🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Димитър Николов: Постигнахме устойчивост при създаването на работни места

Кметът на община Бургас

Димитър Николов: Постигнахме устойчивост при създаването на работни места
Димитър Николов: Постигнахме устойчивост при създаването на работни места
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Образование: висше икономическо – Икономически университет – МоскваПрофесионална диплома по мениджмънт и професионален сертификат по мениджмънт – Open University и НБУ

Магистър по финансов мениджмънт - СА - Свищов

Обществена дейност:

Зам.-председател на БТПП – Бургас

Председател на Консултативен бизнес съвет – Бургас

Председател на Комисията по икономика и инвестиции към Общински съвет - Бургас

Регионален представител на КРИБ за Бургаска област

Член на университетското настоятелство на БСУ

Награди:

"Бург на годината" за 2005 г.

Носител на наградата "Димитър Бракалов" - 2005 г. - за благотворителност и принос за развитието на Бургас

Носител на статуетка "Хермес" на Бургаската търговско-промишлената палата за 2004 и 2005 г.

Кмет на 2014 година

Награда от Българска стопанска камара за иновативно развитие на градската икономика 2015

Приз за цялостно прозрачно управление от Фондация "Прозрачни регламенти"

Член на Изпълнителната комисия и зам.-председател на партия ГЕРБ

Семейно положение: женен, с три деца.

Господин Николов, докъде стигна реализацията на проекта "Индустриален и логистичен парк – Бургас"?

- Тази година приключваме първата фаза на "Индустриален и логистичен парк - Бургас", бих казал, успешно, защото към началото на 2019 г. са усвоени почти всички терени. Удовлетворен съм, че с подкрепата на държавата и на общинския съвет успяхме от едно активно блато да създадем пълноценна индустриална зона, към която има голям инвеститорски интерес. Изграждат се нови предприятия, които ще дадат повече увереност на хората за бъдещето. Последните две години бяха много активни по изграждането на инфраструктурата на индустриалната зона. Искахме да дадем фронт на фирмите да строят сградите си. Създадохме необходимите условия и в администрацията, за да премахнем бюрокрацията – бърза процедура по регистрация, по издаване на съгласувателни документи, включително строителни книжа. Налагаше се колегите ми да работят и в почивните дни. Усилията ни бяха оценени високо от бизнеса. Поради засиления инвестиционен интерес минаваме към втора фаза на проекта. Създаваме нов, почти три пъти по-голям индустриален парк върху площ 600 дка в Промишлена зона–юг. Чрез него ще отговорим на желанията на фирмите, които имат нужда от по-големи терени.

Дава ли добър резултат съвместното участие на държава и общината в изграждането на индустриални зони?

- Това е добра формула за създаване и управление на индустриалните зони в страната. Виждам, че много общини проявяват интерес към нея, тръгват по нашия път. Вече има добре смазан механизъм за това как да се случват нещата между министерствата и местната власт. Бих казал, че за да се постигне успех, са необходими преди всичко воля и упоритост от двете страни.

Расте ли Бургас през последните години?

- Градът расте и това изисква усилия от страна на общинската власт по отношение на нова инфраструктура, училища, детски градивни. През последните години ние насочихме много средства от бюджета в тази посока. От тази година се промени съотношението за издаване на строеж на търговски и индустриални сгради за сметка на жилищните сгради, което показва устойчивост в създаването на работни места. Досега водещо беше издаването на разрешителни за жилищни сгради, докато сега индустриалните и търговските разрешителни са повече от тези за жилищни сгради. Бургас е четвърти по големина град в страната. Имаме доста предизвикателства – стремим се да устояваме на изтичането на наши кадри в столицата и в чужбина. В същото време успяваме да привлечем и голям брой жители от съседните региони. Чисто като демография нямаме отрицателни тенденции.

Съществуват ли все още възможности за строителство в централната градска част?

- Ние имаме приет Общ устройствен план, в който са изяснени всички детайли - къде може да се строи, къде са зелените и спортните площи, къде са местата за култура и отдих. Затова нямаме конфликти в тази посока. Бургас донякъде е ощетен откъм свободни терени и възможности за ново строителство, защото на изток е морето, заобиколени сме от две големи езера – едното е резерват, другото езеро е по "Натура 2000", с тежки условности по отношение на строителството. Опитваме се да помогнем за трансферирането на търговските и индустриалните дейности в западна посока, за да се освободят терени за жилищно строителство. Гледаме обаче този процес да е планиран и балансиран, защото едно стихийно развитие на жилищното строителство изисква и доста средства по отношение на инфраструктурата, разраства се броят на автомобилите, недостигът на паркоместа. Миналата година изградихме 700 паркоместа, тази година сме заложили още 1000. По този начин ще отговорим на нарастващата нужда на хората. Забелязвам една лека вътрешна миграция. Част от чужденците, които са закупили ваканционни имоти, започват да се местят към областния град. Може би защото животът в големия град дава повече възможности, по-интересен е целогодишно.

Какви бяха акцентите в работата ви през изминалата 2018 г.?

- През 2018 г. основните ни цели бяха насочени към качественото образование в нашия град. През 2019 г. акцентираме на образование и здравеопазване, както и на инфраструктурата за индустриални дейности. Продължаваме политиката си за изграждане на нови училища. Миналата година въведохме в експлоатация две нови учебни заведения - новото училище по компютърно моделиране и програмиране и две нови детски градини. Успешно работим по новата програма "Първокласно начало" за изцяло дигитализиране, ново оборудване и методика на учене във всички 92 класни стаи, където ще бъдат обучавани първокласници. Иновативният подход ще направи образованието на децата ни по-добро, а реализацията им – по-успешна в бъдеще. Успяхме със съдействието на Министерството на културата да изградим сградата на Националната художествена академия – филиал Бургас. Готова е сградата на новия ни Медицински факултет в университет "Проф. Асен Златаров". Тази година планираме да закупим още един общински кораб до остров Света Анастасия. Така ще можем да откликнем на желанието на туристите да го посетят. Въвеждаме нови туристически атракции на античния град Аква Калиде. Откриваме нова фаза по отношение на археологията и разкопките там. Ще изградим нов пристан в рибарското селище с възможност за презентиране на рибарския занаят и поминък, около който на практика се е създал град Бургас. Ще кандидатстваме с проект за възстановяване на облика на храм "Св. св. Кирил и Методий".

Докъде стигна изграждането на спортен комплекс "Арена Бургас"?

- Многофункционалната спортната зала ще бъде завършена до края на годината. Тя се изгражда с подкрепата на държавата, със съдействието на министерството на спорта. Средствата са от републиканския бюджет, като една част се финансира от бюджета на общината по отношение на довеждащата инфраструктура, част от оборудването. Ще можем да използваме многофункционалната база за развитието на всички спортове - най-вече за лека атлетика, провеждане на европейски спортни първенства. Това ще даде възможност за базиране на спортни лагери тук, ще бъде чудесно място за допълнителни тренировки. През следващата година ще бъде завършен и Конгресният център, разположен в района на пристанище Бургас. Той се изгражда се от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и ще даде възможност да бъдем домакини на много международни събития.

Запазва ли община Бургас преднината си в усвояването на европейски средства?

- Вече имаме самочувствието и експертизата по отношение на европейските проекти. Настояваме за по-голяма гъвкавост и промяна на критериите през следващите програмни периоди. Моето мнение е, че трябва да се даде самостоятелност на общините да разпределят средствата спрямо нуждите и вижданията си. Трябва да ни дадат по-голяма възможност да кандидатстваме по проекти, като изграждане инфраструктура например, която ще помогне фирмите да бъдат по-конкурентни, както и да имаме възможност да вкарваме повече технологии в общините си.

Приключвате трети кметски мандат. Каква е равносметката за изминалите години?

- Удовлетворен съм от реализираните успешни проекти, насочени към по-доброто настояще и бъдеще на моя град. И занапред ще правя всичко по силите си, за да бъде Бургас перспективен и конкурентен град с много млади хора и добри възможности за развитие.

Все още няма коментари
Нов коментар