🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да си говориш с уредите у дома? Не е трудно

Задаването на подходяща температура в жилището през смартфона помага енергията да се използва ефективно

На пазара се предлагат цялостни решения за "автоматизация на дома", а умните уреди сасамо част от тези възможности
На пазара се предлагат цялостни решения за "автоматизация на дома", а умните уреди сасамо част от тези възможности
На пазара се предлагат цялостни решения за "автоматизация на дома", а умните уреди сасамо част от тези възможности    ©  Shutterstock
На пазара се предлагат цялостни решения за "автоматизация на дома", а умните уреди сасамо част от тези възможности    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За българите сметките за ток като тема на разговор са това, което е времето за англичаните. Особено за нарастващата категория хора, които зимата се отопляват на електричество и не ползват услугите на топлофикация.

В статистиките и класациите България често е сред държавите, които пилеят най-голям енергиен ресурс. На ниво граждани обаче положението може да се промени относително лесно. Известен начин са интелигентните уреди, които изпълняват команди от дистанция. Но технологиите вече са крачка напред - на пазара има цялостни системи за "домашна автоматизация", които обхващат отоплителните уреди, подгряването на вода, осветлението и им осигуряват оптимален режим на работа.

Възможностите за дистанционно проследяване и управление на уредите у дома са в зависимост от отоплителното тяло - конвектор, климатик или газово котле. От значение за комфорта е мощността на отоплителния уред да съответства на помещението, в което е поставен.

Системи за управление на конвектори

Една от умните и все по-достъпни възможности е да се постави програматор, чрез който да се регулира отоплението в зависимост от това дали човек е на място или отсъства.

През 2017 г. норвежката компания Adax например, специализирана в производството и продажбата на електрически отоплителни системи, пусна на пазара новата си линия отоплителни панели. Adax Neo WiFi дава възможност отоплението да се управлява дистанционно от домакинствата, така да се намаляват разходите за енергия и да се щади околната среда. А системата Adax Neo WiFi Smart Home предлага пълна модулна конвекторна система за дома. Панелите са тънки и изчистени от детайли. Системата позволява градусите да се настройват спрямо определени часове в денонощието и различните помещения в дома да бъдат зонирани. Контролът се осъществява през смартфон чрез приложението на Adax, съвместимо с Android и iOS устройства. Връзката между конвекторните радиатори и смартфона се осъществява чрез рутер с безжичен интернет. Ако панелите за отопление са няколко, е възможно в дома да се обособят зони и всяка от тях да бъде регулирана поотделно. Например 24 градуса в дневната, 20 в спалнята и 18 в коридора. Ако човек ще отсъства временно, е достатъчно да влезе в приложението на Adax и да настрои конвекторите на по-ниска температура, а преди да се прибере, да я увеличи, за да се върне в топло и приятно жилище, обясняват от Adax.

До 21% по-ниски разходи за електроенергия

Цените на конвекторите Adax Neo WiFi с програмируем термостат с WiFi варират според големината и мощността на панелите. Уред с 2000W мощност, подходящ за помещение до 19 кв.м (49.4 куб.м), струва малко над 430 лева. При мощност от 800 W - адекватна за помещения до 8 кв.м (20.8 куб.м), цената е малко над 340 лева. Има и по-малки смарт конвектори - за помещение до 4 кв.м (10.8 куб.м), на цена почти 300 лева. Размерите варират от 1.433 м до 56.5 см, като и в двата случая дълбочината е 8.7 см и широчината - 33 см.

Възможност за WiFi управление дават и електрическите панелни конвектори от ново поколение на българската компания "Теси" - TESY Cloud с управление през интернет. Тези конвектори може да бъдат управлявани през WiFi или през интернет връзка от личния компютър през браузър на компанията, или с помощта на мобилно устройство с инсталирано приложение tesyCloud. Компанията обещава до 25% по-бързо затопляне на помещението и до 21% по-ниски разходи за електроенергия в сравнение с механичен терморегулатор.

Приложението tesyCloud дава възможност отоплението да се пуска и спира по всяко време от всяко устройство, свързано с интернет, да се програмират час по час дневната и седмичната температура, която конвекторът да поддържа. Няма проблем и да управлявате от разстояние едновременно всички уреди или всеки от тях поотделно. Цената на смарт конвекторите зависи от тяхната мощност - например стенен конвектор с електронен терморегулатор с мощност 2500 W се продава за около 300 лв. При "Елдоминвест" стенните конвектори 2500 W с WiFi управление струват около 330 лв. И тук, както и при останалите фирми, разновидностите за отопление са много, а изборът е в ръцете на клиентите, от които се изисква само да знаят колко голямо е помещението, което искат да отопляват.

Смарт решения и за климатика

Смарт управлението през мобилeн телефон е възможно и за климатици.

"Булклима", която има над 20 години опит в областта на климатизацията, отоплението и вентилацията, например предлага WiFi управление на климатици през Smart WiFi на цена 80 лв. От дружеството обясняват, че мобилното приложение е подходящо за стенни модели тип FLY, и гарантират управление от разстояние и лесен монтаж и настройка. "Булклима" предлага и друг вариант за WiFi управление на климатици през интернет UTY-TFSXF2 на цена 169 лв. Той е подходящ за различни серии климатици и е съвместим с различни марки и модели рутери. Сред основните му функции са задаването на скоростта на вентилатора, позициониране на жалузите, седмичен таймер, минимално отопление, дисплей за грешки и дори имейл известяване. С по-висока цена - 290 лв., е друг модел WiFi управление - UTY-TFNXZ1, който позволява контрол на още по-голям брой и видове климатици като сериите LT, LU, LM, LFC, LMT, LVC, LVT, LRT, касетъчни и канални модели, пишат експертите на "Булклима". Компанията има и смарт решения за термопомпи на цена от 465 лв.

От "Топломакс" предлагат различни модели за WiFi управление на газови котли на различни цени в зависимост от функциите на смарт термостатите. На цена 135 лв. например се предлага WiFi термостат COMPUTHERM B300RF, който от "Топломакс" определят като добър избор, тъй като е с достъпна цена и съвременна технология.

На следващия етап - умни сгради

Дали има интерес? И още как, казват експертите. Потребителите все по-често обръщат поглед съм възможностите за спестяване на енергия и дистанционно управление на разходите. В света на технологиите вече говорят не само за интелигентно управление на уредите, но и за умни сгради, които сами задоволяват нуждите си от енергия.

България все още е далеч от скандинавските държави например, които са сред пионерите в енергийната ефективност с оглед на климатичните си особености. Засега в страната единствената по-мащабна програма, но със спорен ефект, бе държавната подкрепа за санирането, за което бяха предвидени милиарди.

Българските градове все още са твърде далеч от постиженията на нискоемисионните комплекси в някои от европейските държави. Но всичко е в ръцете на домакинствата и в желанието им за промяна. А умните уреди за контрол на топлината и охлаждането у дома са едно добро начало.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар