🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Николай Кожев: Бургас печели награди, които не почиват на реални оценки

Изчерпали сме инструментите си за граждански протест, казват от сдружение "Инициатива за Бургас"

Николай Кожев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Сдружението "Инициатива за Бургас" е създадено през лятото на 2015 г. във връзка със застрояването в различни райони на Бургас. Първата жалба е против строителството в зелените площи и е от август същата година, отправена към кмета на Бургас и към общинските съветници. След като не получават адекватен отговор от общината, наемат адвокатски колектив и внасят сигнал до Окръжна прокуратура – Бургас, за провъзгласяване в нищожност на редица решения и заповеди на кмета и Общинска служба "Земеделие". Подобни сигнали започват постепенно да внасят и останалите участници в сдружението по подобни проблеми – от комплекси "Изгрев", "Славейков", Лазур" , "Братя Миладинови", центъра и др. Групата се оказва най-активното движение срещу градоустройствените проблеми на кварталите на града.

Какви са целите на сдружението?

- Ние поставихме няколко конкретни предложения към общината - мораториум за строеж на жилищни, промишлени и обществени сгради в зелените площи и междублоковите пространства, изграждането на нови и реновирането на съществуващите детски, спортни и други площадки за отдих и култура. Приемане след публично обсъждане на програма за ускорено изграждане на места за паркиране, изработване на публичен регистър на зелените площи.

Но Бургас е два пъти "Най-добрият град за живеене. Подобренията на градската среда са повече от очевидни. Къде са скрити проблемите?

- Не ми се иска да навлизам в дискусията за квазинаградите "Най-добрият град за живеене...", "Най-зеленият град" и т.н. Спечелили сме много подобни награди, които не почиват на реални оценки. От близо десетилетие средната работна заплата в Бургас значително изостава от основните областни градове. Паралелно с това през последното десетилетие Бургас се нарежда на предпоследно място до Видин по показател за повишение на заплатите – това са официални статистики. От друга страна, много ще е интересно, ако при връчването на подобни награди се има предвид становището на жителите от комплексите "Славейков" и " Изгрев" относно чистия въздух. Очевидните архитектурни "подобрения" на градската среда в естетически план мога само да ги съпоставя с обсъжданите напоследък промени на "Графа" в София. Ако в София има "перки на акули", то на площад "Тройката" в Бургас има достатъчно много "надгробни паметници".

Колко подписа са събрани в подкрепа на вашите инициативи?

- Още с първите жалби, които внесохме през 2015 г., събрахме близо 2000 подписа, които представихме в община Бургас. При първите си изяви – протести и пресконференции, бяхме подкрепени и от тогавашния омбудсман на Бургас Таньо Атанасов. Националния омбудсман Мая Манолова чрез лична среща и представените й доказателства за нарушаване на гражданските ни права потвърди с писмо нашите опасения за неправомерно издадени документи от общинската администрация, като настоява областните и общинските власти да отстранят допуснатите и констатирани нарушения. Но и до този момент нямаме реакция от тяхна страна.

Все пак какъв е ефектът от дейността на сдружението?

- Въпреки образуваните дела в Административен съд – Бургас, и медийните реакции през годините за съжаление реално не можахме да се преборим с институциите. Всички визирани строежи – в комплексите "Славейков", "Изгрев", "Братя Миладинови" и "Лазур", вече са изградени. Още се води делото за застрояването до района на "Пиргос" в комплекс "Лазур". Парадоксалното в случая е, че докато водим делата, гигантското бетонно "Квазимодо" пред "Флора"-та беше издигнато в противоречие с решението на Административно дело 2499/2015, което обявява нищожност на издадените разрешителни за промяна на ПУП-ПРЗ в кв. 40 в комплекс "Лазур", което е някакъв правен абсурд. Съдът обявява за незаконна една сграда, обаче никой не обръща внимание, построява я и вече дори са разпродадени апартаментите в нея.

Знаете ли кои са собственици на апартаменти в "Квазимодото"?

- Разбира се. Един бегъл поглед в Службата по вписвания за блок 166 в комплекс "Лазур", което е публична информация, се откриват интересни собственици. Но те не са акцент за гражданските ни протести относно презастрояването на града.

Освен делата срещу т.нар. блок "Квазимодото" какви други протести предвиждате?

- Потърсихме съдействие и от посланиците в България на страните - членки на ЕС. Изпратихме открито писмо и до главния прокурор и до Комисията по петициите към ЕП. В създадената фейсбук страница "Инициатива Бургас" могат да бъдат проследени всички инициативи през годините.

Предвиждате ли участие в местните избори за общински съветници?

- Все още не сме го решили окончателно, но е очевидно, че трябва да имаме представителност в местния парламент, тъй като партиите от статуквото изобщо не реагираха на проблемите, които гражданите поставят за по-добрата среда за живеене. Защото е явно, че сме изчерпали инструментите си за граждански протест, които освен това и не са особено ефективни срещу една затлъстяла и нагла политическа класа.

Интервюто взе Йово Николов

Все още няма коментари
Нов коментар