Големите фармацевтични компании вложиха над 100 млрд. долара за създаване на нови лекарства

Малките в сектора стават все по-иновативни

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

През 2018 г. 59 нови терапии са получили одобрение от FDA - по-малко от половината са на големи фармацевтични компании, а на по-малките се падат 38 или 64%.

Големите фармацевтични компании естествено инвестират най-много средства в развойна и научна дейност (R&D). През 2018 г. най-големите 15 компании по продажби са вложили общо над 100 млрд. долара в изследвания, а Американската администрация за храни и лекарства (FDA) е одобрила рекорден брой лекарства. Все пак трябва да се има предвид, че големите компании в сектора изостанаха с новите регистрации на лекарства през 2017 г., което е помогнало за ръста през 2018 г.

Конкуренция от по-малките

Над 50 нови регистрирани молекули е впечатляващ брой и зад тях стои сериозно финансиране на научноизследователска и развойна дейност на компаниите. Доклад на IQVIA Institute for Human Data Science показва, че всъщност големите фармацевтични компании (тези с над 10 млрд. долара годишни продажби на лекарства) са понижили вложенията си в R&D от 31% до едва 20% от дела на приходите си през изминалото десетилетие.

Докладът установява, че при разработването на иновативни лекарства по-малките биотехнологични компании се представят доста по-добре спрямо големината на бизнеса си. През 2018 г. 59 нови терапии са получили одобрение от FDA - по-малко от половината са на големи фармацевтични компании, а на по-малките се падат 38 или 64%.

Авторите на доклада отбелязват, че значението на големите фармацевтични компании в разработването на лекарства намалява, но те "остават важни партньори" за биотехнологичните фирми. Все пак те виждат намаляване на необходимостта на по-малките играчи да се сливат с големите в сектора.

"Динамиката на развитието, M&A и лицензионната дейност, изглежда, се променят, а нововъзникващите компании запазват контрола върху активите си в по-голяма степен", се отбелязва в доклада. Според данните в проучването новите биофармацевтични компании (които харчат по-малко от 200 млн. долара годишна за развойна дейност и имат под 500 млн. долара приходи от продажби) отговарят за 72% от всички изпитания на лекарства в късен етап в сравнение с 61% преди десетилетие.

Големите с големи разходи за иновации

Roche, Johnson & Johnson, Novartis и другите глобални лидери по продажби в сектора са все още ненадминати с големите си бюджети за научноизследователска и развойна дейност. Швейцарската Roche отново е на върха по инвестиции в R&D (виж графиката) с впечатляващите почти 11 млрд. долара (в сумата се включват и средствата за диагностика). През последните години класацията не се променя много, но има едно голямо изключение – френската Sanofi направи няколко придобивания и е увеличила разходите си за развойна дейност с над 1 млрд. долара за две години - от 5.45 млрд. долара през 2016 г. до 6.6 млрд. през 2018 г., в опит да се върне в лекарствата за онкология.

Merck & Co. (MSD) също заслужава внимание - въпреки че бюджетът й за R&D е бил малко по-нисък спрямо предходната година, с разходи от 9.75 млрд. долара излиза на трето място за 2018 г. Спрямо 2016 г. увеличението е чувствително - тогава американската компания е вложила за целта 7.19 млрд. долара и е била пета по този показател. Ръстът съвпада с извършените над 1000 изпитания на популярното й имунотерапевтично лекарство срещу рак.

Въпреки големите инвестиции в R&D и пускането на нови лекарства от лидерите в сектора малките компании успешно се конкурират с тях. Разработването на нови лекарства обаче често пъти не е ресурсно ефективно начинание, а повечето молекули, избрани за клинични изследвания, не стигат до аптеките и лекарските кабинети. Проучване на Deloitte показва, че възвръщаемостта на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност достигна деветгодишно дъно през 2018 г. Все пак намирането на следващия блокбастър е жизненоважно за биотехнологичните и фармацевтичните компании, а това мотивира влагането на милиарди долари за изследвания и придобивания.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ykk16222035331056442 avatar :-|
    Susan Shaw

    There is no other medication that can cure herpes and other STDs, or STIs, permanently, i have come to find out that herbal medication is the only form of medication that has cured herpes successfully, i was once tested positive of herpes but herbal medicine i got from Dr Ofua Ofure help me to get rid of herpes totally, now am free from herpes virus permanently. contact dr ofua ofure [email protected] to know more about his herbal healing products.
    https://dr-ofua-ofure-herbal-healing-home.business.site or call/whastapp +2347059497969

    Нередност?
Нов коментар