🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Винарска кооперация "Брестовица": Тракийско вино в бургундски манастир

Избата има три защитени марки: "Брестовица", Erigone и Maximinus Trax

Винарска кооперация "Брестовица": Тракийско вино в бургундски манастир
Винарска кооперация "Брестовица": Тракийско вино в бургундски манастир
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сградата на винарска изба "Брестовица" прилича отвън на манастир. С дебели каменни стени и яки порти. Когато през 30-те години на миналия век я проектирали френски инженери, те я направили по образ и подобие на надземните винарски изби в Бургундия. Тук и вината са с френско качество. Само че от български сортове: мавруд, рубин, памид и мискет.

Парите за това прекрасно "френско шато" в полите на Родопите край Пловдив са събрани от селяните в Брестовица. През 1908 година те създали кооперация от лозари и винари. Тяхната лозаро-винарска кооперация ВИ "Брестовица" е жива и днес и има 400 членове. И произвежда около половин милион литра вино годишно.

"Нашият общ интерес са превъзходните вина - млади и отлежали. Затова в кооперацията сме заедно повече от век - дедите ни и ние. Помагаме си взаимно - с техника, с работна ръка при гроздобер, с идеи за развитие на пазарите", обяснява кооперативните традиции нейният председател Красимир Патишанов. Той е и управител на винарската изба и сладкодумно разказва за постигнатото: "Тук създаваме най-доброто младо вино в страната от българския сорт памид. Разбира се, има и отлежали вина. Има бели и розета. Средната възраст на лозята е 30-40 години, но има и 60-годишни лози. И цялата гама от превъзходните ни напитки вече се цени не само в България, но и на азиатските пазари - в Китай и Япония."

В портфолиото си винарската кооперация "Брестовица" има три защитени марки: "Брестовица", Erigone и отлежаващото в дъбови бъчви Maximinus Trax.

Посещението във "френското шато" на винарска кооперация "Брестовица" е преживяване, а дегустацията на вино тук е събитие. Красимир Патишанов е убеден, че зад дебелите стени се пазят древните винени традиции на траките. И кани всеки да се убеди.