🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бургас: кратък, но вкусен и доста шумен гид

Какво, къде, как и с кого

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последно кафе или първа бира

Вече тринадесет години Barbossa на ул. "Сердика" 2 сплотява тази част от града, която има нужда от по-различна музика, алтернативни събития с интересни гостуващи диджеи и непринудена атмосфера с изчистен интериор. Прави го, без това да изглежда нишово - мястото е подходящо едновременно за сутрешно кафе, среща през деня или излизане до късно.

Свеж младежки дух се усеща и от Papa Beer на ул. "Милин камък" 1 – най-популярното място в града за крафт бира. Барът е специфичен и с това, че развива свои брандове пиво като "Баси кефа", "Опасен чар" и "Дами канят". В подобна посока работи и The Brewery ("Пивоварната") на ул. "Хан Крум" 6, която също си има крафт бира – Veritas, но се отличава и с наличието на кухня и жива бира (която има срок на годност 72 часа). Hashtag Studio на ул. "Абоба" 1 пък се профилират в стендъп изяви и куизове.

Място, което ще ви предложи добро преживяване и сутрин, и вечер, е също така "Кардамон" на "Богориди" 27, едно от по-новите попълнения в града.

Жива музика

"Бар без име", първоначално основан в Созопол, а сега намиращ се в близост до Държавната опера, смени управителите си през годините, но остана основното място за жива музика в града - включително и за по-нови имена, с изцяло авторски изпълнения. По-разнообразен в програмата си е и Alive Bar. Сред водещите места е също "Таргет", който е по-насочен към рока. Вече от почти десетилетие съществува Ten Fingers, чиято посока е към блус и акустичната музика.

По-познатите имена от българския поп обикновено са в "Нептун", място, което привлича не само с архитектурата си (построено е през 1948 г.), морското меню, но и с панорамата си – то е едно от първите неща, които виждате на Централния плаж.

Ресторанти

Ако искате да съчетаете морска храна и красива гледка, освен "Нептун" възможност за това дава и "Даляна" на Морската гара.

Няколко стъпки встрани от потока на хора по ул. "Александровска", по ул. "Силистра", ще намерите Ti Bar and Kitchen, място с приятна атмосфера и сезонно меню. Извън главните улици има някои приятни изненади. Както подсказва името, гостилница "Крилце или кълка" на тихата ул. "Антим I" ще зарадва най-вече месоядните. В близост до Природонаучния музей ви очаква място, което лесно може да пропуснете - "Старата кръчмъ", място, на което надали ще видите туристи.

Всичко, което очаквате от кухнята в града (от рибена чорба, през скумрия на скара до пържен ватос), ще намерите и в написаното на ръка меню на "Бирария ДНА", също централно, но изолирано от шума място, известно на местните и просто като "Рибката", а малко по-назад във времето и като ресторант "Морски дарове".

На 15 км от Бургас се намира "Морски сговор", част от Рибарското селище (Ченгене скеле). През последните няколко години мястото привлича интереса на все повече пътешественици, фотографи и документалисти с нетипичната си история - през 1972 г. заради строителни дейности покрай разширяването на пристанището то е заселено от потомствени рибари против волята им и при нулеви условия за живот.

Все още няма коментари
Нов коментар