🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лятното разписание на летище Бургас с нови дестинации

Пътуващите от Бургас ще могат да летят до 31 държави

"Фрапорт България"
"Фрапорт България"
"Фрапорт България"    ©  "Фрапорт България"
"Фрапорт България"    ©  "Фрапорт България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Летище Бургас, което през 2018 г. обслужи полети до повече от 140 дестинации, обяви графика си за предстоящия сезон. Това лято новите дестинации за летището са 5: Херсон в Украйна, Дърам във Великобритания, Бейрут в Ливан, Неапол в Италия и Буфарик в Алжир.

Авиокомпаниите, които не са обслужвали летище Бургас миналата година, но ще изпълняват полети това лято, са 4: Wideroe, GetJet, I Fly и Jet2.com. Wideroe представя три дестинации в Норвегия (Олесун, Трондхайм и Тромзо), а GetJet и I Fly ще летят съответно до Вилнюс и Москва. Полети стартира и британската Jet2.com, която ще свърже Бургас с 9 летища във Великобритания: Белфаст интернешънъл, Бирмингам, Източен Мидландс, Единбург, Глазгоу, Лийдс Брадфорд, Лондон Станстед, Манчестър и Нюкасъл.

"Изключително щастливи сме да приветстваме известната с наградите си авиокомпания Jet2.com и продължаваме да работим за привличането на нови партньори", заяви Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на "Фрапорт България", фирмата - концесионер на летище Бургас.

С новите маршрути на Jet2.com дестинациите в Обединеното кралство, които летището ще обслужва през лятото, стават 16. Както и през 2018 г., Великобритания е един от най-големите пазари за двете морски летища и Бургас очаква ръст на британските туристи, коментира Хеппе.

Освен Обединеното кралство другите водещи пазари за летище Бургас отново са Русия, Германия и Полша и въпреки че "Фрапорт България" прогнозира спад на немския и руския пазар, компанията очаква увеличение на полетите от Великобритания, Полша, Чехия и Дания.

"Предвид историческите ръстове на пътникопотока през последните 3 години нашите очаквания за 2019 г. са за лек спад – в рамките на 8%. Намираме това за абсолютно нормално с оглед на засилващата се конкуренция от останалите туристически дестинации", обясни Хеппе.

Една от основните цели на "Фрапорт България" остава осигуряването на най-добри условия за всички превозвачи и пътници, поради което инвестициите на летище Бургас продължават. Тази година концесионерът ще работи върху проекти, свързани с разширяване и рехабилитация на перона, разширяване на пътническия терминал, както и изграждането на второто разширение на паркинг зоната.

През първите 12 години на концесията си "Фрапорт България" е инвестирала 185 милиона лева в летище Бургас, в резултат на което летището може да се похвали, че изпълнява най-високите европейски стандарти за безопасност според EASA – европейската агенция за авиационна безопасност, която стандартизира дейностите на летищата в сферите на безопасността и ефективното използване на ресурси.

"Фрапорт България" е германско-българскa компания, която през 2006 г. спечели концесия за управление на летище Варна и летище Бургас за 35 години. В съвместната компания немската "Фрапорт" притежава мажоритарен дял от 60%. "Фрапорт България" се грижи за повишаване качеството на обслужване и цялостното изживяване на пътниците, обучението и повишаване квалификацията на служителите, обновяване на техниката, въвеждане на нови технологии, както и разширяване и модернизиране на инфраструктурата. В компанията във Варна и Бургас работят повече от 600 постоянни и около 1200 сезонни служители.