🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инженерите на нефта и газа

Трима бивши кадри на бургаската рафинерия стоят зад проектантската "Нефтгазинженеринг"

Жасмин Десков, Николай Патъров и Валентин Василев, собственици на компанията "Нефтгазинженеринг"
Жасмин Десков, Николай Патъров и Валентин Василев, собственици на компанията "Нефтгазинженеринг"
Жасмин Десков, Николай Патъров и Валентин Василев, собственици на компанията "Нефтгазинженеринг"    ©  Сашка Панайотова
Жасмин Десков, Николай Патъров и Валентин Василев, собственици на компанията "Нефтгазинженеринг"    ©  Сашка Панайотова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

4.2 млн. лв. приходи има за 2017 г. компанията, а печалбата е 2 млн. лв.

Стартъпите в нефтената индустрия не са много често явление. Трима български инженери обаче са пример за успешен такъв. Жасмин Десков, Николай Патъров и Валентин Василев работят в областта на промишленото проектиране, насочено към нефтопреработвателната и химическата промишленост. Тримата инженери създават компанията "Нефтгазинженеринг" през 2004 г. с идеята да наложат свое ноу-хау в проектирането на стратегически обекти в промишлеността. Днес това е единствената българска проектантска фирма, която работи на територията на "Лукойл Нефтохим Бургас".

През последните 3 години повечето от капиталните ремонти на нефтения гигант са правени по техни проекти. "Нефтгазинженеринг" е сред няколкото проектантски фирми в света, които правят високоефективни инсталации за улавяне на бензиновите пари във въздуха и връщането им от атмосферата обратно в складовото стопанство.

Това, от една страна, носи висок екологичен ефект, а от друга – има добър икономически ефект за инвеститорите, обясняват инженерите. Освен в България тримата съдружници от "Нефтгазинженеринг" изпълняват подобни проекти и в чужбина.

История

Жасмин, Николай и Валентин имат 20-годишен опит в промишленото проектиране. Работили са в "Нефтохимпроект" – основната проектантска фирма на някогашния "Нефтохим – Бургас". След приватизацията новият собственик "Лукойл" решава да даде на аутсорсинг съпътстващите дейности в предприятието, каквато е и проектирането. В началото на територията на "Лукойл" работят 3-4 проектантски фирми.

До 90% от дейността на фирмата е насочена именно към "Лукойл Нефтохим Бургас". Проекти на българите са реализирани и в "Инса ойл", OMV, Shell, в металургичния завод в Пирдоп, във фабриката за хартия в Стамболийски, както и в БМФ Порт Бургас, където по техен проект се улавя и втечнява изпуснатият пропан-бутан при товаро-разтоварните дейности на пристанището. Българското ноу-хау е излязло и извън границите на България. В Судан например "Нефтгазинженеринг" участва в разработката на мащабен проект за големи резервоарни паркове.

До края на годината "Нефтгазинженеринг" ще се яви и на търг със свой проект в областта на металургията в Белгия. Идеята там е да се направи реконструкция на инсталация с цел подобряване на производителността и екологичните изисквания. Проектантската фирма планира през следващите години да насочи повече от своите проекти извън страната. През следващите години секторът в световен мащаб ще тръгне към създаване на алтернативни горива, казват от компанията. "Правили сме такива инсталации и смятаме, че българското ноу-хау има какво да даде на света", смятат от "Нефтгазинженеринг".

Проекти

Днес в бургаската фирма работят 20 специалисти с висока квалификация – инженери, проектанти, ВиК специалисти, архитекти, офис специалисти. "Не е лесно да се създаде проектантска фирма заради липсата на висококвалифицирани специалисти. Опитваме се да дадем сигурност на хората, защото специалистите в тази област в страната остават все по-малко. Създаваме ги с години. За да вземеш проектантска правоспособност, трябва да работиш това поне 5 години", казва Жасмин Десков. Все по-рядко младежите в страната се ориентират към инженерните химически специалности, казват предприемачите. Част от причината е и високата отговорност. При грешка има опасност да загинат хора – работи се с високо налягане, високи температури и взривоопасни вещества.

Всяка година "Лукойл Нефтохим Бургас" осъществява ремонтни дейности на производствената си територия с основен проектант "Нефтгазинженеринг". Точно от инвестиционните дейности на рафинерията през 2017 г. идват основните приходи на компанията. Ръстът на приходите през 2017 г. в сравнение с предходната е в размер на 191.94%. С този резултат фирмата успя да заеме 3-о място в класацията за най-динамични малки и средни предприятия "Гепард" на в. "Капитал".

Проектантите се надяват, че тази година ще бъдат ангажирани и с новата инвестиция на "Лукойл Нефтохим Бургас", насочена към изграждане на нова инсталация за производство на полипропилен. За целта се подготвят за търга, който инвеститорът се очаква да обяви до края на годината. В повечето случаи при реализирането на голяма инвестиция за изграждане на нова инсталация собствениците търсят авторите на най-добрата технология за такова производство в световен мащаб. След това се избират местни изпълнители и фирми, които да разработят детайлния работен проект.

"Законите в България налагат, когато се избере проектант извън страната, проектът да бъде синхронизиран с българското законодателство и наредби. Необходимо е всеки чуждестранен проект да бъде прегледан и авторизиран от български проектант", обясняват от "Нефтгазинженеринг". Така в много от случаите ние помагаме да оживее идеята, допълват проектантите.

В други случаи обаче самите те са автори на новите технологии. Така например през 2017 г. българските инженери правят проект за подмяна и реконструкция на инсталация за подобряване качеството на горивата в рафинерията. Изработват базов идеен, а след това и работен проект. Това, според тях е подобрило значително качеството на дизеловото и котелното гориво, което излиза от "Лукойл", и е намалило и вредните емисии.

Все още няма коментари
Нов коментар