Основната ни цел е да не оставим нито един пациент без терапия

Лиза Бонадона, генерален мениджър на GlaxoSmithKline за България

С любезното домакинство на Н. Пр. Ема Хопкинс, екипът на GlaxoSmithKline България, ръководена от Лиза Бонадона (вдясно), отбеляза в посолството на Великобритания 50 години иновации в белодробната терапия
С любезното домакинство на Н. Пр. Ема Хопкинс, екипът на GlaxoSmithKline България, ръководена от Лиза Бонадона (вдясно), отбеляза в посолството на Великобритания 50 години иновации в белодробната терапия
С любезното домакинство на Н. Пр. Ема Хопкинс, екипът на GlaxoSmithKline България, ръководена от Лиза Бонадона (вдясно), отбеляза в посолството на Великобритания 50 години иновации в белодробната терапия    ©  GlaxoSmithKline България
С любезното домакинство на Н. Пр. Ема Хопкинс, екипът на GlaxoSmithKline България, ръководена от Лиза Бонадона (вдясно), отбеляза в посолството на Великобритания 50 години иновации в белодробната терапия    ©  GlaxoSmithKline България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Каква бе изминалата година за "GSK България"?

- Последната една година бе изпълнена с предизвикателства, но и много успешна за компанията – на глобално и локално ниво. Отворихме нова страница в развитието си, подчинена на трите ни основни стълба – иновации, представяне и доверие. Усилията ни за преструктуриране са подчинени на това да посрещнем нуждите на пациентите в най-належащите за тях области и там, където имаме какво да предложим на обществото от гледна точка на иновации.

В този ред на мисли в края на миналата година сключихме няколко партньорства, които вече дават своите резултати, каквото е придобиването на Tesaro – американска онкологична компания, фокусирана върху разработката на иновативни лекарствени терапии за редица злокачествени заболявания. В няколко европейски пазара интеграцията между двете фирми е факт и GSK в момента финализира следващата вълна oт нововъведения.

Разработването на иновативни онкологични терапии не означава, че напускаме респираторната област, в която имаме сериозно присъствие. В България, както и в още 10 други европейски пазара си партнираме с трета страна, за да осигурим по-ефективен достъп до респираторното ни портфолио. Стратегическо решение на глобално ниво, което подпомага поетата от нас посока – иновации в онкологията, но не лишава пациентите от достъп до животоспасяваща терапия.

Ние продължаваме да бъдем лидер в осигуряването на лекарствени продукти за хронични белодробни заболявания и това е видно от богатото портфолио, с което разполагаме. Благодарение на тази иновация пациентите с тези заболявания могат да подобрят значително качеството си на живот, а медицинските специалисти в България имат достъп до всички лекарствени продукти, които да им помогнат в постигането на тази цел.

Кое е нещото, с което най-много се гордеете през изминалата година?

- Опитът ми показва, че хората винаги са най-големият източник на гордост, и съм щастлива да работя с прекрасния екип на GSK тук, в България. Не само заради техния опит и професионализъм, но и защото работят на изключително високо вътрешно и външно ниво. Това, което особено много оценявам, e българският дух. Онази страст да свършиш всяко нещо по най-добрия възможен начин и винаги да се бориш за това пациентите и лекарите да имат най-добрия достъп до иновативни терапии; да посрещнеш всички предизвикателства на външно и вътрешно ниво с желание и непрекъснато да се стремиш да запазиш позицията на компанията като доверен партньор на всички участници в сектора на здравеопазването – институции, медицински специалисти, асоциации, неправителствен сектор и пациентски организации, е нещо достойно за възхищение.

Разбира се, съм изключително горда и с резултатите ни през годината, но най-близо до сърцето ми е отбелязването на постиженията на GSK в респираторната област – 50 години иновации и наследство. Като част от дейностите организирахме събитие в резиденцията на британския посланик в София, на което се видя партньорският подход, върху който "GSK България" работи през последния половин век – институции, председатели на медицински асоциации и пациентски организации – всички те ни насърчиха да продължим в същия дух поне още 50 години.

Факт е, че продуктът, който сме пуснали преди половин век – бързодействащ бронходилататор, е наличен и се ползва и до днес от пациентите с астма, но разбирането ни за хроничните респираторни заболявания се разви много за това време. Доказателствата са навсякъде около нас – пациентите с тежка, еозинофилна астма вече имат достъп до биологична терапия, която да им позволи да изживеят всеки свой дъх. В допълнение към противогрипната ни ваксина GSK работи върху разработване на такава срещу RSV вирус при възрастни и бременни като част от ангажимента ни за развитието на глобално здраве в световен мащаб.

Каква очаквате да бъде следващата 2020 година?

- Ако и 2020 е така успешна както 2019, би било чудесно. Дори и тази динамичност да продължи – и по отношение на средата в България, и в посока развитието на глобалната стратегия на компанията. Ще имаме възможността да отбележим няколко важни за GSK юбилея – 10 години ViiV Healthcare – компанията, представена от GSK в България, която е изцяло посветена на лечението на ХИВ. В тази област се направи много за последните години по отношение постигането на 90-90-90 целите на UNAIDS и Световната здравна организация, което е заслуга на всички партньори – да работим заедно в името на подкрепата за хората, живеещи с ХИВ. Това е и областта, в която доказваме на практика значението на всеки от стратегическите ни стълбове:

> Иновации – в близко бъдеще очакваме одобрение за дългодействаща инжекционна форма, която показва отлични резултати в клиничните проучвания до момента;

> Представяне – СЗО наскоро обяви една от молекулите ни като "предпочитан вариант за лечение на ХИВ във всички популации";

> Доверие – с всичко, което правим, основната ни цел е да не оставяме нито един пациент с ХИВ без терапия. Това включва не само разработването на нови терапии, но и оказване на подкрепа за инициативи, които да намалят стигмата за това (вече) хронично заболяване – каквито са диабетът и сърдечно-съдовите болести.

През 2020 възнамеряваме да отбележим подобаващо и 10-годишнината на ваксинопрофилактиката срещу пневмококи в България с ваксина на GSK. Радвам се, че българските деца имат осигурен безплатен достъп до нея от 2010 г. – огромна заслуга на институционално ниво и сериозен принос към имунизационната политика на България. Основното предизвикателство пред всички нас като част от обществото е да повишим имунизационния обхват, за да намалим случаите на отит и други усложнения, предизвикани от пневмококовите инфекции. Неслучайно Световната здравна организация обяви настроенията срещу ваксините като една от 10-те заплахи пред общественото здраве в световен мащаб. Всички ние трябва да се борим с това – активно и проактивно – навсякъде, всеки ден.

Още едно важно честване за нас ще бъде отбелязано през 2020 г. – приносът за здравето на обществото, възможен благодарение на антибиотичното ни портфолио през последните 25 години. В GSK осъзнаваме критичната роля и предизвикателствата, породени от антибиотичната резистентност, и усърдно работим за правилното предписване и употреба на антибиотици от десетилетия. Връщайки се към иновациите, съм горда от факта, че наскоро обявихме старт на Фаза III на клинично проучване на антибиотик, който се очаква да е първи в класа си. Той лекува две урологични инфекции, които не се повлияват от терапия с нови перорални антибиотици през последните 20 години. Случайно или не, урологията е сред терапевтичните области, в които GSK има сериозно присъствие в България.

На последно място, но не и по значимост, се надявам през следващата година да продължи засиленият диалог между индустрия и институции. Надявам се и в България да започне да се мисли за здравеопазването като инвестиция, а не като разход – в името на всички пациенти, които разчитат на достъп до иновативни терапии за своето заболяване. Смятам, че това е начинът да подобрим цялостните показатели на България и това ще рефлектира положително върху икономиката на държавата, демографската ни политика и ще повиши стандарта на живот с по-здраво население.