🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Оптикс" в Пловдив - с добавена стойност от инженерна мисъл, роботи и персонално отношение

"Оптикс" в Пловдив - с добавена стойност от инженерна мисъл, роботи и персонално отношение
"Оптикс" в Пловдив - с добавена стойност от инженерна мисъл, роботи и персонално отношение
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тук нищо не се повтаря. Всяка идея е нова. Всяко решение е уникално. И дори продуктите, произвеждани в новото предприятие на "Оптикс" в Пловдив са в толкова малки серии, че за свръхголемите компании в бранша са безинтересни. Бързина, иновативност и никакви прегради пред инженерната мисъл - това са качествата на създадения през 2011 година конструкторски екип на "Оптикс" в Пловдив.

Защо в Пловдив, а не в Панагюрище, където през 1998 е създадена "Оптикс"? Просто защото трябва да се намери решение на проблема с недостига на инженери-конструктори. През 2020 година за пловдивския екип на "Оптикс" се създават нови условия за творчески разработки в построената красива и функционална сграда на компанията. Общата стойност на инвестицията е около 10 млн. лева. Малките серии и голямата динамика на проектите изискват инвестиция в машини, които бързо да преминават от проект към проект.

Тук, в новата сграда, вече има гъвкава производствена линия от 5 машини, две от които са инспекционни. Машините са произведени от световни лидери в този бранш. Принтерът е DEК, инспекционните машини са на "Коянг", автомата за поставяне електронните компоненти в къси серии е на ASM. В производствената ни линия има и пещ със 8 зони на изпичане, за да се гарантира качеството на спойките. Последната машина инспектира поставените и споени компоненти, чрез 3D измервания. "Оптикс" в Пловдив има първия склад-робот в България с контролирана влажност и температура. Той значително намалява времената за приготовление на производствения процес и подсигурява запазването на параметрите на компонентите.

Станислав Илиев - мениджърът на изпреварващите идеи

- Инженер Илиев, в какво се състои работата на ръководителя на хардуерното направление в отдел "Термовизия" в "Оптикс"?

- Хардуерния екип обезпечава електрониката в "Оптикс". От момента на оформяне и съгласуване на заданието по проект, дизайн, прототипиране, лабораторни тестове до серийно производство. Работим ръка за ръка с колегите от отдели "Фърмуер", "Механика" и "Оптика". Заедно създаваме изделията на "Оптикс".

Във фирмата съм от 11 г. Постъпих в зората на сформиране на направление "Термовизия". Привлече ме мечтателския дух на ръководителя на екипа д-р инж. Владимир Чолаков, високите цели и хъса за развитие в колегите. Запалиха ме в идеята "Оптикс" - постоянния стремеж към нови технологии. Започнахме да се борим с колоси в световен мащаб. Оттогава вървим само нагоре, като компетенции,специалисти и дейности.

- Откъде дойде идеята да бъде създадено звено в Пловдив?

- Пловдив е университетски град и индустриален лидер в последните години. Тук виждаме поле за бъдещите си планове за развитие. Често ни задават въпроса: Защо не в София? В София пазарът на труда е по-различен от този в Пловдив. Приема се за нормално номадския принцип на движение на работната сила. Хората гастролират много лесно от фирма във фирма. Това пречи за създаването на трайни екипи. В Пловдив лоялността към фирмата се цени и уважава. Ние залагаме на развитието на кадрите си и стратегиите ни са в дългосрочен план.

- Какви отговорности възложи "Оптикс" на пловдивския си екип?

- Инвестицията в Пловдив е мащабна и дългосточна. В момента имаме реализиран проект за инженерен отдел, обезпечаващ развойната дейност на "Оптикс". Целта пред него е увеличаване на иновациите в изделията ни. Развитие на екипите, изграждане на център за обучение на нови кадри. Успешно работим с Техническите университети и професионалните гимназии.
Имаме изграден модерен и автоматизиран цех за насищане на печатни платки и производство на електронни възли. Целта е за повишим качестовто на изделията си и да намалим производствените срокове. Имаме и лаборатория за предсертификационни измервания. Най-важният ни актив са хората - компетентни и мотивирани, търсещи постоянно развитие. Мисля, че тук е момента да благодаря на всеки един от тях за положените усилия. "Оптикс" е на върха главно заради тях.

Осъзнаваме доверието, което ни е гласувано и отговорността пред нас. Лично аз виждам "Проект Пловдив" като катализатор на иновацията в "Оптикс".

- Къде се влагат създадените в Пловдив електронни модули?

- Произведените електронни модули се влагат във всички изделия на "Оптикс" и в изделия на наши партньори.

Имаме мощности и ноу хау, които споделяме с наши партньори и колеги в бранша. Прототипното производство е трудна задача дори и за най-големите компании. Поддържане на високо качество за малки серии е нерентабилно. Съчетанието от топ машини за насищане и високо технологични инспекции, гарантират качественото производство на прототипните и къси серии, към което сме се насочили. Минимални времена за доставка на компоненти от директни представители, компетенцията на екипа и необходимите за сферата стандарти ни правят предвидим и желан партньор за производството на електронни възли.

- Как ще се развие "Оптикс" в Пловдив до края на 2020 година?

- В момента имаме 30 конструктора, които смело мoга да твърдя, че са сред най-добрите в България. Предстои ни преместване в новата сграда и всички се вълнуваме от модерните технологии, заложени в проекта. Продължаваме да дерзаем!

Инж. Ивайло Машев: "Включвам се в перспективен проект на "Оптикс"

- Как започнахте работа в "Оптикс", Пловдив?

- С "Оптикс" се "намерихме" преди 2 месеца. По специалност съм електронен инженер и магистър по бизнес администрация. Станислав Илиев се свърза с мен тази година и ме покани да работим заедно. Така станах част от "Оптикс". Притеснения не съм имал, с над 16 години опит във фирми, занимаващи се с електроника, средата ми е доста позната. Аз съм човек, който обича да опитва нови неща и за мен беше интересно да се включа в проект, който сега започва. И в същото време има заложени много големи очаквания за резултати от новото начинание.

- В какво влагате най-много професионални усилия и умения?

- Работата ми харесва, защото е динамична - усъвършенстваме дейността си в производството, дооборудваме линията и изграждаме маректинговата ни стратегия. Целта ми е така да изградим процесите, така че да задоволяваме вътрешните нужди на "Оптикс" с електронно производство и да започнем да предлагаме услугата и на външни клиенти. В кратките срокове на работа особено за развойната дейност на "Оптикс" се крие конкурентната способност на компанията. Всяко забавяне може да доведе до намаляване на печалбата. Това важи и за потребностите на външните ни клиенти. Те също бързат, те също търсят висока конкурентна способност чрез внедряване на нови идеи при тях.

През октомври приключихме инсталацията на автоматичната линия и обучението на екипите. В плановете ни за близко бъдеще сме заложили да предложим по-голяма, по-всеобхватна услуга. Това ще става така: клиентът идва при нас с идеята за свой нов проект, а ние да му доставим наситени платки, съгласно всички негови изисквания и стандарти. Производството покрива всички заложени стандарти за качество на "Оптикс", като планът е да минем сертификация по всички необходими стандарти за електроника, така че да гарантираме качество и че клиентът ще получи точно това, което очаква. Идвайки при нас с идеята, клиентът да си получи оживено, работещо устройство - електронен модул. Целта ни е да му спестим онези дейности, които за него са без голяма добавена стойност. Фокусът при нас ще бъде основно прототипи, малки до средни серии.

- Какво още ви остава да свършите до края на 2020 година?

- От гледна точка на производството до края на годината ще усвоим напълно процесите на автоматично и ръчно насищане на платки, както и тестването им. Ще дооборудваме с устройства, необходими за дейността ни. Ще акцентуваме върху обучението на екипите и сработването на хората и предлагане на точната услуга, от която клиента има нужда. Доразвиване на услугата за предсертификационни тестове - това е нещо много важно. Всички колеги от бранша знаят колко е скъпа сертификацията и колко се бави процесът, ако не се решат проблемите своевременно.