🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спасители до плажа

Местата и хората, които правят Бургас по-добър

Чавдар Ченков от "Бургас рециклира" (вляво) и управителят на "Хамалогика" Неделчо Андреев
Чавдар Ченков от "Бургас рециклира" (вляво) и управителят на "Хамалогика" Неделчо Андреев
Чавдар Ченков от "Бургас рециклира" (вляво) и управителят на "Хамалогика" Неделчо Андреев    ©  Надежда Чипева
Чавдар Ченков от "Бургас рециклира" (вляво) и управителят на "Хамалогика" Неделчо Андреев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разходете се след 8 часа вечерта по централните улици на Бургас. Ако не е лято, ще сте само вие и още няколко ентусиасти. Един от основните проблеми на морския град е отсъствието на хора, и по-специално на тези между 19 и 35 години.

Въпреки че вече четири пъти печели "Най-добър град за живеене", Бургас губи своите млади. През 2018 г. областта отчита положителен механичен прираст, тоест повече заселили, отколкото изселили се, но плюсът идва от възрастовите групи над 50 години, а в по-младите групи - от 10 до 29 години, прирастът е отрицателен.

Не всичко обаче е загубено. Отвъд статистиката редица млади бургаски ентусиасти са останали или дори са се върнали в града. Тяхната цел: да превърнат морския град в едно по-добро място за живот. Ето как.

"Хамалогика"

Четвъртък вечер на един от етажите на бившето радио "Южен Бряг" в Бургас. Около 30-ина младежи играят настолни игри. Мястото се казва читалище "Хамалогика". В основата му е екип от завърнали се млади хора. Всичко започва през 2012 г. като проект на група приятели, обединени около идеята градските пространства да се напълнят с култура и изкуство, поднесено по адекватен за времето начин, а хората да станат по-ангажирани с важни за града теми. Основателите на "Хамалогика" участват в стратегията за превръщането на Бургас в европейска столица на културата за 2019 г. Оттам е и идеята за създаването на читалището, съвременен културен хъб и форум за различни събития.

Пространството е наето от общината през 2014 г. Благодарение на доброволни усилия и дарения отваря врати на 1 септември 2016 г.

Сред проектите на "Хамалогика" са "Кариерна библиотека" по модела на датския формат Human Library, където специалисти в дадена област споделят опита си с младежи и студенти. Във формата "Дестинация Х" пътешественици разказват за пътуванията си. Четвъртък е денят на бордовите игри. И т.н.

Пространството не се развива безпроблемно. По думите на сегашния му управител Неделчо Андреев, който организира и състезанието BurgasRun в града, средствата не са достатъчни за финансовата му устойчивост. То се издържа основно от членския внос на своите 150 членове, няма много бизнес, който е готов да спонсорира подобно място, общината помага само за финансирането на конкретни проекти, а мястото разчита основно на доброволен труд на ентусиасти. Сега целта на Нед е да направи някои промени, които включват и концентрирането на по-големи правомощия и отговорност в управителя.

Голяма неизвестна е каква ще е съдбата на "Хамалогика". Една част от сградата е собственост на държавата, друга на общината, като между двете се водят дела и решението на съда скоро ще стане ясно, както и името на бъдещия хазяин.

HashtagStudio

Едно от местата, които трябва да посетите в Бургас, ако сте фенове на комедията, е HashtagStudio. Бар на горния етаж и сцена на долния. Мястото е дело на съдружниците Иван Желязков и Георги Илиев. А Георги като дизайнер стои зад оригиналната му визия. Преди това двамата се занимават със заснемането на виртуални разходки за Google Street view. Момчетата обаче имат класическа мечта – да имат бар.

"Един ден това място буквално ни беше предложено, след като си тръгна предишният наемател", казва Иван. Двамата се захващат с ремонта на доскорошното кафе. Първоначалният план е само за леки корекции. До момента, в който при свалянето на осветлението не пада окаченият таван. Усилията се увеличават, като започва да се търси вариант как да се разработи и долният етаж от заведението и как да бъде напълнен със съдържание.

"Трябва да има причина някой да слезе долу", казва Иван. Така се стига до идеята долу да се появи сцена, като първоначалната амбиция е на нея да се случва нещо всеки ден. Идеята обаче се оказва твърде амбициозна, като двамата бързо установяват, че в града няма много ентусиазирани хора, които правят неща.

Заведението отваря врати на 21 юли 2017 г. До септември обаче на сцената няма нито едно събитие.

Тогава настъпва и повратният момент. Георги се свърза с формацията "ХаХаХа ИмПро Театър" от София. Те откликват на поканата. Събитието привлича 70 - 75 души публика. "Седяха по стълбите, навсякъде, и си казахме - явно има интерес", казва Иван. Оттам нататък реакцията е верижна. "Всеки, идвайки, ни препоръчваше някой друг, на когото да се обадим", казва Иван, като това е и най-вероятната причина така силно да се развие комедията. Артистите идват основно от София. Публиката обаче е бургаска, като момчетата не могат да се оплачат от интереса към мястото и сцената. Събитията събират около 60 - 70. "За такъв град мисля, че има хора, които оценяват и са готови да платят", казва Иван.

BurgasLab

Освен културата новите технологии са другото, което може да задържи млади хора в града. Част от тях могат да бъдат открити в BurgasLab – коуъркинг спейс през деня и хакерспейс през нощта. Това най-общо значи, че хора с всякакви технически умения се събират да експериментират тук.

Идеята се заражда преди около 5 години, разказва Елица Ченкова, която тогава се връща в родния си Бургас от Холандия, а сега работи дистанционно за софийска компания. "Първо се събирахме в ресторантчета, бирарии, барове", казва тя. Нуждата от собствено място се засилва и така се стига до наемане на помещението, което предлага 8 работни места и се финансира на принципа на членски внос.

По-широката им идея обаче е да се опитат да развиват самата IT общност в града. В Бургас има 4-5 по-големи компании в сектора.

Сряда е денят, в който от време на време се провеждат минилекции, т.нар. Lightning talks, от максимум 7 минути на различна тематика, като впоследствие темата се дискутира. Специалистите, работещи в BurgasLab, са ангажирани и в обучението на начинаещи IT специалисти. "В BurgasLab идват студентите за допълнителни занимания и ние помагаме", казва Ели.

От 5 години BurgasLab организира и BurgasGamеJam, което се провежда 3 дни през януари, като състезанието е част от глобалната инициатива Global Game Jam, в която участват 50 страни от цял свят. Благодарение на общината и осигурената от тях локация BurgasLab успява да запази 48-часовия хакатон за правене на игри безплатен за участниците.

"Бургас рециклира"

Архитектът Чавдар Ченков е един от съоснователите на "Хамалогика". Той стои и зад проекта "Бургас рециклира", започнал преди 6 години. Всичко започва от идея за събиране на капачки, парите от които да отиват за патерици или инвалидни колички за хора в нужда. Решава се към идеята да бъдат привлечени децата, като им се обясни защо пластмасата е вредна и не бива да се хвърля в природата.

Първата инициатива на "Бургас рециклира" са обучения от 2 часа в първите класове на четири бургаски училища. Първата година обучението е посредством театрална сценка. На следващата има работилници за пластмаса и хартия, които да покажат на децата, че това са ресурси, които могат да се използват повторно. Появява се клипче, което да покаже на скептичните, че отпадъците наистина на финала попадат в сепарираща инсталация и биват рециклирани. Всяка година кампанията се разраства както по отношение на броя обхванати училища, така и по отношение на доброволците, въвлечени в инициативата.

Последната инициатива на "Бургас рециклира" е "Устойчива мрежа". "От тази година мислим в по-широк спектър на нещата, за да докараме реална промяна", казва Чавдар. Целта е да се включат в по-голяма степен общината, бизнесът, хората. Съществена част от устойчивата мрежа ще са заведенията, които ще работят в посока намаляване на отпадъците, които генерират. Те ще трябва да отговарят на между 4 и 10 условия. Например водата трябва да е само в стъклени бутилки, сламките и хартиените чаши да са биоразградими, клиентите да могат да получат безплатно вода от чешмата, отпадъците да се събират разделно и т.н. Заведенията също трябва да поощряват клиентите да ползват собствени чаши и прибори за многократна употреба, като им дават отстъпка.

"Бургас рециклира" вече има потвърждение от 5 заведения, които искат да се включат в престижната устойчива мрежа. Плановете са тя да се разгърне. Да се включат магазини, където можеш да вземеш храната в собствени съдове, без торбички, сиренето да се завива в хартия и т.н. Да се добавят обущари, места за ремонт на електрически уреди и т.н. - все места, където можеш да удължиш живота на дадена вещ, вместо директно да я изхвърлиш. А всички тези места заедно с локациите на контейнерите за разделно изхвърляне на отпадъците и временните пунктове ще бъдат поставени на обща карта за удобство на ползвателите.

Все още няма коментари
Нов коментар