🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Б(ург)аси кефа

Beer Bastards за крафт бирата, пазара на морето и желанието за собствена пивоварна

Антон Пенчев и Калоян Коев (вляво) за няколко години успяха да превърнат Beer Bastards в един от най-успешно развиващите се български бирени крафт брандове
Антон Пенчев и Калоян Коев (вляво) за няколко години успяха да превърнат Beer Bastards в един от най-успешно развиващите се български бирени крафт брандове
Антон Пенчев и Калоян Коев (вляво) за няколко години успяха да превърнат Beer Bastards в един от най-успешно развиващите се български бирени крафт брандове    ©  Надежда Чипева
Антон Пенчев и Калоян Коев (вляво) за няколко години успяха да превърнат Beer Bastards в един от най-успешно развиващите се български бирени крафт брандове    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Лято, море, отваряш си бира и си казваш "баси кефа".

С тази картина в съзнанието се ражда името на най-известната бира на момчетата зад Beer Bastards от Бургас - "Баси кефа". Антон Пенчев и Калоян Коев за няколко години успяха да превърнат Beer Bastards в един от най-успешно развиващите се български бирени крафт брандове.

В бара им в центъра на Бургас Papa Beers бъбрим на по бира - най-новата Faster Bastard в кенче. От по-старите видове налични има два-три. "Постоянно ни свършват количествата", казват Антон и Калоян. Май месец ще дойдат нови.

Годината започва силно за пивоварите. За първите месеци на тази година продажбите са колкото през изминалата. А все още не е настъпило лятото. "Вече сме разпознаваеми. Имаме си фенове. Започнахме да се разпростираме малко повече от просто пет крафт бирени бара или два магазина", обясняват момчетата.

Най-силният пазар за Beer Bastards е София, където повече клиенти са наясно с крафт културата и имат по-големи покупателни възможности. Бирите им имат фенове в редица специализирани магазини и барове, като в момента опитите са насочени и към локалните магазини. "Баси Кефа" е и по курортите, усмихват се Антин и Калоян.

Реализирането на най-голямата идея обаче тепърва предстои - проектът за собствена крафт пивоварна в Бургас. И все по-силното налагане на бирената крафт култура в България.

Да отидеш в Бургас и да не видиш Папата

Преди да се захване с варенето на бири, Калоян Коев е електроинженер. Малко по-близо до бизнеса с напитките е Антон Пенчев като търговски директор на винен завод. И двамата имат силен афинитет към бирите. Обиколките по Европа и света им дават възможност да се докоснат до културата на крафт бирите.

"Пивоварите в Европа се развиваха много бързо. Усещахме, че това е нещо, което тепърва ще се развива в България", казва Калоян. "Трендът беше такъв. Имаше спад на пазара на силно алкохолните напитки и засилване на ръста на по-леко алкохолните вина и бири и зараждане на тази крафт култура", спомня си Антон.

Зад появата на бизнеса им се крие обаче основно огромна доза страст. По това време интересните напитки на пазара не са много, а момчетата имат винен клуб за дегустации. Калоян донася едни крафт бирички за проба. "Започнахме и с дегустациите на бира", разказва Антон. Впоследствие нещата се развиват много бързо.

Всичко започва в края на 2016. Първо отваря Papa Beers. Първоначалната идея е за малко магазинче за бири с малка дегустационна. Моделът обаче проработва само зимата. С идването на лятото мястото пред Papa Beers се изпълва с народ и улицата отпред става едно от най-оживените места в града. Нещо като "фестивална уличка", казват момчетата.

На по няколко бири

Целият бизнес е под шапката на големия проект - брандът Beer Bastards, като това е името на дружеството, през което се движи бизнесът. В началото бирата в магазина пристига от вносители и производители. Още тогава обаче основната идея е ясна - двамата да направят собствена бира. "Започнахме да обикаляме по Европа , за да видим къде можем да направим такова нещо", казват те. Така стигат до Амстердам и по-специално пивоварната Troost. Първата бира за бургаската Beer Bastards - "Опасен чар", излиза през март 2017.

Следва и първата бира, сварена в България в пивоварна Rhombus в Пазарджик - зимният тъмен експеримент с печени кестени "Дами канят". Следва "Баси кефа". Лимитираната серия на "Дами канят", отлежала в дъбови бъчви, "По-полека", "Ток и жица", "Хот такова".

Междувременно Papa Beers набира все по-голяма популярност, като бирите в магазина, които се предлагат, стават около 300 - от Европа и САЩ. Отварят още два обекта - магазинът "Мокро куче", който впоследствие затваря, и Buddy, където в комбинация с крафт бирата се предлага и хапване. От 4 месеца започват и онлайн продажбите през сайта birka.bg, като те все още са малък дял. Излиза и последната бира на Beer Bastards - Faster Bastard. Произведена е в холандския Хaрлем в пивоварната за крафт бира Uiltje. Последната бира на Калоян и Антон е в кенче, като според тях това е бъдещето при пакетирането на качествени напитки, въпреки че повечето от българските клиенти са предубедени.

По собствен вкус

Около месец и половина - два трае работата по една бира от момента на започването на варенето до постъпването й в магазина, като момчетата държат винаги да присъстват на първото варене. Обмислянето на вкуса на бирата може да започне и от декември.

В крафт бирените среди никой не крие рецептите си, като информацията се споделя в много форуми, сайтове, изложения, фестивали. Всеки обаче гледа да видоизменя и да търси нови вкусове. "Много е важно да си провокативен и в експериментите да няма граници", казва Калоян, а едно от най-сложните неща е измислянето на името.

Другото сложно е да се запази нужния капацитет в пивоварните за варенето на бира, като ако тя се направи май месец, ще е готова и свежа за лятото. "От декември си запазваме дати за варене на бира, понякога си запазваме, без да знаем какво точно ще сварим." Оказва се, че малко пивоварни дават да се вари при тях. В България се правят по-малки количества бира, като в Холандия заявката трябва да е за минимум 3000 литра.

Време за пивоварни

Това, върху което фокусират голяма част от усилията си в момента Калоян и Антон, е собствена пивоварна, като сега търсят подходящо място за нея. Идеята е да е в американски стил - с място за дегустации.

"Искаме да е на готино място", казват пивоварите. Бургас според тях обаче се оказва много ограничен като терен - градът е ограничен между езерата и морето, като възможностите за по-изгоден терен в София се оказват повече. Столицата обаче също не е вариант. "Ние си обичаме града и правим всичко възможно тук да се случват нещата", казва Калоян.

Другата основна трудност, разбира се, е финансирането. Инвестицията е в размер на няколкостотин хиляди, като за да има финансов смисъл от пивоварната, тя трябва да е с определен капацитет и немалки продажби.

Антон дава пример с винарните, за които има възможности за еврофинансиране. За пивоварството програми няма, като едновременно с това банките нямат опит, не са много отворени и не дават лесно финансиране.

"Рискът идва оттам, че правим и продаваме продукт, който е значително по-скъп от стандартното, което се продава в България. В Европа са свикнали да плащат доста по-висока цена за стандартната им индустриална бира, тъй като тя е на по-високо ниво. В България като цяло се продават продукти с по-ниско качество на по-ниска цена. И когато им предложиш крафт продукт, който е почти два пъти по-скъп от стандартната бира, хората малко се дърпат назад", казва Антон.

Кеф пазар

Към момента пазарът на крафт бири в страната е незначителен. По думите на собствениците на Beer Bastards процентът на бирата, различна от масовата в страната, е под 1 по отношение на количествата. А от въпросния 1% 5% са крафт, нещо като статистическа грешка, която никой не може да пресметне. Те дават пример със САЩ, където пазарът на крафт бира е 10-15%. В Европа също културата е силно развита, като в Холандия има около 600 крафт пивоварни срещу около 20 в България, като в това число влизат и ресторанти и пъбове. Потенциал има.

"Бургас в момента е най-развитият пазар на крафт бира в България. За такъв малък град има 3 проекта", казва Антон. Първа през 2015 г. отваря "Пивоварната" с крафт бирата си Veritas. Една година след Beer Bastards пък стартират Metalhead Brewery, които инвестират в пивоварна във Ветрен край Бургас.

Фестивалите са един от начините за популяризиране на крафт културата. Калоян и Антон сега подготвят "Баси кефа фест" в Бургас, който ще наподобява "Капана" от ранните му години, като на 15 и 16 юни няколко улици ще бъдат затворени, за да се напълнят със занаятчии, алтернативна храна и пивовари. Защото, за да е кеф, бирата върви с приятели.

Все още няма коментари
Нов коментар