4000 пациенти са излекувани от хепатит С в България

Лекарите преговарят със здравната каса за масов скрининг

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хепатит С е вирусно заболяване, което засяга 77 хил. души в България и е основна причина за развитие на неалкохолна цироза и рак на черния дроб.

Хепатит С е и едно от първите смъртоносни заболявания, което може да бъде напълно излекувано и това се случва от три години и в България. В момента са достъпни шест вида терапии, включително и пангенотипни за пациенти, които до съвсем скоро излизаха от статистиката за 96-99% успех при премахването на вируса.

От 2016 година до момента здравната каса е платила лечението на близо 4000 пациенти, което е струвало 28 млн. лв. Успеваемостта на лечението е 99%, като за всеки пациент са спечелени още 10 години живот, а приносът към брутния вътрешен продукт в резултат на това е 491 млн. лв. по изчисление на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

Добри новини

През последните две години гастроентеролозите в България упорито отказваха да назначават лечение на хепатит С без инвазивно изследване – биопсия. С нея се установяваше степента на фиброза на черния дроб.

Изследването е болезнено и има редица рискове за пациента и пациентските организации настояваха то да бъде премахнато, както е според европейските препоръки за лечение на хепатит С. Другата причина беше, че новите терапии за излекуване не се влияят от степента на фиброза на черния дроб и са показани във всички стадии.

От 1 декември биопсия от черния дроб се взима изключително рядко. Вместо това степента на фиброза се установява с еластограф – специална апаратура, специализирана в неинвазивното изследване на черния дроб.

Неоткритите носители

Една от ключовите цели на Световната здравна организация след появата на лечение е хепатит С да бъде елиминиран окончателно до 2030 г. Затова повечето европейски страни имат специални програми за скрининг и излекуване на заразените пациенти.

България реши да разпростре обхвата върху всички хепатити, като започне от хепатит А, В и С, въпреки че механизмът на заразяване и развитието на заболяването е съвсем различно.

След дълги обсъждания националната програма за борба с хепатита все още не е готова. Тя съдържа множество насоки за работа, като една от тях масовият скрининг за заболяването. Той ще се осъществи от личните лекари на всички пациенти от 18 до 74 години, като целта е за около пет години всички записани в листите на личните лекари да бъдат изследвани. Първоначално ще бъдат проследени пациентите, които поне веднъж в живота си са имали голяма хирургична операция и се е наложило да им преливат кръв. Вирусът на хепатит С е открит през 1989 г., а в България кръвта се изследва от по-късен период, като все още има проблем с това, че пациентите не научават, че са вирусоносители, когато даряват кръв.

Личните лекари откликнаха на предложението да изследват пациентите за хепатит по време на годишните профилактични прегледи. В момента се водят преговори със здравната каса тя да заплати тази дейност по откриването на вируса. Притеснителното е, че 2/3 от диагностицираните пациенти продължават да са носители и отказват да се лекуват. Това пък представлява опасност и за тяхното здраве, и за това на партньорите им, които могат да бъдат заразени.

Все още няма коментари
Нов коментар