🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

30 години "МИГ ИНЖЕНЕРИНГ": Летопис на успешното съграждане

Инж. Митко Горчов, собственик и управител на строителна компания "МИГ ИНЖЕНЕРИНГ" ЕООД, Пловдив

30 години "МИГ ИНЖЕНЕРИНГ": Летопис на успешното съграждане
30 години "МИГ ИНЖЕНЕРИНГ": Летопис на успешното съграждане
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

- Как се престрашихте преди 30 години да преминете от "сигурната" държавна работа в "несигурния" частен сектор?

Куражът да го направя дойде от това, че си познавах работата, но получавах заплата, която не отговаряше на моя принос. Реших, че мога да работя за себе си. Така създадох фирмата. Съпругата ми ме подкрепи, защото това си беше риск за семейството.

- Господин Горчов, освен знания и опит, за да започнете бизнес, ви трябват и материални активи. Тях ги нямахте. Как се почва от нула?

С немотия, разбира се. Аз съм ОВ-инженер и започнах проекти в исталационната част. Там инвестициите не са големи - трябваше една служебна кола, оксижени, купувах карбид и кислород, за да може бригадата да работи. Почнахме стъпка по стъпка. В началото имах двама работници, после трима, петима. Стигали сме до 600 човека, в момента сме около 250.

- Кога започнахте да извършвате и други видове строителство?

Разширихме строителния си профил през 1993 година. Тогава по спогодбата за работа в Европа изпратихме наши работници в Германия и на практика създадохме строителната част към фирмата. В Германия специализирахме изпълнение на обекти в груб строеж. И нещо много важно - работниците добиваха в задграничната си работа немска квалификация и дисциплина и ги пренасяха в България. Ти да научиш българина да не пуши, докато връзва арматура, не е лесна работа. Но може.

- Кои обекти ви създаваха трудности?

Всеки обект е сам за себе си, иска си подготовка, разучаване на тесните места, варианти на решаване на трудностите. Честно казано, трудностите от инженерно естество не ме стряскат. Стряскат ме трудностите от административно естество. Особено в чужда държава. Но съм доволен, че за всички години ние нямаме неплатени заплати и осигуровки. Нямаме санкции от немската държава и от българската - също.

- А кои са най-разпознаваемите обекти на "МИГ ИНЖЕНЕРИНГ"?

- Хубаво ми е, когато вървя в Мюнхен, да си спомням: този обект е мой, този аз съм го строил... Макар че съм правил само грубия строеж. Това са около 30 обекта само в Мюнхен. И то на знакови кръстовища. Ще изброя няколко: парламента на Бавария ние го строихме, построихме болница, университет, сградата на Институт "Макс Планк". Сградата на едно радио, офис и жилищни сгради, търговски център на IKEA с 50 декара площ. Всичко това ми дава самочувствие и професионална удовлетвореност.

- В България какво сте изградили?

Ние вече не работим от 5 години в чужбина и това показва, че в момента у нас има работа. "МИГ ИНЖЕНЕРИНГ" е ориентирана повече към промишлено строителство, откъдето идват около 70 на сто от приходите ни. Ние построихме фабрики на "БЕЛЛА холдинг", халета на "Шнайдер електрик", "Интрама". Основният ни партньор е "Асарел медет", с когото работим от 13 години. Там строителната работа е много специфична, но ние навлязохме в тънкостите и се справяме добре.

Важен сегмент в нашето портфолио са обекти за производство на зелена енергия от биомаса. За 7 години имаме 7 завършени електроцентрали, които превръщат биомасата в електричество. Няма друга строителна компания у нас с толкова много пуснати в действие "зелени" мощности.

- Инженер Горчов, как задържате добрите си строители при постоянния глад за такива кадри?

Начинът е един - аз да бъда лоялен към работниците си. Вече споменах, че работим само на "светло" - нямаме нито една неизплатена заплата, нямаме неосигурени работници. Имаме взаимоспомагателна каса. Имаме собствени почивни станции на морето и в планината, където хората ми почиват на много ниски цени, заедно със семействата си. Затова имам работници, които от 25 години са при мен.

- Има ли работници, които са добили опит в "МИГ ИНЖЕНЕРНГ" и са създали собствена фирма? Какво е отношението ви към тях?

Да, имам трима ръководители на бригади, които създадоха собствени фирми. Не съм забравил откъде съм започнал аз, така че ги разбирам. Вярвам, че можем да бъдем партньори на някои обекти най-вече в жилищното строителство. Но при условие, че ще работим на светло.

- Колко жилища сте построили досега?

Основният ни партньор в жилищното строителство е "Марица гардънс", с които сме в договорни отношения от 2006 година. Построили сме за тях около 500 апартамента. Имам и собствени инвестиции в жилищни кооперации общо около 100 апартамента. Навлизам и в сегмента луксозно строителство.

- С кого е свързано бъдещето на "МИГ ИНЖЕНЕРИНГ"?

Със семейството ми. То е опората ми в бизнеса. Съпругата ми е моят коректив и моята най-важна подкрепа. Децата ми навлизат вече в бранша, защото се изучиха за строителни инженери и архитекти. И голямата ми радост - внукът ми каза, че ще строи. На неговия език каза: "Да, деде." Вярвам, че "МИГ ИНЖЕНЕРИНГ" ще остане при семейството ни и ние ще останем с нея.