🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДЛС "Несебър" увеличи приходите си от ловен туризъм с 25%

Стопанството предлага отлични условия за лов и атрактивни маршрути за екотуризъм и фотолов

ДЛС
ДЛС
ДЛС    ©  ДЛС
ДЛС    ©  ДЛС
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ДЛС "Несебър" заема най-източната част от централното било на Стара планина, край живописния черноморски бряг. Намира се на 400 км от столицата София, като най-близките летища са Бургас на 40 км и Варна на 80 км. Комбинацията от гора, планина, море и ловен район се оказва много привлекателна за туристите. Ловното стопанство стопанисва дивеч върху 24 000 ха ловна площ. Климатът е умерено-континентален с причерноморско влияние. Гората е предимно широколистна с преобладаване на благун, цер и бук.

Ловна дейност

Ловното стопанство предлага отлични възможности за лов на благороден елен, елен лопатар, дива свиня, муфлон, горски бекас и чакал. За комфорта на гостите се грижи персоналът от ловен дом "Горска барака", който се намира по пътя за Варна. Друго предпочитано място е ловната база, разположена в административната част на ДЛС "Несебър", в самия център на черноморския град. Двата ловни дома разполагат общо с 13 стаи и гарантират уют, спокойствие и отлични условия за почивка. Намиращият се в близост туристически комплекс Слънчев бряг и древният град-музей Несебър под егидата на ЮНЕСКО правят посещенията тук още по-вълнуващи. Атрактивни маршрути за екотуризъм и фотолов са защитените местности Ортото, Калината, Смриките и Иракли.

Всяка година ДЛС "Несебър" отчита ръст на ловните туристи, дошли тук от страната и чужбина. За миналата година приходите на ловното стопанство от ловен туризъм са се увеличили с 25%, посочва директорът на ловното стопанство Димитър Мандулев. "Дори не успяхме изцяло да отговорим на търсенето, тъй като имаше предпочитание към лов на гонка на дива свиня, но по принцип избягваме да практикуваме този лов, защото безпокои животните", казва Мандулев. И тази година ловното стопанство може да се похвали с трофеи – златни медали от дива свиня, от муфлон и благороден елен. Има и сребърни и бронзови медали от дива свиня. За пръв път през миналата година е започнал подборен отстрел на елен-лопатар. Пазим най-добрите екземпляри с цел генетично да развиват популацията, казва директорът на ловното стопанство. Освен дива свиня тук ловуват благороден елен на издебване, традиционно през септември. За трета поредна година ДЛС "Несебър" посреща туристи от САЩ, които идват, за да практикуват лов с лък. Този вид лов безпокои минимално дивеча, казват от ръководството на ловното стопанство.

Горскостопанска дейност

ДЛС "Несебър" извършва също дърводобив и лесокултурни мероприятия. Стопанството има 2 разсадника, в които произвежда фиданки за залесяване и декоративни фиданки. За миналата година е залесило около 24 дка с местни видове, предимно дъбова растителност. Като цяло залесяваме там, където е имало пожари, казва инж. Мандулев. Държавната горска територия на ДЛС "Несебър" е около 18 000 ха. Тя нараства през последните години във връзка с възстановяването на някои територии. Планът за залесяване за тази година вече е изпълнен. Залесени са 22 дка. Стопанството е добило и реализирало около 21 000 куб.м дървесина. В ДЛС работят 50 души. То е сред основните постоянни работодатели в Несебър. Основните му приходи са от дърводобив, след това от ловно-стопанска дейност, от горските разсадници, от външно финансиране по европрограми.