ефективност.

И отново проблемът с кадрите

В "Клас Бойчев" работят 45 души, петима от тях са инженери. През годините наетите хора варират между 25 и 50 в зависимост от мащаба на проектите, които фирмата изпълнява. За работата са необходими най-вече заварчици и монтажници, а това са много търсени професии в Германия, Белгия, Холандия. В тези страни заплащането е около 15 евро на час, хората там си докарват по 3-4 хил. евро на месец. "Няма как да им дадем такива пари в България, затова има огромно текучество на кадри", казва инж. Бойчев.

Липсата на работна ръка е проблем не само за мен, но и за всички работодатели в региона и в страната, казва съсобственикът на "Клас Бойчев", който е и член на старозагорската организация "Клуб на работодателя", както и бивш неин председател. От клуба вече са създали работна група, която ще излезе с конкретни предложения за това как могат да се решат проблемите на пазара на труда. Най-бързият начин за справяне с проблема е борбата със сивия сектор. Когато не се плащат данъци и осигуровки, могат да се дадат на ръка и по 3000 лева.

Някои работници са доволни от този факт, а той не води до просперитета на бизнеса и икономиката. Работим с много стар Кодекс на труда, което също е проблем, казва работодателят. В развитите държави един човек работи средно на 2.3 работни места, докато в България един човек работи на 1.1 място. Сред начините за справяне с проблема е и въвеждането на ставки за заплащане на труда. Пазарът трябва да бъде по-гъвкав, за да може хората да работят на няколко места и да имат по-големи доходи, смята инж. Бойчев.

Трябва да се приложат политики на задържане на кадрите в България. Сега колкото хора в трудоспособна възраст работят в страната, толкова работят и извън нея. Това ще бъде пагубно за икономиката след време. Затова и старозагорската фирма планира да разшири дейността си извън България. Интересът на "Клас Бойчев" е предимно към Германия, Белгия, Холандия. Така бихме си запазили и кадрите, а това е много важна наша цел, казва инж. Бойчев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ако съдиш по мотото, звучи като екарисаж.

    Много правилно са се ориентирали към завземане на чужди пазари. Трябвало е да го направят отдавна и сега щяха да плащат европейски заплати.

    Нередност?
Нов коментар