🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Градината с пауните

"ZOO Бургас" е единственият лицензиран частен зоопарк в България и е дело на Кръстьо Дъбов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Страст и хоби. Оттам обикновено започва всичко. Но има и пауни. "Притежаваме най-голямата колекция в Европа с видове пауни. Това са птици от всички краища на света, включително редки такива, които много трудно биха могли да бъдат видени другаде", казва собственикът на "ZOO Бургас" Кръстьо Дъбов, когото заварваме да изгражда клетката за маймуни - най-новите обитатели, които очаква от София. "При нас, когато трябва да се прави нещо, го прави лично шефът", казва той.

Да зарежеш нормалния си живот и професия и да се захванеш с управлението на зоопарк не е нещо, което се прави лесно. Искат се смелост и огромно желание. По това учителят по биология Дъбов прилича на британският журналист Бенджамин Мий. Историята на Мий е световноизвестна заради филма с Мат Деймън от 2011 г. "Купихме си зоопарк". Разликата е в това, че Мий купува западнал зоопарк и го възражда, а Дъбов създава такъв. Всъщност създава единствения в България частен зоопарк, за който тази пролет най-сетне получи лиценз. Официалното му откриване беше на 20 април.

Направихме си зоопарк

Едва след като няколко години се занимава с пауните, Дъбов започва да обогатява фермата с други видове животни. "Самите хора започнаха да ни подтикват към това. Посетители, близки и приятели споделяха, че би било хубаво да превърнем мястото в истински зоокът, на който всички да се радват", разказва той. Първото, което прави впечатление в "ZOO Бургас", е липсата на бетон и асфалт. Дори алеите за посетителите са на чакъл и трева. Отвсякъде има зеленина - рози, дървета и декоративни храсти. Клетките също не са натрапчиви, с железни решетки или огради.

Сега в зоологическата градина има над 650 броя животни от почти 60 вида. Освен с пауните мястото е уникално и с редките видове други обитатели - бяло кенгуру албинос (чието новородено обаче е черно), бял елен, бяла камила Най-голямо впечатление правят двойката полярни бели вълци - единствените в България. "Много бързо се социализираха и свикнаха с обстановката. Тази година навлязоха в полова зрялост и нищо чудно скоро да имат и малки", казва Дъбов, посочвайки земята зад клетката, която предстои да бъде включена към зоната на вълците и приспособена за техните нужди. В очакване на бъдещето Всъщност именно собствеността на земята позволява на семейството на Дъбов да реализира идеята за зоопарка. Те притежават 100 декара до бургаския квартал "Черно море" по пътя към Каблешково (западно от летището). Първоначално теренът е подготвен за овощна градина. Но с времето зоопаркът започва да се развива сред прасковените дръвчета, голяма част от които не са премахнати и продължават да се отглеждат по екологичен начин - без пръскане и препарати. "Изненадващо хармонично се вписаха едно в друго двете начинания", казва Дъбов. Засега паркът е разположен на 38 декара, но ще расте. "Бъдещите ни планове включват, разбира се, и големи котки", казва Дъбов. Място има - над 60 декара, които ще бъдат включени под различен начин в зоопарка - освен за нови животни ще има зони с атракциони за деца и за разходки. Големият проблем, казва той, са работниците. Оказва се, че малцина са тези, които искат да работят в зоопарк, въпреки приличното заплащане. А макар и рядко има случаи, когато някои от служителите не се явяват на работа по цели дни. Когато това се случи, на практика се налага Дъбов, съпругата му и само още един човек да поемат всички грижи. "Затова сме готови винаги 100% да поемем грижите за животните", казва той.

Освен маймуните тази година ще има лемури, както и забулени сови, които вече са предоставени от "Зелени Балкани", тъй като не могат да бъдат върнати на свобода. Ако обаче се размножат в зоопарка, потомството им ще бъде върнато в дивата природа.

Дъбов се надява, че след получаването на лиценза зоопаркът му може да се превърне и в център за спасяване на дивите животни. Освен със совите той има опит и със сърнички, които преди година са спасени от природозащитници и вече се чувстват добре. "Всичко имаме като условия, но ни липсват средства", казва той.

Зоопаркът като бизнес

Един от първите въпроси, които човек си задава, като чуе за частен зоопарк, несъмнено е: Колко струва? Всички останали лицензирани зооградини в България са общински и се субсидират от съответния местен бюджет, тъй като издръжката на животни, особено на хищниците, не е никак евтина.

"Не сме го направили с комерсиална цел. По-скоро това е голяма страст", казва Дъбов. Таксата за вход е 5 лв., като има отстъпки за деца. Активната работа обаче е само през лятото, когато има и групи от курортите като Слънчев бряг и Несебър. Зимните месеци посетители почти няма, въпреки че зоопаркът е отворен. Животните обаче трябва да се хранят - около 30 кг месо и 200 кг фуражи на ден. Отделно са ваксините, почистването, а за такива като маймуните - и отоплението. "Сметката долу-горе излиза", казва Дъбов и обяснява, че разчита на приятелите си от зеленчуковата борса, които му осигуряват плодове и зеленчуци. Търговската верига "Метро" също им помага със всякакъв вид храни и реално е спонсор на проекта.

Интересно е, че в развитието на зоопарка не участват банки или други инвеститори. "Всичко, което правим, става със собствени средства. Не разчитаме дори на фондациите и не сме търсили никога помощ или финансиране от някъде", обяснява Дъбов. На 20 април с помощта на община Бургас бе организирано официално откриване на зоопарка и този сезон определено ще бъде по-различен. Местната власт е разкрила нова автобусна спирка за зоопарка, а пътят до портала е асфалтиран и хората от града директно могат да го посетят. Ефект ще има и от рекламата, тъй като досега дори голяма част от бургазлии не знаеха, че имат зоопарк.

"Надявам се за в бъдеще и у нас да стане, както е в чужбина - частните зоопаркове също да могат да получават субсидия, тъй като това е начинание, което има голям социален ефект и носи редица ползи за региона", споделя Дъбов. Ако това се случи, несъмнено ще има и други ентусиасти като него. Защото парите не са основното, но са важни, дори за зоопарка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavelcz avatar :-|
    PavelCZ

    Чудесна идея. Един областен град трябва да има зоопарк.
    Помните ли стария скромен зоокът край езерцетоо при старата Стена на Приказките в Морската градина ? За мен като малко дете си беше емоция, макар да имаше само няколко клетки.
    После видях старата зоологическа градина в София, бях възторжен.
    На 10 години гледах Пражката и Лайпцигската зоо, по-късно и други световни зоологически градини. Но първите ми спомени са от зоокъта в Бургас и са живи и до днес.

    Нередност?
Нов коментар