🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С камери срещу пловдивските вандали

Vivacom оборудва Града под тепетата със смарт решения в сферата на сигурността, образованието и безжичната сигурност

Илияна Василева, Мениджър корпоративни продажби на Vivacom за регион Пловдив
Илияна Василева, Мениджър корпоративни продажби на Vivacom за регион Пловдив
Илияна Василева, Мениджър корпоративни продажби на Vivacom за регион Пловдив
Илияна Василева, Мениджър корпоративни продажби на Vivacom за регион Пловдив
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обезпечаването на сигурността е една от сферите, в които интелигентните дигитални технологии навлизат най-стремително. Те стават ключов елемент и от т.нар. smart city решения за подобрение на публичната среда, като камерите вече са неотмен- на част от градския пейзаж не само в мегаполисите, но и на малките населени места.

Видеонаблюдението обаче вече не означава просто служители по сигурността, взиращи се в мониторите на някой опе- ративен център. Все по-често става дума за самообучаващи се софтуерни алгоритми, способни автоматично да разпознават проблемни събития и да предлагат варианти за решения в помощ на живия оператор.

Добър пример в това отношение е Пловдив - второто по големина населено място в България. "Постарали сме се да инсталираме видеонаблюдение в голямата част от реконструираните места на града. Съвременната практика на всички големи населени места е сигурността да се обезпечава по този начин, а не с жива охрана", коментира Илияна Василева, регионален мениджър "Корпоративни продажби" на Vivacom за региона. Тя е убедена, че видеонаблюдението е ключoва част от всяка стратегия за изграждане на "умен град" по принцип. "Може да имаме общинска охрана, може да има и полицаи, но няма как те да правят това 24 часа в денонощието. С видеонаблюдението обаче имаме решение, което може да функционира непрекъснато. Самите нарушители също се плашат, когато има камери, а гражданите се респектират и се чувстват по-спокойни", смятат от телекома.

По-сигурни тепета...

Съвместно с кмета на район "Централен" Георги Стаменов Vivacom успява да реализира няколко проекта. Единият е за изграждане на видеонаблюдение в парк "Бунарджик". "Знаете, че в Пловдив има седем тепета. Върху едно от най-големите от тях е паметникът Альоша - това е т.нар. Бунарджик. Самото тепе и паркът бяха реконструирани и като задача пред кмета г-н Стаменов стоеше това да опази ремонтираните зони", разказва Василева. За целта се използват 30 камери, които са разположени по цялата територия, която е ремонтирана. От телекома споделят, че понеже става дума за хълмист район с алеи и по-наситена растителност, е трябвало да се предвиди кои места са порачни, особено нощно време, и там камерите да се монтират в близост до осветлението или дори на самите лампи.

"Така се случи обаче, че докато изградим видеонаблюдението в тази изключително красива местност, вече оборудвана с фонтани и площадки, вандали успяха да откраднат гилзите на единия от фонтаните. Направиха пързалки, но започнаха да ги чупят. Спешно трябваше да се организира жива охрана. Откакто обаче миналия октомври пуснахме това видеонаблюдение, броят на криминалните активности намаля", продължава Илияна Василева. Кметът на район "Централен" също така споделил, че системата от камерите вече е помогнала за залавянето на престъпник, откраднал бижу от разхождаща се в района дама.

Видеонаблюдението е ключова част от всяка стратегия за изграждане на "умен град" по принцип

В случая камерите не са просто за наблюдение, но имат и интелигентни функции. Те включват аларми при движение. Системата също така засича индикации за съмнителни действия или изоставен багаж. В оперативния център на общината всичко се визуализира и имат доста стройна система на организация. Центърът е част от предприятието "Общинска охрана", където всички подобни системи в Пловдив се свързват и се наблюдават. "Каквато и индикация или аларма да има, тези хора са пред мониторите 24 часа в денонощието и реагират. Ако проблемът не може да бъде решен от колите на общинската охрана, изпратени на място, те винаги могат да извикат полиция, да свалят и прегледат записите и т.н.", разказват от Vivacom.

...и обезопасени подлези

В средата на септември специалистите на телекома успяват да стартират още един подобен проект отново съвместно с пловдивския район "Централен". "Беше извършена реконструкция на три знакови подлеза, които са в централната градска част, и на една сцена, която е в близост до парка край Марица. Кметът отново се обърна към нас да изградим видеонаблюдение, което да обхваща тези зони", споделя Илияна Василева. Става дума за подлезите при старинната баня, Водната палата и бул. "Санкт Петербург". За реализацията на това решение са използвани 20 камери, като и тук те покриват целия ремонти- ран район. "Преди инсталацията на видеонаблюдението, буквално след реконструкцията, единият от подлезите беше надраскан. Имаше непрекъснато някакви набези, включително дори когато монтирахме камерите, продължаваха да идват сигнали за вандализъм. След като изградихме това решение, смея да твърдя, че не е имало оплаквания за престъпни деяния на тази територия", допълва регионалният мениджър на Vivacom.

Работата на телекома по подобни проекти обаче не спира дотук - в момента предстои да се реконструира следващото знаково тепе в Пловдив - Дановия хълм, или Сахат Тепе. "Сахат" означава часовник на турски, а на върха на тепето има стара часовникова кула. В момента тя се реконструира изцяло, като идеята е да се ремонтира целият парк около нея. Задачата на Vivacom е да инсталира около 25 камери, така че да предотврати извършването на престъпления и вандалски актове в района. "Смятаме, че те ще покрият територията, защото този хълм е по-малък като територия в сравнение с Бунарджика", уверена е Илияна Василева.

Vivacom си сътрудничи не само с районните кметове в Пловдив, но и с централната кметска администрация. Съвместно с общината компанията пуска т.нар. зелен телефон. "Кметът се обърна към нас с молба във връзка с коронавирус ситуацията, от която всички сме потърпевши. Общината искаше да пусне линия за гражданите, която да бъде лесно разпознаваема и където хората да могат да задават своите въпроси", разказват от телекома. Инициативата стартира някъде в края на февруари и началото на март. Номерът е избран така, че да е лесно разпознаваем за местните хора - 0800 112 32. Той свързва гражданите с общински кол-център, който първоначално е давал разяснения по повод COVID ситуацията, но после е разширен да отговаря на всякакви въпроси, свързани с работата на местната власт. Хубавото е, че този номер е изцяло безплатен за обаждащите се, а линиите са 20 на брой, което намалява времето за изчакване.

Цифровизация не само на училищата

Съвместно с Министерството на труда и социалната политика местният филиал на телекома осъществява и проект в домовете за социални грижи. В Пловдив има общо 26 подобни институции, в които се обучават 508 деца. За тях Vivacom осигурява 111 лаптопа на преференциални цени. "По този начин домовете за социални грижи ще бъдат оборудвани с достатъчно устройства, с които дечицата да се обучават и да работят", смята Илияна Василева.

Друга инициатива, с която тя се гордее, е в сферата на дигитализацията на образованието. "От доста време си говорим активно за цифровизацията в училищата, но университетите в това отношение определено остават в сянка. Същевременно при възникването на настоящата криза те трябваше много бързо да се преориентират", споделя мениджърът на Vivacom. На местно ниво тя намира съмишленик в лицето на ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Пламен Моллов. Това е един от най-знаковите университети в града, с традиции, където се обучават над 3 хил. студенти. Ректорът се обръща с молба за съдействие как учебният процес да се дигитализира цялостно, като се изготви план за това.

Идеята е университетът не само да се обезпечи чисто телекомуникационно чрез платформи, устройства и т.н., а да се изработи цялостна визия и цялостно цифрово решение. Реализацията включа няколко етапа - като се започне от оцен- ка на съществуващите трасета, мине се през изграждане на високоскоростна опорна LAN инфраструктура и се стигне до надграждане на съществуващата безжична мрежа със съвременен тип решения, включващи нови суичове, аксес пойти, клауд услуги, така че да има технологии от най-съвременен тип. Проектът, разбира се, включва и видеонаблюдение, което обслужва както сигурността на университета, така и учебния процес.

През последните няколко месец Vivacom пускa на територията на Пловдивска област и три нови проекта за безплатен публичен интернет по програмата на ЕС, наречен WiFi4EU. Те са в общините Съединение, Родопи и Ракитово. В Съединение има три зони: на централния площад, в парк и около градския пазар. В община Родопи мрежите са четири: в селата Първенец, Цалапица, Устина, Брестник. Община Ракитово пък има четири безплатни зони, които са на територията на самото Ракитово, както и в кметствата Костандово и Дорково.