Обемът на фармацевтичните сливания нараства, но сделките намаляват

Конкуренцията за създаване на нови лекарства движи придобиванията на големите компании

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Инвеститорите остават предпазливи поради очаквани реформи в САЩ в областта на ценообразуването на лекарствата, а на други места по света биотехнологичният бум, изглежда, приключи.

Очакванията в началото на годината бяха активността на сделките в бързо разрастващия се фармацевтичен сектор да се възстанови през 2019 г., но по-тежката регулация и политическата несигурност замъгляват бъдещето на сливанията и придобиванията (М&А). Фармацията и здравеопазването са все по-важна част от световната икономика, тъй като населението в редица напреднали икономики, като Япония например, застарява, а увеличаването на доходите в някои развиващи се икономики, включително Китай, означава, че хората могат да си позволят по-добро лечение.

Преизпълнение

Международната адвокатска компания Baker McKenzie прогнозира, че сделките в сектора ще нараснат до 331 млрд. долара през 2019 г., което е ръст от 7% спрямо предходната година (не влизат придобиванията в биотехнологичния сектор). Това означава солидно възстановяване след спада от 5% през миналата година. Годината започна ударно - фармацевтичният гигант Eli Lilly обяви, че купува разработчиците на лекарства срещу рак Loxo Oncology за около 8 млрд. долара, а Bristol-Myers Squibb заяви, че ще придобие компанията за онкологични лекарства Celgene в сделка за 74 млрд. долара. Миналата година също имаше големи сделки като тази на японската Takeda Pharmaceutical, която погълна ирландската Shire за 59 млрд. долара.

Прогнозата на Baker McKenzie почти сигурно ще се сбъдне, защото според анализаторската компания Global Data сделките през второто тримесечие са били на стойност 114.8 млрд. долара (данните включват само обявените и приключени сделки). Това е спад с 10.7% спрямо предходното тримесечие, когато сливанията бяха за 143.29 млрд. долара. На практика за първото полугодие обявените сделки са за 258 млрд. долара, което означава, че ако тенденцията се запази, секторът ще изпрати рекордна година при сливанията и придобиванията.

Нарастването на сливанията и придобиванията (M&A) се дължи на все по-голямата конкуренция за създаване на нови лекарства, смята Джейн Хобсън от Baker McKenzie. "Тъй като компаниите се състезават за добавяне на лекарства в портфолиата си, наблюдаваме по-големи придобивания и лицензиране в ранен етап", заявява Хобсън в доклада на компанията.

Тази позиция се потвърждава от факта, че традиционният голям катализатор на сливанията през последните години е това, че не всички големи производители намират заместители на отслабващите с годините и с изтичащи патенти блокбъстъри и това ги кара да търсят следващия пробив. От друга страна, по-слабата възвръщаемост на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност продължава да насърчава продажбата на неосновни активи, за да се освободят средства за изследвания. Специалистите отбелязват, че компаниите разполагат с достатъчно средства за придобивания. Според консултантите от EY през 2018 г. компаниите са използвали едва 16% от свободните си средства в размер на 1.2 трлн. долара.

От Baker McKenzie прогнозират най-голяма активност на сделките в САЩ и Азия, защото търсенето от страна на потребителите в тези икономики ще тласне компаниите да търсят нови технологии.

По-малко сделки

Сделките в сектора всъщност спадат през първата половина на 2019 г. Когато Bristol-Myers Squibb обяви, че купува Celgene за 74 млрд. долара, анализаторите обявиха, че това е краят на сушата. Шест месеца по-късно AbbVie обяви намерението си да плати 63 млрд. долара за Allergan.

Но големите сливания всъщност замъгляват реалната картина - обемът на M&A през първата половина на годината драстично спадна спрямо същия период на миналата - от 83 на 62. През второто тримесечие имаше само 22 поглъщания в сектора - най-слабото тримесечие за сделките от десетилетие според доклад на компанията Evaluate Vantage. Спадът на броя на M&A през първата половина може да не изглежда като тревожна тенденция, ако не беше фактът, че лицензионните сделки също спаднаха от 80 през първата половина на 2018 г. до 41 през тази.

Намаляването на броя сделки през първата половина на тази година се дължи и на нарастване на фондовите пазари, което доведе до нереалистични оценки на компаниите, посочва Evaluate. "В същото време обаче сделките за компании като Loxo Oncology показват, че когато големите играчи искат да придобият активи, те са готови да го направят въпреки високите цени", се посочва в доклада.

Pfizer се съгласи да плати 11.7 млрд. долара за Array през юни - 62% ценова премия, за да получи достъп до силното портфолио медикаменти за онкологично лечение. Тази сделка се сключи шест месеца след като Eli Lilly обяви, че ще плати 68% премия, за да купи Loxo в сделка за 8 млрд. долара.

Анализаторската компания очаква тласък в сделките през втората половина на годината. Според нея тази година ще бъде рекордна за M&A в сектора, но мегасделки "маскират" по-голям спад в броя на общите сделки. През първата половина на годината едва 8 компании от бранша са излезли на борсата и общо събраха едва 1.3 млрд. долара.

Инвеститорите остават предпазливи поради очаквани реформи в САЩ в областта на ценообразуването на лекарствата, а на други места по света биотехнологичният бум, изглежда, приключи, отчитат от компанията.

Притеснения за догодина

Следващата година обаче може да не е толкова успешна като тази. В прогнозата на Baker McKenzie се казва, че засиленото регулиране и политическата несигурност, включително вероятността от продължаване на търговската война между САЩ и Китай и Brexit, може да се отрази на сделките. Хидео Норикоши от Baker McKenzie смята, че ефект ще окаже необходимостта да се спазва европейският регламент за защита на данните и други подобни правила.

"Тези разпоредби ще принудят компаниите да защитават данните на пациентите, но в същото време те трябва да събират данни за разработването на нови лекарства", заявява Норикоши пред CNBC. Според него независимо дали регулаторите са склонни да прилагат защита, или да предоставят данни на разположение на отговорните страни, дейностите по сливания и придобивания ще бъдат засегнати.

Глобалната консултантска компания Numerof и Associates също прогнозира, че правилата и политиката ще бъдат ключови фактори за сектора през тази година.

Същевременно анализаторите очакват големите компании да започнат да отделят дялове и да продават активи с опит да подобрят финансите си. По-рано тази година американският фармацевтичен гигант Pfizer отдели своята единица за утвърдени лекарства Upjohn и я комбинира с производителя на генерични лекарства Mylan, като създадоха предприятие с оценка от около 50 млрд. долара.

Според консултантската компания McKinsey конкуренцията за най-привлекателните и иновативни активи вероятно ще остане ожесточена и ще стимулира мотивацията за сделки. С все още големите кешови резерви на Pfizer, Merck и в по-малка степен Biogen апетитът към придобивания може да остане привлекателен.

САЩ са постоянният двигател

От 2014 г. до първата половина на 2019 г. в световната фармацевтична индустрия са станали над 400 сливания и придобивания, показват данните на Global Data. Сделките в Северна Америка са били два пъти повече от Европа и седем пъти повече от Азиатско-тихоокеанския регион. В Европа пък е имало три пъти повече придобивания от Азиатско-тихоокеанския регион. Северна Америка води не само в общия брой придобивания, но и във всяка терапевтична част. Придобиванията, свързани с онкологичните активи, са били най-активни в трите географски региона.

Според анализаторската компания големите сделки стават все по-чести, а това е сигнал за нова стратегия, според която водещите компании целят да извлекат полза от силните страни на други фирми и така да преодолеят бариерите пред финансовия успех. GlobalData очаква, че фармацевтичната индустрия ще продължи да бъде привлекателна за големите компании поради факта, че те имат опит в сключване на сделки с фирми, които се фокусират върху високо специализирани биологични средства и други терапии с висока стойност. Фармацевтичните компании, които имат малко на брой и не толкова разнообразни лекарства или много печеливши, чиито патенти изтичат и ги очаква конкуренция от генеричните конкуренти, са тези, които обикновено ще бъдат готови да направят придобивания. Тези компании се стремят да засилят своето портфолио с по-нови, по-иновативни активи и технологии.

Прогнозата е за сериозен спад на всички M&A догодина

Пазарът на сливания и придобивания през следващата година може да се свие с внушителните 25%, защото рискът от глобална рецесия намалява доверието на инвеститорите, а предстоящите президентски избори в САЩ ще внесат допълнителна несигурност. Baker McKenzie прогнозира, че обемът на сделките ще намалее от 2.8 трлн. долара през тази година до 2.12 трлн. догодина. Пазарът в Северна Америка се очаква да се свие от 1.5 трлн. на 1 трлн. долара.

"Инвеститорите се притесняват от високите оценки и увеличаващия се корпоративен дълг и виждаме как обявяването на големи сделки в последно време намалява", заявява пред Financial Times Майкъл де Франко, глобален директор за M&A в Baker McKenzie.

Европа също ще усети понижението, като предвижданията сочат, че сделките ще бъдат за 427 млрд. при 567 млрд. долара тази година.

Първите девет месеца на тази година също не са обещаващи - M&A са се забавили в глобален мащаб до най-слабото си ниво за последните две години. Сред причините за това са опасенията от свиване на световната икономика, които подкопаха корпоративното доверие и проваленото мегасливане на стойност 200 млрд. долара в тютюневата индустрия между Philip Morris International и Altria.

Все още няма коментари
Нов коментар