🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рок в офиса

Собственикът на култовия бар "Полинеро" и създател на едноименния рокендрол фестивал в града Владо Ботев отвори ново заведение в "Капана"

"Имам разбирането как се прави рокендрол. Много хора си мислят, че рок клубовете са бизнес - отиваш, инвестираш едни пари и почваш да печелиш. Свидетел съм как много хора правят така и не издържат повече от година-две", Владислав Ботев, собственик на бар "Полинеро" и My Office

Бар "Полинеро" в Пловдив и неговият създател Владислав Ботев нямат нужда от представяне - те са пълнокръвното сърце на рока в града, което тупти вече почти 20 години. От края на лятото Влади е собственик на още едно заведение - My Office в "Капана". То е на мястото на бившия бар Craft, който не оцеля след първия локдаун от март заради COVID-19. "Другият ми клуб е доста популярен, даже така се роди идеята за името - да си имаме и един офис, където да се събираме приятели през седмицата, а събота и неделя, когато "Полинеро" е активен и има участия на групи, тук да подгряваме и там да довършваме." В "офиса" също има сцена, но, както казва Влади: "С повече акустичен заряд, за повече културни събития, стендъп комедия, представяния на книги и др. За мен това е повече кауза, отколкото бизнес - да даваме пристан на приятни, интелигентни хора с античалга насоченост", добавя той.

Създателят на "Полинеро" се занимавал активно с музика, пял е в различни банди. "Не съм кръчмар", казва за себе си той: "Имам разбирането как се прави рокендрол. Много хора си мислят, че рок клубовете са бизнес - отиваш, инвестираш едни пари и почваш да печелиш. Свидетел съм как много хора правят така и не издържат повече от година-две. Ние не сме комерсиален продукт, при нас има индивидуално отношение. Надявам се, че и My Office ще стане такова място - не се надявам, сигурен съм. Около мен, около "Полинеро" гравитира едно доста чисто рок общество", казва Влади и посочва, че през първия му клуб са минали над 20 хил. души.

Как успява да се задържи на повърхността в критичната 2020 г. и дори да отвори второ заведение? "Имам и друг бизнес - имам супермаркет близо до "Полинеро", който ми дава възможност да експериментирам. Не бих казал, че имам бизнес модел. Колкото и наивно да звучи в днешно време, аз вярвам, че когато човек прави нещо със сърце, то просто се получава - независимо от временни спънки, подводни камъни или промяна в микроклимата. Животът е едно забавление, човек трябва да го приеме, да не гледа хората, които са по-добре, и тези, които са доста по-зле, да търси един разумен баланс и да разчита на себе си, да работи по 12-14 часа, ако трябва. Аз работя по 24 часа - ставам и лягам с мисли за работата", казва Влади.

На сцената на Пловдив

"Какво ми е минало пред очите за 18 години в бизнеса: над 1000 концерта, над 300 групи, 13 фестивала с по 150 групи", споделя собственикът, които е и създател на фестивала Polinerooock. Музикалното събитие се провежда в Летния театър от 13 години без прекъсване, включително и през 2020 г. Нещо повече - до 2017 г., когато е първият Hills of Rock, Polinerooock има по две издания на година - пролетно и есенно: "Търпение нямах да градя история", смее се Влади.

За да илюстрира вярата си в доброто и силата на рока, той разказва как се е родила идеята за феста: "Преди 12 години в Летния театър се проведе една July Evening с гост - създателят на July Morning Кен Хенсли от Uriah Heep. Всичко добре, обаче организаторите, познавам ги, към онзи момент бяха сложили някакви баснословни цени от 40-50 лева за билет. Аз им казах, че това ще им изиграе лоша шега - голяма част от феновете на такова нещо не могат да си позволят такава цена, но биха платили по-разумна. В крайна сметка се оказах прав - в този 2500-местен античен театър имаше 320 души, предимно полинеровци, както се наричаме помежду си. На сцената се случиха хубави неща, но имаше паузи, в които се предаваше европейското първенство по футбол, заради това някои станаха и си тръгнаха. Като излезе Кен Хенсли, имаше 100 души, което беше много тъжно. Аз стоях на един горен ред и си казах, че трябва да направя един рок фестивал за този град. Тогава нямаше нищо. Прибрах се вечерта на 1 юли, на следващия ден написах "рок фестивали" в интернет и започнах да чета. Започнах от Вакен - първото издание през 1990 г., как е минало, кои са участвали, едва на третата година мернах познато име. Днес това е най-големият рок фестивал в света, а започва със 700 души."

Влади избира датите 13, 14, 15 септември: "Имах два месеца, имах групите - към този момент към 130-140 групи бяха свирили при мен в "Полинеро", имах историята, имах публиката - клубът беше на 5 години. Трябваха спонсори - реших да се обадя на приятели и се оказа, че има сума ти хора, готови да рекламират. За три дни бюджетът беше готов. Първият фестивал преминава много добре - с групи от България, Гърция, Сърбия, с над 2500 посетители", казва той. Влади успява да уреди първото участие в България на Николо Коцев и групата му "Кикимора" на третия ден от фестивала. Буквално под въздействие на емоцията, че фестивалът е бил успешен, той обявява ново издание за края на април. Следват трети есенен сезон, четвърти пролетен и т.н. "Като дойде Hills of Rock през 2017 г. - аз съм приятел със "София мюзик", си казах: "Владиславе, не се натискай толкова да правиш два фестивала на година. Единият ще е Hills of Rock."

По отношение на родния си Пловдив Влади казва, че последните 10 години градът се развива страхотно и макар по документи да има 350-260 хил. души, според него има поне още 150-200 хиляди от всички краища на България. Защо е това? Защото тук е чудесно, спокойно, айляшки. "Опитваме се ние, старите пловдивчани, да предаваме от културните традиции, от културния поглед и поведение", заключава той.

Все още няма коментари
Нов коментар