🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЦМ 2000 ГРУП: Мисия социална отговорност

Последователната социална политика на компанията е част от стратегията й за устойчиво развитие

Откриване на лятна класна стая в двора на СУ "Отец Паисий", гр. Куклен - 15.09.2020
Откриване на лятна класна стая в двора на СУ "Отец Паисий", гр. Куклен - 15.09.2020
Откриване на лятна класна стая в двора на СУ "Отец Паисий", гр. Куклен - 15.09.2020
Откриване на лятна класна стая в двора на СУ "Отец Паисий", гр. Куклен - 15.09.2020
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Корпоративната социална отговорност (КСО) е мерило за организационната култура и зрялост на една компания. Последователната социална политика на КЦМ 2000 ГРУП е част от стратегията й за устойчиво развитие. Проектите, реализирани в партньорство с общините Асеновград и Куклен в сферата на здравеопазването, културата, инфраструктурата, образованието и спорта, се разписват ежегодно в мащабни дарителски програми.

Важен крайъгълен камък в социалната активност на компанията е и партньорството ѝ с община Пловдив, като ключовите събития в културния календар на града, дарителските кампании в сферата на здравеопазването и подкрепата на българския спорт са само част от проектите, които се изпълняват в полза на обществото.

Здравеопазване на фокус

Средствата, одобрени в Програмата за КСО на КЦМ 2000 ГРУП за 2020 година, надхвърлят 2 000 000 лв. Сякаш предвиждайки задаващата се здравна криза, програмата за тази година бе разписана с фокус здравеопазване. Наред с утвърдените дарения в тази сфера, надхвърлящи 55 000 лв., компанията отпусна допълнителни средства за борба с пандемията от COVID-19 на обща стойност 110 000 лв. Финансовата помощ бе разпределена между Общините Пловдив и Асеновград и Министерството на здравеопазването. Дарението към държавната институция бе предназначено за осъществяването на чартърни полети за доставка на медицински изделия и лични предпазни средства, предоставяни безвъзмездно на лечебни заведения в цялата страна.

За успеха на една компания в дългосрочен план са отговорни хората. Осъзнавайки желанието на работещите в КЦМ 2000 ГРУП да се ангажират със социално отговорни дейности и проекти, през 2019 година бе създадена

Програмата "КЦМ Благодетел"

От своето стартиране до настоящия момент КЦМ е подкрепила проектите на своите работници и служители с финансов ресурс в размер над 6000 лв. Тези проекти са измерими не само с техните социални, здравни и културни аспекти, но и със способността им да променят съдби.

2020 година бе белязана от пандемията от COVID-19, но въпреки трудностите и ограниченията, свързани с недопускане на доброволците в различните институции в близост до деца, бяха осъществени три успешни проекта:

- съхранение на българщината в Народно читалище "Христо Ботев - 1905 г." - Пловдив, чрез изграждането на система за видеонаблюдение, както и подарък по повод годишнината на читалището - пейка под формата на книга; - осигуряване на достъп до образование чрез закупуване на задължителни учебни помагала за деца, настанени в център за настаняване от семеен тип "Детска къща" - Пловдив;

- осигуряване на творчески материали за провеждане на арт терапия с деца с онкологични, неврологични и други заболявания, които се лекуват в Клиниката по педиатрия към УМБАЛ "Свети Георги", гр. Пловдив.

Освен финансово програмата "КЦМ Благодетел" подкрепя и чисто човешки работещите в дружествата от групата, помагайки им да повярват, че имат силата и куража да променят света около себе си.

Отзивите

"КЦМ е пример за съвременно социално ангажирано предприятие, коректен и стратегически важен партньор за община Куклен. Те показват нагледно това, че растежът в бизнеса може и трябва да върви ръка за ръка с развитието на общността, в която развива своята дейност. През годините благодарение на съвместната програма за социално партньорство, която имаме с КЦМ 2000 ГРУП, успяха да се реализират редица важни социални и инфраструктурни инициативи", коментира Мария Белчева, кмет на община Куклен.

"Комбинатът за цветни метали винаги е бил част от Асеновград. Ръководството и екипите правят и невъзможното, за да изпълнят целите си и в същото време да опазят околната среда. Община Асеновград и КЦМ са добри партньори от години и заедно успешно реализираме съвместни инициативи. Заводът е и един от големите дарители, за което сме изключително благодарни!", обобщава д-р Христо Грудев, кмет на община Асеновград.